بیانات در خطبههای امروز نماز جمعه شیراز ۱۴۰۰/۱۱/۰۸
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، نماز جمعه امروز، ۸ بهمن ماه ۱۴۰۰ سومین حرم اهل بیت (ع) در ایران اسلامی به امامت حضرت آیت الله دژکام و با حضور اقشار مختلف مردم شریف شیراز برگزار گردید
متن کامل خطبههای نماز جمعه امروز شیراز را در ادامه میخوانید:
بسم الله الرحمن الرحیم
خودم و همه شما برادران و خواهران ایمانی را توصیه می کنم به تقوا و پرهیزکاری
جانمایه همه توصیه های انبیا و اولیا که مکرر باید به خودمان یادآوری کنیم تقواست، و اگر تقوا حقیقتاً در جامعه ما لباس تحقق بپوشد آنچه که از خیر دنیا میخواهیم خدای متعال به ما عنایت خواهد کرد و از خوبی های آخرت هم ان شاء الله بهرهمند خواهیم بود.
ارکان تقوا و مراتب تقوا و منازل متقین را بایستی یکی یکی تمرین کنیم تا یاد بگیریم و عملاً بتوانیم اجرا کنیم، عمده سختی کار هم در همین قسمت دوم است و الا توضیح دادن را همه میتوانند توضیح دهند، ممکن است بی تقوا ترین افراد هم بتوانند در مورد تقوا ساعتها سخنرانی کنند.
آیا تحول در جامعه با صرف حرف پیدا می شود یا با واقعیت تقوا؟ وقتی قدمی برای خدا برداریم قطعا اثر میگذارد، نه اینکه خیال کنیم با گفتن می توان نتیجه گرفت، حرف خوب هم وقتی فقط حرف باشد به درد نمی خورد، توصیه به تقوا، توصیه به این است که در عمل پایبند باشیم، و اگر کاری نا شایسته است واقعاً آن را انجام ندهیم
در باب مقامات عارفان و معنویت اهل تقوا می گفتیم که یکی از مقامات توبه است. جملهای از امام علی علیه السلام در نهج البلاغه است که یک نفر در حضور حضرت علی علیه السلام استغفار کرد و گفت استغفرالله ربی و اتوب الیه، فردی بود که نمیدانست استغفار به زبان نیست و باید در رفتار و درون ما باشد، حضرت فرمود ” ثکلتک امک ” مادرت به عزایت بنشیند، به این معنا که خیلی حواس پرت هستی حواست را جمع کن، بعد فرمود میدانی استغفار چیست؟
اگر می دانستی این گونه استغفار نمی کردی، بعد فرمود ۶ شرط است که اگر تحقق پیدا کند استغفار واقعیت دارد و الا لقلقه زبان است، از این ۶ شرط دوتای آن شرط صحت استغفار است و باید ابتدا این دو شرط را داشته باشد؛ اولین مرحله برای کسی که میخواهد استغفار کند این است که از کارهای بدی که انجام داده پشیمان باشد کسی که پشیمان نیست هر چه میخواهد استغفار کند به درد او نمیخورد ، و مرحله دوم تصمیم بگیرد که دیگر اینگونه کاری را انجام ندهد و الا استغفار کردن او بی معنا می شود.
مرحله سوم و چهارم شرط قبول توبه است؛ مرحله سوم اینکه حقوقی را که از مردم ضایع کرده برگرداند، کسی که رئیس بوده و سوء استفاده کرده از اموال مردم باید آنها را برگرداند، برخی ها یا پشیمان نمی شوند یا اینکه اگر پشیمان می شوند حقوق مردم را بر نمی گردانند، مرحله چهارم این است که واجبات خود را در درگاه خداوند تدارک کند اگر نماز نخوانده روزه نگرفته زکات نداده خمس نداده همه اینها را باید جبران کند
مرحله پنجم و ششم شرط کمال توبه است؛ مرحله پنجم این است که گوشتی را که از حرام بر بدنش روییده آب کند، مرحله ششم این است که به جای لذتی که از گناه برده سختی عبادات خداوند را بر بدنش بچشاند تا این ها جبران شود؛ اگر کسی بخواهد توبه کامل انجام دهد راهش این است.
در پایان خطبه اول فرازهایی از مناجات التائبین را خدمت شما یادآور میشوم، حضرت عرض میکند إِلَهِی هَلْ یَرْجِعُ الْعَبْدُ الْآبِقُ إِلاَّ إِلَى مَوْلاَهُ امْ هَلْ یُجِیرُهُ مِنْ سَخَطِهِ أَحَدٌ سِوَاهُ خدایا اگر یک کسی فرار کند از نزد صاحب خودش، جز در خانه صاحب خود آخرش کجا باید برود؟ خدایا از در خانه تو و حکومت تو که نمیشود فرار کرد، ما خطا کردیم و حالا آمده ایم در خانه تو را می زنیم، در را بر ما مبند، پروردگارا غیر از خودت که میتواند ما را از عذاب و عقوبتی که برای ما در نظر گرفته ای نجات دهد، إِلَهِی إِنْ کَانَ النَّدَمُ عَلَى الذَّنْبِ تَوْبَهً فَإِنِّی وَ عِزَّتِکَ مِنَ النَّادِمِینَ خدایا قبول داری پشیمانی توبه حساب میشود، به عزتت قسم ما از کرده های غلط خود پشیمان هستیم وَ إِنْ کَانَ الاِسْتِغْفَارُ مِنَ الْخَطِیئَهِ حِطَّهً فَإِنِّی لَکَ مِنَ الْمُسْتَغْفِرِینَ خدایا سبب بخشش در درگاه تو چیست؟ اینکه بگوییم خدایا ببخش کافیست؟ همه ما دست گدایی خود را دراز کرده ایم و می گویم ما را ببخش، امیدوار هستیم به لطف و کرم حضرت حق و به برکت خوبان و آبرومندان درگاهش خدای متعال قلم عفو بر همه جرائم اعمال ما بکشد و ما را در صحنه قیامت در چشم اولیا و انبیا و ومومنین خودش و سایر خلق بی آبرو نفرمایید.
خطبه دوم
بار دیگری خودم و برادران و خواهران ایمانی را توصیه می کنم به تقوا و پرهیزکاری و خداترسی
نظام اسلامی وقتی شکل می گیرد، و امام معصوم یا امام عادل مدیریت اجتماع را به عهده دارد قاعدتاً یکی از مصادیق تقوا آن است، که ما همراه با امام حرکت کنیم. نه از او جلو بزنیم و نه عقب بمانیم. این مسئله اکنون در وضعیتی که انقلاب اسلامی و نظام اسلامی قرار دارد بسیار بسیار مسئله حائز اهمیتی است، برادران و خواهران ایمانی نه خود شما به تنهایی، باید این را به دیگران و دوستان خودتان و خواهران و برادران دینی خودتان با متانت و با کمال دقت یادآوری کنید، که در فضایی که جنگ نرم دارد در اوج خود شکل می گیرد و دشمنان ما علنا دارند بر علیه موجودیت نظامی که بر پایه اسلام است برنامهریزی میکنند و اقدام میکنند، اگر خدایی نکرده ما از امام خود جلوتر برویم کار را خراب میکنیم و عقب هم بمانیم کار را خراب کردهایم، این صحنه صفین جلوی چشم شما باشد که بعضی از این انسانهای نادان و نفوذی دشمن آمدند و گفتند حکمیت را بپذیر و به محض اینکه نتیجه حکمیت آن شد همان ها برگشتند و گفتند چرا پذیرفتی؟ امروز صحنه اجرا و عمل ما هم همین گونه چیزیست، یعنی اول از این طرف که اصرار و هر چه ما میگوییم باید شود، و بعد می گویند چرا – تو که تشخیص دهنده نیستی، خدا حجت را در جامعه اسلامی کس دیگری قرار داده- همان که حجت است هر چه فرمود ما باید تابع او باشیم، این روحیه ممکن است در روزگار ما و بین ما هم وجود داشته باشد از این نهروانی ها بر حذر باشید.
ولایت پذیری و عقب نماندن – مقام معظم رهبری مرتباً یک نکاتی را تصریحا تذکر میدهند، اینها را دقت کنیم- اینها باعث پیروزی ما خواهد شد، الگوی ولایتپذیری شما مردم ان شاء الله زمینهساز ظهور خواهد شد؛ برای اینکه از ناحیه فاعل مشکلی نیست و آقا امام زمان هست، از ناحیه قابل مشکل داریم، ما قابل ظهور و حضور او نیستیم، وقتی ولایت پذیری را نشان دادیم این قابلیت هم اثبات خواهد شد، باید این بشود سیره و شیوه ایرانیان در راس و بعد ملتهای به پاخاسته که پشت سر شما می آیند.
در پایان هفته ای که پیش رو داریم ولادت امام محمد باقر (ع) قرار دارد و همچنین آغاز ماه رجب، بهار بندگی که مقدمه ایست برای ماه های شعبان و رمضان و امیدواریم به برکت امام محمد باقر (ع) همه ما توفیق عبادت و بندگی پیدا کنیم و خداوند ما را به کمالی برساند که برای ماه میهمانی خداوند آماده بشویم
در خصوص دهه مبارک فجر، که روز سه شنبه دوازدهم بهمن آغاز آن است، نکتهای را عرض میکنم. همانطور که می دانید مسائل انقلاب ماشاءالله هم از حیث تاریخ و هم از جهت واقعیت امروز که انقلاب ما ادامه دارد، و ما درگیر این فرآیند انقلاب هستیم، آنقدر زیاد است که می توان در رابطه با آن بحث بسیارکرد، بنده میخواهم یک جمله از حضرت امام را که محور اصلی همه این حرکت است بیان کنم، یعنی ۴۳ سال شما جنگیدید، انقلاب کردید، حرکت کردید، کار کردید و این ۴۳ سال خود حضرت امام که رهبر و بنیانگذار انقلاب بودند میفرماید محور و اصل آن این است، پس این نکته را دقت کنیم و تکلیف خودمان را با این جمله روشن کنیم، امام می فرمایند ما باید پیروزی را از انقلاب درونی مردم جستجو کنیم، این حرف از نگاه فلسفی خیلی عمیق است، که فرد باید مورد عنایت باشد یا جمع؟ امام میفرمایند نقطه آغاز تحول درون قلب فرد است، این آغاز تحول است. اینها نکات بسیار عمیقی است که بزرگان فلاسفه و مسائل اجتماعی بر روی این بحث می کنند.
در اروپا و آمریکا درسی را به راه انداختند و سوال این بود که در ایران برای چه انقلاب شد؟ بعد آن درس به داخل کشور ما هم کشیده شد ، درسی تحت عنوان ریشه های انقلاب اسلامی؟ حضرت امام می فرمایند این انقلاب با بقیه انقلاب ها فرق دارد، بقیه انقلاب ها را وقتی بررسی می کنیم متوجه می شویم که مشکل یا مسائل سیاسی بوده یا مسائل اقتصادی یا …، امام میفرماید در انقلاب ما مشکلی که باعث شد ما انقلاب کنیم این بود که مردم مسلمان ما درونشان نورانی بود و میدیدند دولت شاه میخواهد ظلمت کند و گفتند با او مقابله میکنیم، این درون نورانی ملت شد این که چند صد هزار شهید به میدان آمد. ایمانِ درون قلب است که دارد جلوه میکند، اینها مسائل مهم است، ما میآییم و اینها را کنار می گذاریم و بعد میرویم سراغ تحلیل انقلاب اسلامی، و بعد انقلاب ما را با انقلاب فرانسه و نیکاراگوئه مقایسه می کنند، اصلا ماهیت انقلاب شما با انقلاب ما متفاوت است. هیچ کدام از آن ها نگفتند اللَّهُمَّ إِنَّا نَرْغَبُ إِلَیْکَ فِی دَوْلَهٍ کَرِیمَهٍ تُعِزُّ بِهَا الْإِسْلامَ وَ أَهْلَهُ اما شهید رجایی شما همش همین را خواند تا شهید شد، ماهیت این انقلاب با سایر انقلاب های جهان متفات است، اینکه رهبر معظم انقلاب فرمود جهاد تبیین، یک وجه آن این است که ما باید ماهیت اصلی انقلاب را واضح کنیم و به دنیا نشان بدهیم بله میگوییم اسلام همه آن جهات دیگر را هم تامین می کند، اما غیر از این است که ما میگوییم هدف ما آن دنیا بوده است، هدف ما این دنیا نبوده است. حقیقت این است که این انقلاب ماهیتاً اسلامی است، هنوز بعضی ها باورشان نشده است؛ اگر کسی بخواهد با نگاه دنیایی انقلاب را تحلیل کند دچار اشتباه خواهد شد. امام فرمود ما باید پیروزی را از انقلاب درونی مردم جستجو کنیم و تا این معنا حاصل نشود انقلابها یک انقلاب تحویل قدرت از او به قدرت دیگری است، تا درون تغییر نکند تا دل نورانی نشود فقط دست به دست می شود، یکی دیگر رئیس بوده حالا او رئیس می شود، می نشیند پشت میز و نمی داند که باید برای خدا کار کند، با این نوع تفکر باید برخورد شود.
امام فرمودند اگر انقلاب می خواهد واقعیت پیدا کند باید کسی را که اهل دنیاست کنار بگذاریم و کسی که به آخرت توجه دارد جای او بنشانیم. کسی که به آخرت توجه دارد به مردم ظلم نمی کند و حق مردم را ضایع نمیکند و طایفه سالاری نمیکند، اینها مسئله است، همه برویم درون دل خود را بکاویم، شیطان ما را فریب ندهد خیال نکنیم ظاهر را درست کنیم واقع هم درست می شود، بعد فرمود که اگر این واقعیت که تحول معنوی درونی قلبی است رخ ندهد وضع برای ملت همان جور که بوده است خواهد ماند، اگر می خواهید تغییر حاصل شود باید تحول معنوی را اهمیت دهید، اینها را دقت کنیم امیدوار هستیم ان شاء الله در این راستا هم بتوانیم مکرر تمرین کنیم.
آخرین بخش سخن درباره مقاومت ارزشمند مردم به پاخاسته یمن است و مظلومیتی که امروز بر این مردم به پاخاسته مسلمان با غیرت انقلابی دارد تحمیل میشود، شما می دانید که تمام قدرت های بزرگ به رهبری آمریکا و با صحنه گردانی اسرائیل و عربستان بر سر این مردم ریختند برای اینکه بخواهند این انقلاب یمن و مقاومت یمن را در هم بکوبند، خدا می داند چقدر بچه ها و زن ها بی دفاع دارند شبانه روز کشته می شوند، و اما این مردم با صلابت این مردمی که مانند پولاد محکم هستند در مقابل همه ظلم و رفتارهای غیر انسانی دشمنان خدا ایستادهاند ، و حرکت خودشان را آوردهاند تا اینجا که الحمدالله میتوانند دشمنان خودشان را در مسیرهای بیش از هزار کیلومتر فاصله بزنند، و این جرأت و جسارت را هم داشتند که مستقیم به دولت امارات که با آنها میجنگد حمله کردند، امروز مسلماً باید کسانی مانند رژیم صهیونیستی که سرمایه در امارات دارند بترسند از این که دیگر آنجا جای امنی نیست. میدانید که امارات درهای خود را بر روی رژیم صهیونیستی باز کرد، اینها پاسخ خود را خواهند گرفت و اخیراً رسما یمنی ها اعلام کردهاند که اگر در جایی دست اسرائیل را ببینیم مستقیماً خود تلآویو را خواهیم زد.
ما حمایت جدی خود و دعای خالصانه خود را بدرقه راه مردم بزرگ و به پا خواسته یمن می کنیم و از خدای متعال می خواهیم -در روایات آمده پرچمی از ایران و پرچمی از یمن برای حمایت امام زمان حرکت می کند- خدایا این دو حرکت مردم را متصل به آن روز بفرما و ما را از خدمتگزاران واقعی امام زمان قرار بده.
دیدگاهتان را بنویسید