آیت الله دژکام : نقش روحانیت و مساجد در حل اختلافات پُر رنگ شود
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در فارس و امام جمعه شیراز، آیتالله دژکام با حجت الاسلام والمسلمین مظفری معاون رئیس قوه قضائیه کشور و رئیس مرکز شورای حل اختلاف کشور دیدار و گفت و گو کرد.
شرح بیانات آیت الله دژکام در این دیدار به شرح زیر میباشد:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
در ابتدا ورود شما به حرم سوم اهل بیت را خوش آمد می گویم.
اصل شورای حل اختلاف که با اهداف خوبی شروع شد یک طرح بسیار خوبی بود که به آن قضا زدایی می گفتند تا کار مردم به دادگستری و محکمه نکشد. چون به واقع در بین اقشار مردم اگر کسی به دادگاه برود، فضا و بار روانی منفی دارد و احساسی در بین عموم مردم هست که حتی المقدور بهتر است پای کسی به دادگاه باز نشود و واقعیت مساله نیز همین است که بهتر است اختلافات حقوقی مردم بدون دردسرهای قضایی حل و فصل شود و حتی الامکان به دادگاه کشیده نشود.
بعضی اوقات در قسمت هایی از یک طرح با فوایدی که دارد ممکن است در عمل و اجرا مشکلاتی ایجاد کند که از مسیر اصلی خود بیرون رود و باید به این مسائل دقت شود تا کیفیت و ارزش اصلی ثابت بماند و هدف از تشکیل شورا تحت الشعاع برخی موارد دیگر نشود.
گاهی هدف فقط تشکیل شورا است و فردی که عضو شورای حل اختلاف می شود شاید نتواند نقش خود را در شورا به صورت مناسب ایفا کند و در باب حکمیت که دستور قرآن است نتیجه ای که ما می خواهیم به دست نمی آید.
امروز باید نقش روحانیت و مساجد در موارد این چنینی بیشتر دیده شود و بنده معتقدم متاسفانه نقش مساجد و کارکرد اجتماعی آنها که از جمله همین حل و فصل اختلافات مردم است، کمرنگ شده است. همان گونه که در مسجد کوفه حضرت علی (ع) این کار را انجام می داده است امروز نیز باید این مفهوم ارزشمند احیا شود و امام خمینی (ره) نیز فرمودند مسجد محل رفع مسائل و مشکلات مردم است.
اگر روحانی در یک مسجد، فقه را به درستی بداند و در محله خود بزرگتری کند، زمینه برای اینکه حرف او چارچوب و حسن تاثیر داشته باشد وجود دارد و به نوعی باید نقش آنها تقویت شود.
اخیرا نیز آیت الله رییسی فرمودند مساجد حقوق دان داشته باشند که در این طرح آموزش یک طرف قضیه است و از طرفی مساجد در حل و فصل مسائل و مشکلات باید نقش داشته باشند.امروزه اگر مساجد فعال شوند خیلی از کارها از دوش دیگران ازجمله دادگستری ها برداشته می شود.اما چون این نقش کمرنگ شده است مردم به سایر ادارات و حتی امام جمعه مراجعه می کنند در حالیکه روحانی مسجد محل می تواند مسئله را حل کند اما ما به جایگاه مسجد توجه نکرده ایم و فکر کرده ایم مسجد تنها محلی برای اقامه نمازهای یومیه است.
در زمان قدیم مهر و امضای روحانی یک مسجد، یک اختلاف و مسئله را تمام میکرد اما امروز این نقش کمرنگ شده است.
در بحث مسجد محوری در شیراز فعالیت های خوبی آغاز شده است و همان طور که حضور حقوق دان ها در مساجد را آیت الله رییسی تاکید کردند؛ این حرکت در شیراز نیز شروع شده است و باید با همین نگاه مسائل با صلح و سازش پیش رود و قبل از ورود پرونده به دادگاه مشکل را حل کنیم و به جایی برسیم که در دادگاه های کشور باز نشود.
باید به جایی برسیم که مسئله را خود مردم به کمک شوراها حل کنند و نیاز به قاضی کم باشد و ان شاالله ما به همان مراحل برسیم و خدا کمک دهد.
این تلاش ها مقدمه کار است به شرط آنکه هر از گاهی که بحث تحول می شود رویکردها و اصول خود را بازنگری کنیم تا دقیقا در راستای هدف جلو رویم و از آسیب هایی که هر طرح در طول زمان به آن مبتلا می شود جلوگیری شود و خدا کمک دهد و سعادت باشد شیراز بتواند در رده اول این رویکرد و نگاه باشد چون همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند شیراز قله فرهنگ کشور است و طبیعتا باید اینگونه باشد و یک آرامشی معمولا در شیراز حاکم بوده است و در صلح و سازش باید اول شویم و در شیراز این ظرفیت هست.
ان شاالله با این رویکرد جلو می رویم و تلاش های انجام گرفته در سطح ملی و جهانی الگو می شود که با آرامش و صفا می توان کارها را پیش برد.
والسّلام علیکم و رحمهالله و برکاته
دیدگاهتان را بنویسید