

به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، آیت الله دژکام شامگاه شنبه در مراسم بزرگداشت یادروز سعدی گفت: همه میدانیم که سعدی بزرگ است و این نام بزرگ از کلام و سخن او ایجاد شده است اما این سئوال مطرح است که اگر بخواهیم سعدی را بفهمیم باید چه کار کنیم؟
نماینده ولی فقیه در فارس تصریح کرد: از سعدی بسیار تجلیل میکنیم و جا هم دارد اما ما میخواهیم اندیشههای سعدی را بیش از آنی که تاکنون بوده است به درون و متن زندگی خود وارد کنیم و اگر بخواهیم این کار را انجام دهیم باید سعدی را بفهمیم و برای این کار هم باید حکمت فارسی و خسروانی خود را خوب بفهمیم زیرا جای جای سخن سعدی نقل آن چیزی است که در حکمت ما بوده است.
وی با بیان اینکه از زمان ورود ترجمههای حکمت یونانی به کشور ما، بزرگان حکمت همیشه از این حکمت خسروانی فارسی یاد کردهاند، ادامه داد: در بحث حکمت عملی، میراث ما زمین مانده است؛ کاری که سعدی انجام داد، این بود که حکمت عملی را در مجموعه دیوانش بالاخص در بوستان و گلستان به میدان آورده است و این نیاز را برای مسائل تربیتی و ارزشها و بایدهای زندگی بشر که در حکمت ما بوده، مطرح کرده است، بنابراین نمیتوان حکمت باستان ایران را ندانیم و بخواهیم سعدی را بفهمیم اما کار سعدی که همه ما را به اعجاب آورده و جاوادانه کرده، این است که در مرز آن میراث کهن نمانده و از آن بهرهمند شده است.
امام جمعه شیراز اضافه کرد: سعدی از سرچشمه زلال وحی بهره گرفته و به گونهای آن حکمت قدیمی با وحی و قرآن را درهم آمیخته است که مرزش برای ما واقعا سخت است. مسیر را بسیار دقیق پیموده است و یک نگاه کثرتگرایانه اما بدون فرو کاستن دانش نوین به حد آنچه که قبل بوده، داشته است؛ اینها را باید بدانیم تا بفهمیم سعدی چه کار کرده است.
عضو مجلس خبرگان رهبری بیان کرد: اگر بخواهیم به نوعی کثرتگرایی را بپذیریم از نوع کار سعدی میپذیریم برای اینکه غیرفروکاهشی است و خودش را در مرز گذشته محبوس نکرده است و به زمان حال آمده و برای آینده حرف زده است و این کار بزرگ سعدی است.
آیتالله دژکام با بیان اینکه در کار آماری استاد غلامحسین یوسفی مشخص شده است که سعدی از ۱۲۷ آیه در بوستان بهره جسته است، گفت: طبق این آمار به ازای هر ۲۰ بیت بوستان، حتماً با یک آیه یا حدیث روبهروییم، لذا تا زمانی که حدیث و قرآن را ندانیم نمیتوانیم آثار سعدی را عمیق بفهمیم و معنا کنیم.
نماینده ولی فقیه در استان فارس بیان کرد: برای اینکه بالندگی دوران جدید ایران را آغاز کنیم، باید سعدی را بفهمیم و مدارج و شخصیت سعدی را از حکمت فارسی و قرآنی او بشناسیم.
دیدگاهتان را بنویسید