آیت الله دژکام : مهمترین ویژگی انقلاب اسلامی، تربیت انسانهایی است که می توانند جهان را تغییر دهند
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس، آیت الله لطفالله دژکام در همایش سیاسی فرماندهان ارتش کل استان فارس شرکت و سخنرانی کرد.
متن خام سخنان آیت الله دژکام در این همایش به شرح زیر می باشد :
بسم الله الرّحمن الرّحیم
خدای متعال در آیه ۱۶۸ سوره بقره می فرماید ” یَا أَیُّهَا النَّاسُ کُلُوا مِمَّا فِی الْأَرْضِ حَلَالًا طَیِّبًا وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّیْطَانِ إِنَّهُ لَکُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ” ، ای مردم، از آنچه در زمین است حلال و پاکیزه را تناول کنید و از گام های شیطان پیروی نکنید، محققا شیطان از برای شما دشمنی آشکار است.
امروز توفیقی است که دقایقی در خدمت شما بزرگواران، افسران سربلند ارتش جمهوری اسلامی ایران و جمع روحانیون خدمت گذار در این مجموعه باشم و افتخار نصیب همه ما شده است که از خانواده شهدا و ایثارگران نیز در این جمع تشریف فرما هستند و یک بیدارباش و تلنگری برای همه ما هست که این عالم تمام می شود و خوشا به حال آنهایی که بر طریق حق رفتند و مسیری که پیمودند مسیر حق و حقیقت بود.
خدا نعمت ها را آفریده است تا انسان ها بهرمند شوند اما ۲ شرط دارد اول اینکه حلال باشد.چارچوب دین حلال و حرام است.چیزی که حرام است و حق دیگران است را نمی توان به زور استفاده کرد و قرآن آن را منع کرده است اما وقتی حلال است می توان خورد و استفاده کرد و در ادامه می فرماید که پاکیزه باشد.این پاکیزگی هم خود پر از حرف و نکته است که چیزی که می خوریم حلال و پاکیزه باشد.
پس بنا در این زندگی دنیا از نظر دین اسلام این است که انسان ها از نعمت های پاکیزه و حلال خدا بر روی زمین بهره مند باشند.
خدا یک نکته ای را برای حاکمان عدل یا به تعبیر امیرالمومنین ائمه عدل تاکید فرموده است که جوری استفاده نکنید که آنهایی که کم دارند یا محروم هستند احساس کنند کسی به فکرشان نیست.
در نعمت ها و بهره مندی ها زیاد و کم وجود دارد اما نکته مهم این است که فردی که برهمه ریاست می کند خود را با آنهایی که دارا هستند هم تیپ نکند و بقیه محروم باشند بلکه مسئول و حاکم باید مطابق با افراد کم درآمد و محروم زندگی کند تا احساس آرامش به مردم می دهد.
خدای متعال در ادامه این آیه شریفه فرموده از گام های شیطان تبعیت نکنید چرا که شیطان دشمن شما هست.
در این بخش پایانی آیه ۱۶۸ سوره بقره مواجه هستیم با اینکه اول به شیطان اشاره می کند.ما باید ببینیم شیطان به چه کسانی اطلاق می شود؟در قرآن کریم شیطان هم به انسان گفته می شود و هم به موجود غیر انسانی اطلاق می شود، یعنی ممکن است شیطان از جنس خود ما باشد و هر کسی که انسان را از راه حق منحرف کند شیطان است.
دومین نکته این است که شیطان قدم هایی بر می دارد، خطوات یا گام های شیطان چیست؟
مرحوم علامه طباطبایی فرمودند که تغییرات اجتماعی که می خواهد رخ دهد مردم مانند یک انقلاب حرکت می کنند تا به هدف مورد نظر خود برسند.انقلاب اسلامی ایران را ببینید؛ در سال ۵۷ مردم گفتند ما دنبال حکومت اسلامی هستیم و وقتی مردم در اوج کار انقلاب اسلامی هستند شیطان بگوید نمی خواهم مسلمان باشید و احکام اسلام پیاده شود کسی گوش نمی دهد اما برنامه ریزی شیطان به گونه ای می شود که مقداری تغییر ایجاد کند و مردم یک قدم از تصمیم گیری خود عقب نشینی کنند و شیطان به همین یک قدم راضی است.
در مسائل اخلاقی اوایل انقلاب بسیار مراعات می کردند اما امروزه با تبلیغ خصوصا در فضاهای مجازی مقداری وضع اجتماع تغییر کرده است و شیطان تلاش میکند تا مردم یک قدم از ارزش های خود دور شوند و اینگونه شیطان به هدف خود رسیده است.خدا می گوید شیطان ذره ذره آدم ها را به جهنم می برد و باید مراقب بود حتی ذره ای با او هم قدم نشد.
شیطان قدم به قدم پیش می رود تا به سمتی رویم که از ارزش های الهی دور شویم چرا که شیطان دشمن ما هست.دشمن منتظر یک لغزش ما است تا به ما ضربه بزند و لحظه لغزش و غفلت در همین قدم هایی که با شیطان می روید حاصل می شود.
اگر ما پیرو سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی گام اول انقلاب و گام دوم انقلاب داریم دشمن هم همراه ما می آید و گام اول و دوم بعد از انقلاب دارد.باید ببینیم در عرصه مبارزه چه کسی پیروز می شود؟
باید بررسی کنیم که انقلاب اسلامی به دنبال چه هدفی بوده است؟برای پاسخ به این سوال غزلی از حافط را می خوانم که گفته است
آدمی در عالم خاکی نمی آید به دست عالم دیگر بباید ساخت و از نو آدمی
به نگاهی که حافظ قرآن به انسان دارد، انسان در عالم خاک به مقام انسانیت نمی رسد و باید از عالم خاک بالا رود پس یک عالم دیگر باید بسازیم که عالم خاکی نباشد و یک آدمی که آدم خاکی نباشد.
این تصوری که حافظ از انسان دارد در انقلاب اسلامی مایه حرکت ما است یعنی درهمین راستا اتقلاب کردیم.
در مقابل ما آمریکایی ها و اروپایی ها هستند که انسان را همین آدم خاکی می دانند و کاری به آدمی که می خواهد آسمانی و معنوی باشد ندارند.اگر انسان معنویت نخواهد داشته باشد از نگاه دینی به جایی نمی رسد.
افسری که در سیل خم می شود تا مردم پا بر روی کمر او گذاشته و از اتومبیل بالا روند این انسان، آدم دیگری است که رهبر انقلاب در مقابل همه افسران جهان به افسر خود افتخار می کند.
افسرهای ما آدم هستند.افسران ما در سوریه در مقابل دشمنان می ایستند.
انقلاب اسلامی ایران انسان های دیگری ساخته است و این آدم ها متفاوت هستند.آن طرف عده ای شاید قدرتمند باشند ولی از انسانیت بهره ای ندارند و این طرف کسانی که هم قدرت دارند و هم انسان هستند و می گویند مولای ما علی (ع) است.
انقلاب اسلامی ایران جهان را به سمت دیگری برده است.اینکه امیر فرماندهی محترم فرمودند که بعد از فروپاشی شوروی جهان چند قطب مختلف پیدا کرد ولی وقتی دقت می کنیم ۲ قطب بیشتر نداریم و همه آنهایی که آن طرف هستند یک دسته هستند، آنها کافر و یک ملت هستند و این طرف اسلام یک ملت بیشتر نیست که شما هستید.
پیش از انقلاب ما مطرح نبودیم اما امروز مطرح هستیم و در دنیا معادلات سیاسی و معضلات بین المللی بدون در نظر گرفتن نقش و نظر ایران قابل حل نیست. روز اول چقدر آنها قیافه می گرفتند اما امروز همه یک دسته هستند حتی کشورهایی که با ما به ظاهر دشمنی ندارند چون کافر هستند آخر کار آن طرف خواهند بود.یک نظامی هست که یک طرف آن شما هستید و بقیه آنها در طرف دیگر قرار دارند و تا وقتی منافع دنیوی آنها با شما هماهنگ است با شما همراهی می کنند و لحظه ای که منفعتشان با آنها شد شما را ول می کنند و مردانگی در قاموس آنها نیست.
منافع برای آنها مهم است و مردانگی فقط در شما وجود دارد و به همین خاطر ما به ارتش و نظامی هایمان ارادت داریم.
مرد حرف که می زند پای حرف خود می ایستد و این مبانی انقلاب اسلامی است.تا این مسائل را برای خود هضم نکنیم هرچه تحلیل سیاسی بگوییم فقط برای حفظ کردن خوب است.تا این مسئله حل نشود که ما به عنوان اسلام یک طرفیم و در مقابل دشمن و کفر قرار دارد نمیتوان پیش رفت.
شیطان قدم قدم ما را به سمت جهنم هل می دهد و در این میدان مردانگی ما هست که نشان داده می شود و آنها نامردی خود را به نمایش می گذارند. یک روز صدام قرارداد الجزایر را پاره می کند و روز دیگر ترامپ برجام را پاره می کند. این نشان می دهد که در برابر جمهوری اسلامی همواره پیمان شکنان و نامردان صف کشیده اند.
با این مقدمه ای که عرض کردم مبنای حرکت انقلاب اسلامی است مقام معظم رهبری می فرماید گام دوم را می خواهیم برداریم که همه ی گام دوم را در ۳ کلمه خلاصه کرده اند؛ خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی.
گام دوم خودسازی است.صبری که می کنید یعنی خود سازی،تمرین کنید که منضبط باشید.افسر نظم و انظباط را فهمیده است و روح او مانند الماس تراش خورده است و وقتی نور به او بتابد قشنگ منعکس می کند. خودسازی در عرصه فعالیت های نظامی را از دست ندهید و به این موضوع کم بها ندهید.چارچوب های دیسیپلین نظامی یک نحو خود سازی است و سعی کنید این چارچوب را داشته باشید.
افسران عالی رتبه نسبت به پایین دست خود رحم داشته باشند و محبت کنند و این مطلوب است اما سرباز پایین دست نیز باید آداب را نگه دارد.این خودسازی است.خود سازی یعنی هرکس جای خود را خوب بشناسد.اگر خودسازی نداشته باشیم پس از مدتی جامعه بهم ریخته و شلوغی خواهیم داشت.افرادی که در جامعه می آیند باید خود را ساخته باشند و چارچوب داشته باشند.
مرحله دوم را رهبری فرمودند جامعه پردازی، حال که تک تک ما سعی کردیم در چارچوب باشیم ارتباط بین افراد را خوب ایجاد کنیم.یک کشور ۸۰ میلیونی هستیم و اگر جامعه پردازی خوب درست شود بازار ایران برای اینکه اقتصاد کشور را بچرخاند کافی است.
بازار به این بزرگی را دست کالاهای ضعیف خارجی داده ایم و از این رد نمی شویم.اگر جامعه پردازی کرده باشیم از کالای تولید خود استفاده می کنیم و همه سعی می کنیم بهترین کالا را تولید کنیم.کالای درست تولید کنیم خریدار خواهد داشت.دزدی از حق طرف مقابل باعث می شود معامله جوش نخورد.
جامعه پردازی به این معنا هست که ما در ارتباطات اجتماعی از معاملات و داد و ستد گرفته تا تولید و کارهای فرهنگی و … به جایی برسیم که هر کس حق دیگری را درست مراعات کرده باشد و نظم در اجتماع ایجاد شود و خود را تا نسازید این مورد ایجاد نمی شود.
فرد باید جوهر داشته باشد و از آن طرف نیز باید مورد حمایت دیگر اعضای جامعه قرار بگیرد و این جامعه پردازی است.
ما امروز در مرحله جامعه پردازی هستیم و تا این را درست نکنیم مرحله سوم که تمدن سازی است شکل نمی گیرد.
سعی کنیم مدلی که در مراکز نظامی خصوصا ارتش وجود دارد به جامعه سرایت دهیم.چون ارتش در نظم و انظباط همیشه حرف اول را می زده است و این مدل را باید به جامعه انتقال دهیم.جامعه ما جامعه ای است که خیلی نظم ندارد.باید از ارتش به سمت مردم رواج پیدا کند و شما باید الگو شوید.
این که در آموزش نظامی سربازان تصمیم گرفته شده است که همراه با نظم حرفه آموزی شود بسیار مطلوب است.این کارهایی است که در جامعه پردازی نیاز داریم و باید کارهای خوب خود را عمومی کنیم.
در قضیه سیل نشان دادید که ارتش ایران ارتش ارزشمندی است و خدمتگذار است و انسانیت و مروت و.. در ارتش اوج دارد و ارتش حقیقتا آماده است تا خود را فدای ملت کند.این صفات در ارتش بماند کافی نیست و جامعه پردازی یعنی به سمت اجتماع برود.
سرباز شما از روزی که می آید تا روزی که می رود اگر یاد گرفت که چگونه باشد تا در خدمت جامعه پردازی و تمدن سازی شود خوب است.شما مرد تحویل جامعه می دهید و این از عناصر مهم جامعه پردازی است.اگر تصمیم بگیریم این نقش را برجسته کنیم خود به خود در آینده متوجه پیشرفت های خیلی زیادی خواهیم شد.خصوصا امروزه که سربازها تحصیل کرده هستند و فکر آنها باز است.وقتی سرباز از افسران سربلند و روحانیون معززی که در مجموعه هستند مسائل را فرا گیرند جامعه پردازی شکل می گیرد و انشاالله در این راستا همت عالی به خرج دهید.
والسّلام علیکم و رحمهالله و برکاته
دیدگاهتان را بنویسید