آیت الله دژکام : درسی که از سیل گرفتیم را فراموش نکنیم
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس، جلسه جمع بندی مسائل مربوط به سیل اخیر با حضور آیت الله لطفالله دژکام و جمعی از مسئولان ارشد استان برگزار شد.
متن خام سخنان آیت الله دژکام در این جلسه به شرح زیر می باشد :
بسم الله الرّحمن الرّحیم
در ابتدا از همه بزرگوارانی که در این جلسه تشریف فرما هستند تشکر میکنم و به همه خدا قوت می گویم به خاطر روزهای اخیر که تلاش های زیاد، سنگین و پشت سرهم داشتند.
این جلسه از این جهت تشکیل شده است که علاوه بر تشکر از زحمات عزیزان، نسبت به مسائلی که در هنگام سیل واقع شد یک جمع بندی داشته باشیم و مسائل را بررسی کنیم تا شاید یکسری از کارها باید امروز انجام شود و از آنها غفلت نکنیم.دوستان به صورت مکتوب گزارشی از مجموعه خدمات سازمان و ارگان خود را لطف کنند تا بتوانیم نوع فعالیت های هر مجموعه را به طور خاص مدنظر قرار داده و جمع بندی کنیم.
بنده می خواهم یکسری از کارهایی را که الان باید پیگیری کنیم یادآور شوم.گاهی اوقات برای ما در لحظاتی حادثه خیلی سنگینی پیش می آید و وقتی تمام شد به دنبال کار خود می رویم و از حادثه صورت گرفته درس نمی گیریم درحالیکه باید از این حادثه عبرت بگیریم و تلاش کنیم تا اگر در آینده دوباره با چنین حوادثی رو به رو شدیم خیلی آماده تر و مناسب تر با آن برخورد کنیم.
چند نکته را یادآور می شوم، اول اینکه در استان فارس و به صورت خاص در شیراز ما متوجه شدیم که شهر در مقابل باران هایی از این سنخ هیچ آمادگی و دفاعی ندارد در حالیکه امکان بارندگی سنگین تر از این نیز مسلما وجود دارد.ساخت و سازهایی که در توسعه شهر در طول سال های گذشته انجام گرفته است متاسفانه برخی از مسایل جدی شهرسازی را مورد کم توجهی قرار داده ایم ازجمله دفع آب های سطحی است.
رهبر معظم انقلاب در سخنان اخیر خود نیز تاکید داشتند که ما باید کار عالمانه انجام دهیم.مسئله صرفا جمع آب های سطحی نیست و ما با مسائلی مانند رانش زمین یا کوه مواجه هستیم و حتی اگر رخ دادن آنها گمان باشد باید به صورت جدی به آن توجه کنیم.
وقتی احتمال دارد که بخشی از شهر با حادثه فاجعه بار مواجه شود باید با جدیت در دستور کار مجموعه مدیریت هایی که مسئول قضیه هستند قرار گیرد.
در این مورد استانداری به عنوان هماهنگ کننده دستگاه ها باید تک تک مجموعه ها را به پای کار دعوت کند و این احساس نباشد که هر مجموعه فقط کارهای روزمره و جاری خود را انجام دهد مسئله حل می شود و پیش از رخ دادن حادثه باید قضایا را مدیریت کنیم.در ضمن بحران گاهی دستگاهی مسئولیت کار را متوجه دستگاه دیگری میکند،بنده در مقام داوری نیستم اما مشخص است که یکسری از دستگاه ها باید به صورت مشترک عمل کنند.
مسیل این روان آبها که برخی از آنها خارج از محدوده شهر شروع می شود و در ادامه وارد شهر می شود تا به رودخانه خشک برسد بیرون شهر ۶۰ متر عرض دارد و در داخل شهر عرض آن ۲ متر می شود و این اشتباه است.نظریه ای بوده است که این کانال گنجایش عبور این حجم آب را ندارد.این محاسبه باید دقیق تر انجام می گرفت که انجام نشده است اما امروز چه باید کنیم؟حال باید بررسی کنیم تا دیگر تکرار نشود.
طبیعتا برخی از کارها به حمایت در سطح ملی نیاز دارد.وقتی مسیری را می خواهیم باز کنیم یا ببندیم شاید یکسری امکانات می خواهد که به صورت ویژه باید در سطح دولت در مورد آن تصمیم گرفته شود، ظرفیت و زمینه هست اما باید جمع بندی کرد و برآورد هزینه داشت تا دولت و در سطح کلان کمک دهند و اقدام شود.
بحث روان آبها منحصر به دروازه قرآن نبوده است و در سعدی،جوادیه و… هم بوده است و نیاز به طرح جامع برای کل شهر است نه اینکه نگاه به یک جا منعطف شود و در حادثه بعدی از جای دیگر ضربه بخوریم.
مسئله دیگری که با آن مواجه هستیم بحث ستاد بحران است.گاهی احساس می شود در زمانی که گرفتار حادثه هستیم هماهنگی های لازم و اقداماتی که باید سریع انجام گیرد دیده نمی شود.این نیاز به طراحی مانورهای بحران است.در مورد زلزله گاهی مانور می دهیم اما بیشتر جنبه نمایشی دارد.مانور نمایش نیست بلکه باید همه را درگیر کند تا در زمان بحران بهترین تصمیمات گرفته شود.
در زمان جنگ فرماندهان جنگ می گفتند هر یک قطره عرقی که در آموزش بریزیم یک قطره خون در جبهه کمتر ریخته می شود.
ما در مسائل بحران باید شاخص هایی را برای مدیران تعیین کنیم و بحث بحران را جدی تر بگیریم.
گاهی ارتباط مدیران دستگاه ها با هم سریع و مناسب نیست.یعنی آنچه که امروز هستیم با آنچه که ایده آل ما هست فاصله دارد و در زمان بحران نمی توانیم این فاصله را جبران کنیم و با برگزاری مانورهای مناسب می توانیم به اهداف خود برسیم.چون اگر در مانورها درست کار کنیم می توانیم در زمان بحران خوب خدمت کنیم.
مباحث حقوقی این قضیه نیز بسیار جدی و مهم است.زمانی که مسیل و مسیر آب در شهر وجود دارد دستگاه های مرتبط تکلیف دارند که وقتی در وسط مسیل خانه ساخته می شودپیگیری کنند و اجازه چنین تخلفاتی را ندهند.
وقتی همه دستگاه ها پای کار بیایند و انجام وظیفه کنند و آینده نگر باشند و کار عالمانه انجام دهند در زمان بحران به مشکل نمی خوریم.امروز ایران به عنوان یک تمدن جدید سربالا آورده در دنیا است و دیگر این رفتارها مناسب نیست که نسبت به تخلفات بیخیال باشیم.
بحث حقوقی را دستگاه قضایی باید همه مجموعه ها را در نظر بگیرد و هر ارگانی ممکن است سهمی در این قضیه داشته باشد.هیچ کدام در مقام قضاوت و داوری نیستیم.ممکن است در کار از هم گله کنیم اما از نظر حقوقی نهایتا قوه قضاییه نظر میدهد و آنچه حکم قاضی شد را همه باید بپذیریم و این پرونده از این جهت مفتوح است و باید منتظر جواب بود.دوستان مجموعه قضایی وظیفه جدی دارند که مسائل را بررسی کنند و حقوق هرکسی که آسیب دیده از یک طرف داوری می شود و مسئولیت ها و مدیریت ها نیز از سمت دیگر باید بررسی شود.
نکته دیگر اینکه هر شخص یا دستگاهی که کوتاهی کرده است و مالک را به امکانات وسیع رسانده است و بار مردم را به دوش دولت انداخته است باید پاسخگو باشدامروز سطح فکری و فرهنگی مردم ما رشد کرده است و کسی نمی تواند شبانه زمین بفروشد و برود.اینکه شخصی زمین و مسیل رودخانه را فروخته است و دولت در این زمینه نقشی نداشته اما امروز بدهکار می شود اشتباه است و اینگونه نمی شود کار کرد.باید به مسائل حقوقی قضیه توجه داشته باشیم.
در حاشیه شهر شاید در منطقه خدماتی شهرداری نباشند ولی به نظر در منطقه حریم استحفاظی شهرداری قرار میگیرد و شهرداری باید بر ساخت و ساز در آنجا هم نظارت کند.
اگر غیر از این باشد شهر بی روال بزرگ می شود و در خدمات رسانی مشکل داریم.خدمات را باید در جایی که تولید کننده هست ارائه دهیم نه اینکه بحث مهاجرت و حاشیه نشینی به وجود آید و نتوانیم خدمات مناسب ارائه دهیم.
همه دستگاه های اجرایی زیرمجموعه نماینده دولت یعنی استانداری هستند و باید روی این جهات به عنوان یک برنامه ای که مستمرا پایش شود طراحی داشته باشد و همه دوستان و مدیران محترم را به کار گیرید.امکانات در شهر شیراز کم نیست و مجموعه شهرداری نیز اگر الویت بندی های مدیریتی را اصلاح کند خیلی بیشتر می توان خدمات رسانی کرد.
امروز یک برنامه ۵۰ ساله داریم که براساس آن ایران می خواهد یک کشور پیشرفته در دنیا باشد و همه عزیزان باید کمک دهند.
در بخش فرهنگی هم حوزه باید آستین بالا بزند.یک جاهایی حوزه باید ورود کند و فرهنگ سازی کند.نقش حوزه و سازمان های فرهنگی دیگر را باید مدنظر قرار دهیم تا اقدام مناسب انجام دهیم.این افتخاری که شیراز آفرید را بدهکار کسانی بوده ایم که این فرهنگ را در مردم شیراز ایجاد کرده اند.این افتخار را به حساب خود و مدیریت خود نگذاریم.از همه مردم شیراز و استان فارس تشکر ویژه ای می کنم و به روح همه کسانی که در طول تاریخ زحمت کشیدند تا این مردم چنین فرهیخته، با فرهنگ و انسان دوستی تربیت شده اند درود می فرستیم و امیدواریم ما نیز در این صف نقش خوبی ایفا کنیم.
متاسفانه بیش از ۲۰ نفر از عزیزان را از دست دادیم و مقام معظم رهبری پیام دادند و طبیعتا ما باید خدمت رهبری نشان دهیم که همه شیرازی ها با هر فکر و گرایشی در نوع خدماتی که آبروی اسلام و ایران است مشترکا در کنار هم کار کنند و امیدوارم زمینه ای که ایجاد شده برای آینده کشور و جهان اسلام بتواند یک الگوی جدیدی را پی ریزی کند.
سخنم را با حدیثی به پایان می برم، گاهی برای مردم نقمت و بلایی می آید و مردم در برابر بلا خوب عمل می کنند و آن نقمت به نعمت تبدیل می شود.که در حادثه اخیر این اتفاق افتاد و اگر مدیران هم خوب کار کنند این اتفاق برای شهر ، کشور و مردم ما نعمت می شود.
والسّلام علیکم و رحمهالله و برکاته
دیدگاهتان را بنویسید