

به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، نماز جمعه امروز، ۴ شهریور ماه ۱۴۰۱ سومین حرم اهل بیت (ع) در ایران اسلامی به امامت حضرت آیت الله دژکام و با حضور اقشار مختلف مردم شریف شیراز برگزار گردید.
متن کامل خطبههای نماز جمعه امروز شیراز را در ادامه میخوانید:
بسم الله الرحمن الرحیم
پیش از هرچیز خودم و همه شما برادران و خواهران ایمانی را توصیه می کنم به تقوا و پرهیزکاری و خداترسی اِتَّقُوا اللّه َ عِبادَ اللّه
در ادامه مباحثی که پیرامون مسئله معنویت و بُعد معنوی انقلاب اسلامی خدمت شما عزیزان تقدیم می کردم به این بحث رسیدیم، کسی که می خواهد اهل معنویت باشد باید خودش را محاسبه کند. در بحث مراقبت هم عرض کردیم مراقبت فردی و مراقبت اجتماعی داریم. در بحث محاسبه هم عرض میکنم که یک محاسبه فردی داریم و یک محاسبه اجتماعی؛ در محاسبه فردی هر کدام از ما باید خودمان را در پیشگاه خدای متعال حاضر بدانیم؛ فرض کنیم روز قیامت می خواهند از کارهای یک روز ما سوال کنند ببینیم چقدر صحنه سختی خواهد بود؟ پیش از آنی که به آن حساب و کتاب برسیم خودمان محاسبه کنیم، اگر اشتباهی کرده ایم جبران کنیم اگر کار خوبی کرده ایم خداوند را شکر گزاری کنیم و زیادتی در توفیق خیر از خداوند بطلبیم.
امروز می خواهم یک نکته ای را که خداوند متعال در قرآن کریم سوره مبارکه کهف به عنوان یک خطر یادآور شده است در این جمع به خودمان یادآوری کنیم؛ که این خطر اگر پیش بیاید محاسبه های ما هم به جایی راه نمی برد. عزیزان شاید همین چند روز اخیر شنیدید اخبار یکی از استان های کشور را، که عدهای از کشاورزان محصولی کاشته بودند چند هزار هکتار محصول، حال که موقع به بازار بردن و فروختن است میگفت به هیچ قیمتی نمی خرند! روزی که می کاشته به خیال خودش درآمد هر هکتاری آنقدر میلیون بوده است اکنون که موقع برداشت است می بیند که هیچ و ضرر کرده است! حالِ ما در این دنیا مانند همین کشاورزان است؛ روز قیامت می خواهیم درو کنیم و برداشت کنیم این شعر را از حافظ برای شما یادآور شدم «خرمن سبز فلک دیدم و داس مه نو / یادم از کشته خویش آمد و هنگام درو» ما می کاریم و روز قیامت درو می کنیم اگر محاسبات ما غلط باشد روز قیامت به جای اینکه سود کرده باشیم ضرر است، می بینیم بد شد.
در سوره مبارکه کهف آیه ۱۰۳ خدای متعال می فرماید ” قُلْ هَلْ نُنَبِّئُکُمْ بِالْأَخْسَرِینَ أَعْمَالًا ” می خواهید خدا به شما بگوید چه کسانی از همه بیشتر ضرر می کنند؟ ” الَّذِینَ ضَلَّ سَعْیُهُمْ فِی الْحَیَاهِ الدُّنْیَا وَهُمْ یَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ یُحْسِنُونَ صُنْعًا ” کسانی هستند که اشتباه می کنند خطا می کنند رفتار هایی که خداوند نمی پسندد انجام می دهند ولی گمان آنها این است که ما خیلی کارهای خوبی انجام می دهیم! این روز قیامت از همه بیشتر ضرر می کند. خداوند متعال می فرماید مراقب باشید از این سنخ افراد نشوید.
یک ملاک به دست بگیریم و ضرر کردن و ضرر نکردن را از این ملاک بفهمیم؛ چه کسانی هستند که بیشترین ضرر را میکنند؟ آنهایی که خیال میکنند کار خوب انجام میدهند اما در اشتباه هستند و کار آنها کار بدی است. اینها چه ویژگی دارند؟ ” أُولَٰئِکَ الَّذِینَ کَفَرُوا بِآیَاتِ رَبِّهِمْ ” خدای متعال در هر زمانی برای من و شما حجت قرار داده است، حجت را اگر شناختی و کارت را با او تنظیم کردی روز قیامت ضرر نمی کنی اگر نشناختی روز قیامت ضرر است.
بنده مکرر در این ایامی که مقام معظم رهبری می فرمایند جهاد تبیین این را خدمت شما یادآوری می کنم که حجت در زمان ما ولی عصر ارواحنا له الفداء است. چگونه بفهمیم امام عصر ارواحنا له الفداء از کار ما راضی است؟ ایشان نائب دارند. هر کس غیر از این مسیر را برود اشتباه می کند خود را فریب ندهیم؛ می نشینند و با چند تحلیل یک چیزی می گویند که خلاف رای ولی امر است و میگوید ما کار درستی می کنیم! کار را خراب می کند! این مشکل را متاسفانه جامعه اسلامی ما به صورت یک رنج طولانی در طول تاریخ داشته است؛ که مسیر اصلی را گاهی گم می کند. در مقابل امیرالمومنین علی علیه السلام در نهروان کسانی ایستادند که پیشانی آنها پینه بسته بود بس که سجده کرده بودند اما به جهنم رفتند؛ فرمود با شمشیری میزنم که هر کس را زدم به جهنم رفته است.
حواسمان باشد، هرکس برای خودش خیال می کند که اهل علم بود و چهار تا اصطلاح یاد گرفت! اصطلاحات را یاد گرفتن خوب است دینداری خوب است اما به شرط اینکه پشت سر ولی امرت باشی، خلاف رضای ولی امر رفتار کنیم اعمال ما ضایع می شود اینها ” أُولَٰئِکَ الَّذِینَ کَفَرُوا بِآیَاتِ رَبِّهِمْ وَلِقَائِهِ ” فراموش می کنند که روز قیامت باید در پیشگاه امام زمان ارواحنا له الفدا جواب دهند، میزان عمل امیرالمومنین علی علیه السلام است، تبعیت از ولایت شرط قبولی عمل است، این چیزها یادش رفته است! کارش به جایی میرسد که دلش خوش است نماز می خواند و دلش خوش است که عبادت می کند! ” فَحَبِطَتْ أَعْمَالُهُم ” اینها اعمالشان حبط و بی ارزش می شود و روز قیامت اصلاً قابلیت این را ندارد که در میزان عمل بگذارند، وقتی عمل را در میزان می گذارند که یک وزنی داشته باشد ” فَلا نُقِیمُ لَهُمْ یَوْمَ الْقِیامَهِ وَزْناً ” این عمل اصلاً وزنی ندارد می گویند رهایش کن خراب شده است! جنسی را در میزان می گذارند که ارزش کشیدن داشته باشد، این اعمال را که در میزان نمی گذارند! چرا؟ چونکه از ولایت منحرف شده است.
این آیه شریفه حال انسان مُعجب؛ یعنی از خود راضی را بیان می کند. بنده چند اصطلاح بلد هستم و خیال می کنم همه چیز همین است، گردن نمی گذارم به فرمان ولی امر! در برخی از گروههایی که اهل فضل در فضای مجازی دور هم جمع می شوند دیده ام خیلی ژست میگیرند که این گروه فرهیختگانی است یعنی حالا چون فرهیختگانی شده هر چه می گوییم قبول است؟ زیادی به خودمان بعضی وقتها مغرور هستیم! ما علم را احترام می کنیم ولی اگر همه عالمان اهل علم شوند بالاخره یک نفر رهبر می خواهند، یک نفر ولی از جانب خدا میخواهند، آنکه ولایت دارد بر علما هم ولایت دارد نه اینکه فقط بر عوام ولایت دارد! بر همه ولایت دارد.
از امام کاظم علیه السلام سوال شد، سَأَلْتُهُ عَنِ الْعُجْبِ الَّذِی یُفْسِدُ الْعَمَلَ این عُجب که عمل انسان را فاسد می کند چیست؟ امام کاظم علیه السلام فرمود: الْعُجْبُ دَرَجَاتٌ عُجب یک درجات و مراتب و انواعی دارد مِنْهَا أَنْ یُزَیَّنَ لِلْعَبْدِ سُوءُ عَمَلِهِ یکی از مراتب عُجب این است که انسان کار ناشایستی انجام می دهد اما شیطان آنقدر این عمل را در چشم او زینت می دهد که به نظرش می آید کار خیلی خوبی انجام می دهد.
بنده گاهی می بینم یک خانواده محترمی دوست داشته برای میت خود یک کار خیر انجام دهد بعد گفته اند یک گروه ارکست بیاورید بنوازد آوردهاند و نواخته اند گفته اند ثوابش برسد به میت. شده دیگه! می بینیم. ایستاده برای میت خود خیرات پخش می کند خدا می داند چند جوان از چهره ای که برای خود درست کرده و لباسی که پوشیده و موی که بیرون انداخته به گناه می افتد. و هیچ کدامش را متوجه نیست که اشتباه می کند! دست کم سر قبر پدر خود که میآید یک چادر بپوشد و پوشش مناسبی داشته باشد. متداول شده و شنیده ام که می گویند اول برویم آرایشگاه بعد برویم مجلس ختم! آرایشگاه را ترک نمیکند و میگوید مدلی بزن که برای مجلس ختم است. در جامعه ما اینها شده است؛ اشتباه کردن اینجاهاست. به جای اینکه بخواهد متوجه این قضیه باشد که شاید این لباسی که من میپوشم تناسب ندارد برای این جلسه، به مجلس ختم می رویم. در مجلس قرآن بنده متاسفانه شاهد بودم مجری که آمده پشت تریبون و مجری مجلس قرآن است لباسی که پوشیده اصلاً متناسب با مجلس قرآن نیست! چرا ما این مسائل را کم توجهی می کنیم. هر چیزی جای خودش. بنده معمولاً دلم می خواهد که اینگونه تطبیق مصادق جزیی در خطبه نماز جمعه نداشته باشم اما هرچه فکرش کردم دیدم که باید این چند مورد را یادآوری کنم. این جزء وظایف همه مساجد است که این مسائل را به صورت موردی و جزیی بررسی کنند آقایان علما صحبت کنند نه اینکه بگویند فقط در نماز جمعه گفته شود! در نماز جمعه به نظر بنده جایش نیست که این مصادیق جزیی را بگوییم اما انسان گاهی مجبور می شود. نکنیم. کوچه و خیابان هم که دیگر می بینید! یک خانمی در برنامه تلویزیون می گفت من عقده جلوهگری داشتم! می گفت هر کس به من می گفت اینجوری بیرون نیا زشت است و با حیثیت خانوادگی تو جور نیست می گفتم اینها حسادت می کنند! چقدر زشت است که یک کسی کار خلاف انجام دهد بعد شیطان اینقدر سوارش شده که کار خلاف در نظرش خوب جلوه می کند ” الَّذِینَ ضَلَّ سَعْیُهُمْ فِی الْحَیَاهِ الدُّنْیَا وَهُمْ یَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ یُحْسِنُونَ صُنْعًا ”
امیدوار هستیم اینگونه عُجب، خودبینی و از خود راضی بودن در هیچ کس از امت اسلامی ایجاد نشود که این بیماری باعث میشود انسان روز قیامت احساس ضرر کند از همه بیشتر برای این که تلاش می کرده به عنوان یک کار خوب ولی نتیجه آن شده ضرر روز قیامت.
عصمنا الله تعالی و ایاکم بالتقوی و جعل لنا و لکم الاخره خیرا من الاولی؛ ان احسن الحدیث و ابلغ موعظه المتقین کتاب الله العزیز الحکیم اعوذ بالله من الشیطان الرجیم. (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ لَمْ یَلِدْ وَ لَمْ یُولَدْ وَ لَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوًا أَحَدٌ )
خطبه دوم
بار دیگری خودم و همه شما برادران و خواهران ایمانی را توصیه می کنم به تقوا و پرهیزکاری و خدا ترسی
در هفته ای که پیش رو داریم شاید مناسبت های بسیاری داشته باشیم برای سخن گفتن، اما مهمترین مناسبتی که در آن قرار داریم بحث هفته دولت است با همه ابعاد متعددی که این مسئله دارد. هفته دولت از یک سو یادآور شهادت دو چهره تابناک انقلاب اسلامی مرحوم شهید رجائی و شهید حجت الاسلام و المسلمین باهنر است ؛رئیس جمهور و نخست وزیر انقلابی و مردمی کشور ما که بیش از ۴۰ سال است جامعه دینی ما در داغ فراق آنها می سوزد، به روح مطهر این دو شهید و همه شهدای سربلند اسلام و انقلاب اسلامی درود می فرستیم و برای همه آنها علو درجات را از خداوند متعال میخواهیم.
هفته دولت فرصتی است برای بررسی، بازنگری، توضیح و تبیین خدمات دولت هایی که در نظام مقدس جمهوری اسلامی مشغول فعالیت میشوند؛ که از این جهت امروز میزبان معاون محترم ریاست جمهور بودیم و سخنان خودشان را در مورد پارهای از مسائل مربوط به دولت حاضر بیان فرمودند که استفاده شد و امیدوار هستیم ان شاء الله به خاطر رویکرد مردمی دولت، حضور معاونین محترم ریاست جمهور را بیشتر بتوانیم در بین خودمان داشته باشیم، همین یکی دو سه ماه اخیر چیزی که یادم می آید این است که ۲ یا ۳ نفر از معاونین به شیراز آمدهاند بررسی کردهاند و بازگشته اند، این نشانه رویکرد مردمی دولت حضرت آیت الله رئیسی است که از این جهت تشکر می کنیم از این دولت، و امیدوار هستیم که ان شاء الله باز هم این توفیق را خداوند برای آنها بیشتر کند.
رهبر معظم انقلاب فرمودند مردمی بودن خوب است حفظ مردمی بودن کار دشواری است، الحمدالله اکنون به صورت ویژه ریاست محترم جمهوری بعضی از مشاورین خود را مامور کردهاند برای اینکه این مردمی سازی دولت را به عنوان یک پروژه و یک طرحی دنبال کنند که این جهت جای تقدیر و تشکر دارد.
تلاش های خوبی در طول یک سال گذشته دولت انجام داده است که شما در اخبار و برنامه های مختلف رسانه ای شاهد آن خواهید بود، آنچه که مسلم است بحمدلله دولت در جهات مختلفی که تلاش کرده مشکلات مردم را برطرف کند توفیقات مناسبی داشته است، البته از خداوند متعال می خواهیم که این توفیق را بیفزاید. اگر دولت جمهوری اسلامی موفق شود نظام سربلند میشود و از این جهت باید ان شاء الله دعا کنیم تا آنها عنایت داشته باشند و دولت از این جهت پیشرفت کند.
ضمن تقدیر از خدمات و زحمات دولت محترم، بنده اگر بخواهم زبانی برای توقعات مردم باشم و به دولت منتقل شود ممکن است خیلی توقعات وجود داشته باشد، اگر بنا باشد ما کار را بدون برنامه {انجام دهیم}؛ یعنی هر روز یک توقع!. باید دولت یک نگاهش به توقعات مردم باشد و یک نگاهش به برنامهای که بتواند به صورت منطقی، علمی و دانش بنیان پاسخ دهد به نیازهای مردم؛ این است که رهبر معظم انقلاب به دولت محترم تاکید داشتند که حرکت دولت باید برنامه محور باشد.
اکنون کار بزرگی پیش روی دولت ما است که مواجه با تنظیم برنامه هفتم توسعه است، این برنامه را با نگاه انقلابی دولت آیت الله رئیسی باید تنظیم کنیم. حال مجریان آن در پایان – از نظر قانونی خود رئیس جمهور محترم بیش از دو دوره نمی تواند رئیس جمهور باشد قانون اجازه نمی دهد – دیگران هستند. این کار بزرگی است. رهبر معظم انقلاب توقعشان این است که مطابق برنامه جلو برویم، وقتی تحلیل ها و بررسی ها را ما نسبت به برنامه ششم نگاه می کنیم متاسفانه آنچه که در برنامه ششم پیش بینی شده است با آنچه که محقق شده فاصله اش زیاد است، بالاخره این برنامه ریزی از یکجایی دچار مشکل شده است و باید ان شاء الله این نقاط ضعف را در دولت جدید برطرف کنیم و ان شاء الله عزیزان به دنبال این باشند که برنامه عملیاتی و اجرایی داشته باشند.
مردم عزیز ما وقتی می گویند مطالبه گری {به این معنا نیست که} فریاد بزنیم، بعضی وقتها کارهایی از این سنخ می کنیم و اسم آن را هم گذاشته ایم مطالبه گری! مطالبهگر کسی است که متناسب با دانش خود مطلبی را که به نفع مردم، جامعه و ملت است از دولت می خواهد و زمانی که اجرا می شود جامعه سود میبرد، مطالبهگری این است. برخی به موارد جزئی {می پردازند} و از این غافلند که یکی از مطالبه گری های مهم مطالبه برنامه است.
در زمینه اقتصادی مقام معظم رهبری اسناد بالادستی را ابلاغ کرده اند؛ اینها باید تبدیل به برنامه عملیاتی و اجرایی شود؛ زیرا سندها به مسائل و اهداف کلان میپردازد که برای تحقق آن نیازمند برنامه اجرایی هستیم
یک راه مردمی شدن دولت این است که روند تنظیم این برنامهها اطلاع رسانی شود تا مردم و نخبگان جامعه در اجرایی شدن آن سهیم باشند یعنی دائما به دنبال این باشند که آیا به این هدفی که در برنامه بود رسیدیم؟ این کاری که باید میشد انجام شد؟ این قضیه را امیدوار هستیم دولت موفق شود.
جهت گیری برنامه ها حتی در شعار سال مقام معظم رهبری می آید، {دقت کنید به شعار} امسال که سال تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین است، می بینیم که رهبر معظم انقلاب میخواهند نوع معیشت کشور تغییر کند.
در نگاه جهانی گفتند اسلام آمریکایی، بعضی ها در ایران هم این حرف ها را می زدند و می گفتند مسلمان هم هستیم ولی از نوع آمریکایی آن! اسلام آمریکایی چگونه است؟ میگوید تقسیم کاری را که در جامعه بین الملل گذاشته اند مراعات میکنیم! این ها گفتند ایران نفت بفروشد نان بخورد هر وقت هم نخواستیم شیر نفت را می بندیم و نمیتوانند بفروشند، ما میشویم برده آنها! امام با این مخالف بود فرمود ما اسلام آمریکایی نمی خواهیم.
در این برنامه ریزی های بین المللی بعضی ها نمی خواهند ذره ای تخطی از نگاه قدرت های بزرگ اقتصادی کرده باشند می گویند همان چیزی که آنها گفته اند باید انجام دهیم، رهبر معظم انقلاب قضیه را تغییر داده و می فرمایند ما نباید به نفت اینگونه متکی باشیم، ایشان اخیراً فرمودند اگر مثلاً در این قراردادهای بین المللی که ممکن است امضا شود پول هایی آزاد شد و آمد، دولت نباید در هر موردی آنها را خرج کند. ما بعضی مواقع خیال می کنیم آجیل است آورده ایم که پخشش کنیم! متاسفانه برخی از دولت ها همین کارها را کردند که اینگونه بر سر ما آمده است. {رهبر معظم انقلاب} فرموده اند این باید برود در همان مسیر تولید دانش بنیان، برود در مسیر اشتغال آفرینی؛ یعنی بدنه و ریشه اقتصادی کشور چنان تقویت شود که اگر پول نفت هم نبود ما زندگی خودمان را به راحتی انجام دهیم، این نگاه نگاهِ اسلام نه شرقی و نه غربی است که امام فرمود و رهبر معظم انقلاب میفرمایند. این را بایستی در برنامههای اقتصادی خیلی جدی دنبال کنیم، و الا – اکنون که عقب هستیم؛ وقتی انقلاب کردیم دویست سیصد سال از دنیا عقب بودیم – این عقب ماندگی افزایش پیدا میکند.
نکته دیگر در باب بحث های فرهنگی و اجتماعی است که در این رابطه هم رهبر معظم انقلاب نقشه مهندسی فرهنگی تنظیم کرده اند و خواسته اند که اجرا شود، امروز الحمدالله بیش از ۱۵ استان برنامه فرهنگی و اجتماعی دارد که اولین آن شیراز و فارس بود – شیراز به عنوان یک شهری که مقدم بر شهرهای دیگر بوده است و اولین شهری بود که ریاست محترم جمهوری از برنامه فرهنگی رونمایی کرد. این برنامه برش نقشه مهندسی فرهنگی استان فارس یکی گوشهای از نقشه مهندسی کشور است. –
این قسمت را هم بایستی با جدیت همه مردم و دولت دست به دست هم دهند جلو ببرند، اگر برنامه داشتیم و طبق برنامه عمل کردیم مطمئن هستیم در آینده هم به یک جای خوبی می رسیم اما اگر به گونهای بود که هر چند روزی به یک موضوعی پرداخته ایم دوباره رها کردیم و موضوع دیگری این روزمرگی آنقدر ما را درگیر خواهد کرد که نتایج مطلوبی را که میخواهیم در این دوره و برهه خاص زمانی بگیریم از دست ما خواهد رفت.
امیدوار هستیم ان شاالله دولت قوی و پای کار و مردمی حضرت آیت الله رئیسی که در این زمینه شروع کردهاند به حرکت با حمایت مردم و نظارت مستمر و مطالبه دائمی مردم ولایی ما بتواند توفیقات هر سال بیش از سال پیش را ان شاء الله تجربه کنند و در پایان دوره خدمت این دولت ما شاهد پیشرفتهای شگرف و ارزشمند کشور و ملت و دولت باشیم ان شاء الله خداوند به همه توفیق عنایت کند.
عصمنا الله تعالی و ایاکم بالتقوی و جعل لنا و لکم الاخره خیرا من الاولی؛ ان احسن الحدیث و ابلغ موعظه المتقین کتاب الله العزیز الحکیم اعوذ بالله من الشیطان الرجیم. (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ وَالْعَصْرِ إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ )
دیدگاهتان را بنویسید