برایند و نتیجه عملکرد رسانهای که خود را درون نظام و همراه با مردم تعریف میکند باید امیدبخشی به جامعه باشد
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در فارس و امام جمعه شیراز، متن بیانات آیت الله دژکام در دیدار با جمعی از طلاب و همکاران معاونت فرهنگی و روابط عمومی این نهاد به شرح زیر می باشد.
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدا تشکر میکنم از همه بزرگوارانی که برای اعلای کلمه الله این تلاش ها را انجام داده اید و از خدا می خواهم توفیقات شما عزیزان روزافزون باشد.
کاری که تا به امروز انجام گرفته قابل تقدیر و یک کار قرارگاهی است به همان شکلی که مقام معظم رهبری توقع دارند که ما وارد عرصه اقدام و عملیات شویم. نکته بسیار ارزشمند این حرکت این است که شما بزرگواران نگاه عمل گرایانه دارید.
ادعای ما در انقلاب اسلامی این بوده که از دیدگاه نظری حرف خود را به اوجی رسانده ایم که بسیار قابل توجه و عمل است.
یکی از اهداف انقلاب ما این بوده که امکان عملیاتی کردن همان نگاه های عمیق علمی و دقت های نظری را در عرصه عمل بیاوریم پس شگفت زده نباشیم که فقط یک کار را انجام داده ایم، خیر؛ این کار مبتنی بر همان دیدگاه های عمیق است و دیگر به گفتن بایدها اکتفا نمی کنیم بلکه می خواهیم بایدها را عملیاتی کنیم و این نقطه ای است که امروز در آن قرار داریم که اگر ما همین نوع بیانات امام راحل و مقام معظم رهبری را دنبال کنیم متوجه می شویم که در مسائل مختلف بحث نظری آن را تبیین کرده اند.
حال به نظر می رسد در حیطه عمل فرهنگی که گستره وسیعی از این مباحث هست ما باید انجام دهندگان و اقدام کنندگان خطوطی باشیم که امام و رهبری ترسیم فرمودند و پشتیبان این خطوطی که این دو بزرگوار ترسیم کردند چهره های علمی بزرگ مانند آیت الله شاه آبادی، آیت الله طباطبایی و شهید مطهری هستند و اگر چنین پشتوانه ای داشته باشد قاعدتا کمتر پرسش بی پاسخ در ناحیه مباحث نظری داریم و عموما به جواب می رسیم.البته نمی گوییم پرسشی وجود ندارد ولی مبانی چنان زیبا تبیین شده که اجتهاد کردن و نظر دادن و به پاسخ رسیدن کار آسانی است.
بنابراین مشکل ما در مباحث نظری نیست و مشکل این است که برخی مدیران ما این مباحث نظری را به درستی متوجه نمی شوند. شما بررسی کنید می بینید برخی کسانی که در موضع تصمیم گیری هستند عموما از این پشتوانه به اندازه کافی بهره مند نیستند و در نتیجه نمی توانند کار را به درستی به سرانجام برسانند، نه اینکه نمی خواهند بلکه بدلیل محرومیت از پشتوانه مباحث نظری نمی توانند کار را پیش برند.
اینکه بنده اصرار دارم که معاونت فرهنگی سراغ طلبه ها به خصوص طلبه هایی که علاوه بر تحصیل در حوزه تحصیلات دانشگاهی هم داشته باشند برود برای این بود که قدرت ارتباط گیری با منابع نظری را داشته باشند. ما می خواهیم اقدام کنیم تا آن چیزی که نگاه امامین انقلاب است عملیاتی شود.حال در بعد عملیاتی کردن نگاه فرهنگی امامین انقلاب متوجه مسئله ای می شوید یعنی مواجه با سوالاتی می شوید که در حین اجرا و عملیاتی کردن پیدا می شود که باز نیاز به کار طلبگی دارد تا به پاسخ برسد.
در فضای جنگ نیز با بنی صدر بحث داشتیم که مدیریت جنگ بنی صدر مشکل داشت اما اینکه مدیریت جنگ اشکال دارد ارزش کار آن رزمنده ای که می جنگد را از بین نمی برد؛ امروز این موارد را قاطی میکنند.
فرض می کنیم مدیر مشکل داشته است باید مدیر را اصلاح کنیم ولی آنان که مجاهدانه کار کردند راه را برای اصلاح مدیر باز می کنند نه اینکه برعکس شود و کار مجاهدانه را زیر سوال ببریم و بی ارزش جلوه دهیم .
حال در حوزه کار خود نیز همین طور است یعنی وقتی اقدام می کنید با چیزهای ناروا و نا پسند مواجه می شوید که باید آنها را اصلاح کنید اما کار ما که درست است زیر سوال نرود و ناامید نشویم.
پس نکاتی هستند که بحث نظری آن و معنای عمل گرایانه بودن فعالیت خود را عرض کردم و اینکه در اقدام و عمل گاهی مواجه می شویم با موانع یا مباحث نظری که باید شکافته شود و آن را حل کنیم.این پشت قضیه حرکتی است که شما دارید و من خواهش میکنم تساهل درمسائلی که جنبه نظری دارد نکنید.اینکه در روایات گفته شده که “هَلَکَ مَن لَیسَ لَهُ حکیمٌ یُرشِدُهُ ” یعنی به محض اینکه با یک پرسش مواجه شدید پاسخ را از منابع مطمئن بگیرید.
در اطراف ما کارشناس ارشد مطالعات دینی وجود دارد و این مباحث را طرح کنید تا زمینه ای شود برای نوشتن مقاله و پایان نامه هایی که به کار بیاید و کمک به حل یک مشکل در وسط میدان کار باشد.در این زمینه تساهل نکنید و هر وقت لازم است یک بحث نظری بسط پیدا کند به آن شاخ و برگ بدهید و از اهلش پاسخ بخواهید.
کار زیاد است و از عهده یک معاونت بر نمی آید و برای هر کدام از سرفصل ها نیاز به عده ای حمایت گر گروه جهادی دارید تا فرد مسئول را حمایت کنند و کمک حالش باشند و کار را جلو برند.
نکته دیگر اینکه امروز در فضای اجتماع ما که بی اعتمادی ها افزایش پیدا کرده است به خاطر گزارش زیاد موارد سوء است.
اقدامات عدالتخواهانه باید بشود و باید با فساد به صورت جدی برخورد سود و بعد از تمام شدن اقدام گزارش گفته شود تا مدیر بعدی حساب کار دستش بیاید.
اما صرفا با گفتن ها چیزی حل نمی شود و به اعتماد اجتماعی ضربه وارد می شود. فضای مجازی را ببینید؛ شبانه روز رسانه ها گزارش دزدی می دهند اما نسبت در غرب چنین گزارش هایی نمی بینیم. نسبت به خودمان بدگمان و نسبت به آنها خوش گمان هستیم و نقش رسانه در اینجا اشتباه تعریف شده است.
برایند و نتیجه عملکرد رسانهای که خود را درون نظام و همراه با مردم تعریف میکند، باید امیدبخشی به جامعه باشد… امروز چند درصد رسانههای رسمی ما درحال تزریق بدگمانی به جامعه هستند و چند درصد در حال ترویج امید نسبت به آینده؟!
خیلی در این مسائل باید دقت داشته باشید و از نظر قدرت فرهنگی شما باید به گونه ای کار کنید که برخی رسانه ها را متوجه اشتباه خود کنید.
همه دوست داریم کشور را گلستان کنیم اما در حد توان خود اقدام کنید.از نظر عقلی وقتی تحلیل می کنید با یک دست نمی توان دو هندوانه را برداشت.
پس تقسیم کار را در مسئله جدی بگیرید چون باعث می شود فرد دیگری هم اگر نظر و توانایی دارد وارد میدان شود و کار کند.
در خصوص سند مهندسی فرهنگی کار خوبی شروع شده است اما نقشه مهندسی باید به گونه ای باشد که در ذهن فرهیختگان یک مجموعه جا افتاده باشد و به جریان مردمی تبدیل شود.
اینکه ما کار را درگیر کرده باشیم و از مجموعه های مختلف پرسش کرده باشیم و ممکن است پاسخی نداده باشند.مجموعه هایی که جواب آنها مهم است مانند چهره های دانشگاهی باید در دبیرخانه با آداب و احترام تماس بگیرند و نظر چهره علمی را بپرسند.این مهم است از چه جایگاهی و چه جایی و چه کسی اقدام میکند تا طرف درگیر شود سند را بخواند و نظر دهد.
بنده دوست دارم به جایی برسیم که منبرهای مجازی و بعد از کرونا منبرهای حقیقی ما به گونه ای باشد که اگر رهبر انقلاب چیزی را هدف گذاری کرده است با توجه به ابزار و امکاناتی که در اختیار ما هست خواست رهبر را تبدیل به خواست و گفتمان عمومی کنیم.
برای اقناع جامعه و ایجاد پذیرش ظرافت هایی است که از نظر هنری و ادبی در تک تک کارهای خود باید به کار ببریم و انشاالله خدا هم کمک می دهد و مخاطبان شما به گونه ای باشد که مشخص شود یک منبر داریم.
این تعبیر رهبر انقلاب اسلامی است که منبر یک رسانه است.اینکه چه داریم بسیار مهم است که به رهبری نشان دهیم که ما در شیراز منبر فراگیر دینی ایجاد کرده ایم و پس از مدتی انشاالله در راستای تحقق اهداف انقلاب و رهبری از این منبر حُسن استفاده را کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید