هویت دینی و هویت ایرانی ما هیچ تعارضی با یکدیگر ندارند و مدل “کثرتگرایی غیر فروکاهشی” باید به رویکرد مشترک فرهنگی دستگاههای اجرایی استان فارس تبدیل شود
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل نهاد نماینده مقام معظم رهبری در استان فارس، شورای فرهنگ عمومی استان فارس در مورخ ۱۷ مهرماه با حضور مسئولان استانی و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
شرح بیانات آیت الله دژکام در این جلسه به شرح زیر میباشد:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
استان فارس با سابقه طولانی در حوزه تمدن، با کثرت واقعی و ملموس در بین فرهنگهای پیش و پس از اسلام روبروست ودیدگاههایی در این زمینه وجود دارد.
پرسش اساسی این است که نسبت ما و هویت ایرانی – اسلامی ما با این آثار برجای مانده چگونه باید باشد؟
این که هر یک از گرایشهای فرهنگی، نسبت به عقیده و نگاه خود متعصب میشود، رویکردی انحصارگرایانه را نشان میدهد که تقابل شدیدی بین گرایشهای فرهنگی را به وجود آورده و باعث میشود گاهی وقتها، معضلی که ریشه فرهنگی دارد به یک مساله امنیتی تبدیل شود.
در دفاع از هویت ایرانی – اسلامی و با نگاه دینی، هیچ تعارضی بین این مسائل و بحث توسعه گردشگری وجود ندارد.
واقعیت این است که پس از ظهور اسلام، دیگر مجالی برای بازگشت به دینهایی که نسبت به اسلام کمال نایافته هستند وجود ندارد؛ گرچه آن ادیان نیز الهی و آسمانی هستند.
بنابراین در عرض دین اسلام، دینهای دیگر نمیتوانند مطرح باشند اما در گذشته تاریخی، نباید به مردمانی که تابع ادیان الهی دیگر بودهاند بیاحترامی کنیم.
این نگاه که از آن در فلسفه اسلامی با عنوان “کثرتگرایی غیر فروکاهشی” نام میبریم، نگاهی احترام آمیز به گذشته تاریخی ایران دارد چرا که به شهادت تاریخ و بنا بر گفته بزرگانی چون شهید مطهری، ایرانیها در طول تاریخ همواره موحد و پیرو ادیان الهی زمان خود بودهاند.
بنابراین، اگر این نگاه در دستگاههای مختلف فرهنگی ما حاکم شود، هیچ تعارضی میان هویت دینی و اسلامی و هویت ایرانی خود نخواهیم یافت.
دیدگاهتان را بنویسید