برای رونق یافتن تولید، نظام سنگین بروکراسی کشور باید اصلاح و تعدیل شود
به گزارش “روابط عمومی و امور بین الملل نهاد نماینده ولی فقیه در فارس و امام جمعه شیراز” آیت الله لطف الله دژکام با آقای ایزدی رئیس جدید سازمان صنعت،معدن و تجارت فارس و معاونین این سازمان دیدار و گفتگو کردند.
شرح بیانات آیت الله دژکام در این دیدار به شرح زیر میباشد:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
در ابتدا خدمت همه شما بزرگواران خصوصا جناب مهندس ایزدی خوش آمد می گویم.
در سال جاری با توجه به شعار سال که رهبر معظم انقلاب رونق تولید تعیین کردند یکی از ارگان هایی که الویت امسال کشور باید باشد بخش صنعت، معدن و تجارت است.
هنگامی که یک مدیر مسئولیتی را می پذیرد و می خواهد در جامعه کار کند، ما باید ببینیم مشکل کار او چیست و کدام بخش جامعه می تواند به او کمک دهد تا مشکلش حل شود و همه باید به مدیران و مسئولان کمک دهیم تا در کار خود موفق باشند نه اینکه بخواهیم نقاط ضعف آنها را پیدا کنیم و یا از آنها مچ گیری کنیم و اگر این رویکرد در چهل سال دوم انقلاب نهادینه نشود خیلی ضرر می کنیم و اینگونه است که رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم خود فرمودند چهل سال دوم چهل سال خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی خواهد بود.
این خود سازی یعنی هر فردی کار خود را در چارچوب منطق و قانون به نفع مردم انجام دهد و عزیزان دیگر احساس کنند آن فرد دلسوز است و با او هم فکری کنند نه اینکه هر کس برای خود کار کند.این چار چوب باید حاکم بر تعامل بخش های مختلف ما باشد و انشالله به همین شکل هم ادامه پیدا کند و ما بتوانیم این فضا را در جامعه حاکم کنیم.
بحثی که امروز بنده به دنبال آن هستم این است که مدیریت با نگاه کارکردگرا داشته باشیم یعنی دوستان در هر جمعی احساس همکاری و هم افزایی داشته باشند و این تمرینی است برای اینکه در چهل ساله دوم چگونه می خواهیم کار کنیم و افقی است برای آینده و باید سعی کنیم یک فضای گفتگو و تعامل در جامعه نهادینه کنیم و این امر به حل مشکلات کمک می دهد.
نکته دیگری که خدمت شما عرض می کنم این است که تقریبا همه مدیران و دست اندرکاران نظام به این واقعیت رسیده اند که جز مقاومت در برابر زورگویی های دشمنان راهکار منطقی دیگری نداریم و کم هزینه ترین راه نیز همین مقاومت است.
شاید عده ای در کشور ما از ابتدای پیروزی انقلاب طرفدار ارتباط با آمریکا بوده اند و همچنان همان مسیر را ادامه می دهند ولی غیر از این جریان غرب گرا دیگرانی را می شناسیم و می دانیم که غرضی ندارند ولو اینکه پیشنهاد ارتباط با آمریکا را می دادند؛ نه غرض ورزانه بلکه به عنوان یک راه حل همانند کسی که مریض می شود و می تواند قرص بخورد یا آمپول بزند و این عزیزان راه حل ارائه می دانند که باید با آمریکا رابطه برقرار کرد ولی برخی غرض دارند و حرف خود را می زنند ولی آنهایی که ارتباط را راه حل می دانستند، امروز که به آنها نگاه می کنیم می بینیم آنها نیز موافق هستند که این راه و این ارتباط دیگر جواب نمی دهد.
حال که جز مقاومت راهی وجود ندارد توپ امروز در زمین شما مدیران صنعت است که در این جنگ نرم پیروز شوید.
رهبر معظم انقلاب نیز در سخنرانی ۱۴ خرداد خود فرمود امروز بحث جنگ سخت در میان نیست.ما در گفت گوی جهانی به دنبال نبرد نیستیم و نمی خواهیم جنگ راه بیاندازیم، بله اگر کسی به کشور ما تجاوز کند با او برخورد سخت می کنیم اما دنبال جنگ نیستیم و این را دشمن می خواهد القا کند. دنیا دنبال بهانه است که جنگ را شروع کند اما ما فضا را آرام میکنیم و توپ مقاومت در زمین صنعت، معدن، تجارت و جهاد کشاورزی می ماند و این دو وزارت خانه باید به میدان بیایند و اعلام کنند این مملکت بدون کمک دشمنان نیز اداره خواهد شد و به لحاظ اقتصادی روی پای خود می ایستد.
کار سختی است و این مجاهدت خاموش است و خدا به شما اجر می دهد.
در زمان دفاع مقدس وقتی کسی به جبهه های نبرد حق علیه باطل میرفت همه مجاهدت او را می دیدند و دعای مردم پشت سرش بود اما امروز مجاهدت شما شاید به چشم نیاید و مجاهدت خاموش است اما اجر کار شما بیشتر است.
شما در مسیری می روید که همان راه و کار جهاد است اما امروز مردم به جای تشویق به خاطر خدماتی که ارائه شده است گلایه دارند و می گویند آن چیزی که می خواهیم نیست.
این در حالی است که رییس بانک جهانی اخیرا گفت تا پایان سال میلادی رشد اقتصادی ایران مثبت خواهد شد و دیگر تحریم ها اثر نخواهد کرد و این ۶ ماه هرچه می توانید زحمت بکشید و این اجری که در این دوره می برید در هیچ زمان دیگری نصیب شما نخواهد شد.
شهدا که کار خود را انجام دادند و مزد گرفته اند و رفته اند اما ما که مانده ایم بالاخره باید چه کار کنیم؟شاید امروز مقدر ما این باشد که در این فضا کاری را انجام دهیم و در صف آنها قرار بگیریم.
نکته دیگری که وجود دارد در خصوص طول کشیدن کارها است.در این رابطه ما ۲ مشکل داریم که در این دوره اوج تحریم ها شاید کامل حل نشود اما باید استارت کار بخورد.اول اصلاح ساختار اقتصادی است و دوم اصلاح ساختاری اداری است.
ما در ساختار اداری مبتلا به بوروکراسی هستیم. اقتضای نظام بوروکراتیک این است که انجام یک کار زمان ببرد.
در این نظام کاری می کنند که کار طول بکشد تا افراد درگیر کار باشند.نظام بوروکراسی با یک دستور حل نمی شود.
برای حل این مشکل هم فرهنگ سازی لازم است هم زمان لازم است تا کارویژه های زیادی که تعیین شده است را تشخیص دهیم.
شما ببنید در یک بررسی از شهرداری یکی از کلان شهرهای کشور برای صدور یک پروانه ساختمانی ۷۶ فعالیت تعریف شده است تا پروانه صادر شود.بررسی کردند که ۲۶ فعالیت از آنها لازم است و باید انجام شود و بقیه آن اضافی است و برای اینکه کار برای کارمند تعریف شود یک کار و فعالیت اضافی تعریف کرده اند و در ادامه این کار اضافی در ساختار اداری ابلاغ می شود و تبدیل به رویه اصلی می شود و رویه ابتدایی و اصلی کار گم می شود.
این ۵۰ فعالیت اضافی را باید بین اصلی ها تشخیص دهیم و بقیه را حذف کنیم و این کار زمان بر است بنابراین برای رونق یافتن تولید، نظام سنگین بروکراسی کشور باید اصلاح و تعدیل شود.
امروز ادامه همان مسیر است و متوجه شده ایم که کار سنگین است و چرا کاری که در ۵ روز انجام می شده است ۲ سال طول کشیده است؟
بحث افزایش بهره وری که شروع شد و ناقص ماند را باید دوباره شروع کنیم و کارویژه های مجموعه های خود را بررسی کنیم و هر چقدر از آنها اضافه بود را کنار بگذاریم.این کار طول می کشد.باید تصمیم به اصلاح بوروکراسی داشته باشیم اما یک دوره زمانی را در نظر بگیریم.
در بحث ساختار اقتصادی نیز همین مشکل را داریم.در بوروکراسی اداری شما با همه ارگان ها مشترک هستید اما در ساختار اقتصادی شما شاید نوک حمله هستید.
در دولتی که از رانت نفت استفاده می کند شما فکر درآمد نیستید و اینگونه است که صنعت شما واقعی نیست ولی اگر صنعت به دنبال رقابت با تکنولوژی مدرن دنیا باشد به دنبال تولید با کیفیت مثل یا بهتر از آن و قیمت ارزان تر از آن است و اینگونه به صرفه در می آید اما برای انجام این کار نمی شود از رانت نفتی استفاده کرد و تا زمانی که از رانت نفت استفاده می شود صنعت ما توانایی رقابت ندارد.
وقتی خودروسازی معتقد است مصرف کننده مجبور به خرید است و با دلالان کار می کند و وضعیت همین می شود. یعنی دلال سودی را به حرام و کلک می خورد و از جیب مردم بیرون می آورد و جنس گران می شود و صنعت به جایی نمی رسد که بتواند آپشن جدید ایجاد کند و فرصت رقابت از بین می رود.امروزه در جهت بهبود شرایط تولید شرکت های دانش بنیان خیلی می توانند به ما کمک دهند.
این ساختار اقتصادی دولت رانتی است و ما باید از این رانت نفتی کشور را نجات دهیم که به حمدالله امروزه به دلیل شرایط و تحریم ها در این مسیر خوب پیش رفته ایم.
از طرفی مقداری باید نظارت ها و بازرسی ها قوی تر شود.با وجود دلال ها اقتصاد رشد نمی کند یعنی بیشتر دلال هستند و صنعت گر نیستند.
ما بحثی تحت عنوان اخلاق حرفه ای داریم.صنعت گر اخلاق حرفه ای دارد و غیر از دلال است.در اخلاق حرفه ای برای صنعت گر کیفیت جنس مهم است و حتی اگر باعث ضرر شود ارزش جنس خود را پایین نمی آورد اما دلال اینگونه نیست چون اخلاق حرفه ای ندارد و بدترین جنس را وارد ایران می کنند اما اگر نگاه صنعت گرانه باشد جنس بهتر را می آورد تا کیفیت جنس خودش در آخر خط تولید بالا رود.این اخلاق است.
برای صنعت گران یک دوره کارگاه آموزشی تحت عنوان اخلاق حرفه ای برگزار کنید تا در مجموعه شما ان شاالله بحث اخلاق حرفه ای جا بیافتد.این کار را به مرور زمان پیگیری کنید.
تحول در اخلاق، منجر به تحول در ساختار اقتصادی و تحول در ساختار اداری از کارهای چهل سال دوم است.
دیدگاهتان را بنویسید