

به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، آیتالله لطفالله دژکام امروز، ۲۹ فروردین در خطبههای نماز جمعه شیراز ضمن توصیه به رعایت تقوای الهی،به در پیشرو بودن سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) اشاره کرد و گفت: مذهب و دینشناسی ما به وجود آن امام همام بسیار وابسته است. نه تنها تشیع بلکه ائمه و پیشوایان مذاهب دیگر اسلامی هم به شاگردی امام صادق(ع) افتخار میکردند.
وی با یادآوری حدیثی از امام جعفر صادق(ع) درباره مکام اخلاق که خداوند به پیامبران این ویژگی را عطا کرده است، افزود: امام صادق(ع) در حدیث شریفی که در کتاب “تحف العقول” از حضرت نقل شده است می فرماید “إنّ اللّه َ تبارکَ وتعالى خَصَّ رَسولَهُ صلى الله علیه و آله بمَکارِمِ الأخْلاقِ ، فامْتَحِنوا أنفسَکُم ؛ فإن کانتْ فِیکُم فاحْمَدوا اللّه َ عزّوجلّ وارغَبوا إلَیهِ فی الزّیادَهِ مِنها . فذکَرَها عَشرَهً : الیَقینُ ، والقَناعَهُ ، والصَّبرُ ، والشُّکرُ ، والحِلْمُ ، وحُسنُ الخُلقِ ، والسَّخاءُ ، والغَیرَهُ ، والشَّجاعَهُ ، والمُروءَهُ”، مردم! خدای متعال به پیامبران خودش مکارم اخلاق را اختصاص داده است و نگاه کنید شما چقدر از مکارم اخلاق دارید؟
وی افزود: پیامبر الگو و اسوه است یعنی باید از ایشان الگوبرداری کنیم و اگر مکارم اخلاقی در وجود فردی نباشد بنا به فرموده امام صادق (ع) بایستی از درگاه خداوند با تضرع و زاری مکارم اخلاق را درخواست کرد.
امام جمعه شیراز گفت: ۱۵ مکارم اخلاقی که در این حدیث شریف امام صادق(ع) ذکر فرموده اند مدنظرمان باشد. ورع و تقوا، قناعت، صبر، شکرگزاری، حلم و بردباری، حیا، سخاوت، شجاعت، غیرت، راستگویی، نیکوکاری، امانتداری، مروت و جوانمردی از جمله خصایص پیامبران الهی هستند که باید از آنان الگوبرداری کنیم.
آیتالله دژکام در ادامه به در پیشرو بودن یادروز سعدی اشاره کرد و گفت: ما ایرانیها نمیدانیم که بزرگان ما چقدر به ارزشهای دینی پایبند بوده اند، در آثار سعدی اعم از بوستان و گلستان موضوع قناعت را مشاهده میکنیم که برای آن در بوستان ۱۴ حکایت و در گلستان ۲۸ حکایت ذکر شده است. یعنی سعدی ۴۲ درس تنها در باب قناعت بیان کرده است.
امام جمعه شیراز با یادآوری اینکه سعدی به خوبی از آیات قرآن و احادیث پیامبر(ص) در آثار خود بهره جسته است و کسی تاکنون نتوانسته بالادست او سخن گوید، گفت: این قناعت از کجا در کلام سعدی آمده است؟خود جناب سعدی می فرماید “محال است سعدی که راه صفا … توان رفت جز بر پی مصطفی”، حضرت محمد مصطفی(ص) آمد و در عالم نورافشانی کرد و بعد از مبعث و هجرت پیامبر چندین قرن گذشت و در شیراز این اعجوبه دوران شیخ اجل سعدی شیرازی پا به میدان گذاشت که با درک خودش یک گوشه از صفات پیامبر را بگوید.
وی ادامه داد: سعدی هم از وجود پیامبر و قرآن کریم بهره گرفته و هم خوب بیان کرده است و کسی تا حالا نتوانسته است بالا دست سعدی حرف بزند؛ می دانید که قاآنی هم شیرازی است و مشهور است قاآنی در جلسه ای دفتر شعرش را آورد بخواند و یک نفر غزلی از سعدی خواند و قاآنی دفترش را در تنور آتش انداخت و گفت وقتی سعدی شعر می گوید قاآنی باید ساکت باشد و این توانمندی را شیخ اجل سعدی شیرازی اینگونه بروز داده است.
نماینده ولی فقیه در فارس اظهار کرد: کسی که قانع است عزیز و سربلند میشود و ذلت در زندگیش نیست. طبق سخن سعدی قناعت موجب آسایش خاطر میشود و آرام است و کسی که حرص می زند از درون خودش را می خورد و از بیرون مردم را اذیت می کند. جناب سعدی گفته آدمی که قناعت دارد آزاده است و اسیر پیش کسی نیست. ۴۲ درس سعدی در باب قناعت را بخوانید و ببینید چقدر می شود در این راستا صحبت کرد.
وی به ابیاتی از سعدی اشاره کرد و گفت: سعدی فرموده “گر آزاده ای بر زمین خسب و بس … مکن بهر قالی زمین بوس کس”، به همین که خدا رسانده قانع باشید و خدا می رساند و بعد بهتر می شود و حرص نزنیم برای آزادگی باید خرج کرد.
نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: ایرانیان بعد از قریب ۷۰۰ سال از سعدی شعار استقلال و آزادی سر دادند که این شعار قناعت میخواهد و تا زمانی که درس سعدی را نیاموخته باشیم، نمیتوانیم این سخنان را بگوییم مگر اینکه آنها را یاد بگیریم.
آیتالله دژکام با بیان اینکه آزادگی گاهی یعنی به دنیا پشت پا زدن، گفت: زور آمریکا و اروپا و تمام قدرتهای جهان علیه ما چه بود؟ میخواستند آزادگی را از ما بگیرند و موفق نشدند و گفتند که ایران را تحریم میکنند.
عضو مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: ما شروع به بحث توسعه کردیم اما توسعه به مفهومی که آنها گفتند، با حرص زدن ملازمه داشت و متأسفانه حرص که اخلاق بدی است را توسعه دادیم و هرچه جلوتر میرویم، سیر نمیشود. پس باید قناعت را در مکتب پیامبر(ص) و شاگر این مکتب یعنی سعدی شیرازی یاد بگیریم.
وی به ابیات دیگری از سعدی اشاره کرد و گفت: سعدی فرمود “مگر می نبینی که دد را و دام … نینداخت جز حرص خوردن به دام / پلنگی که گردن کشد بر وحوش … به دام افتد از بهر خوردن چو موش”، شکارچی تور پهن می کند و دام می گذارد تا شکار را بگیرد و بره را در دام می گذارد و پلنگ به خاطر حرص خوردن بره در دام می افتد و او را شکار می کنند.
آیت الله دژکام ادامه داد: یوز ایرانی نباید در دام بیافتد و نباید حرص بزند وگرنه دشمنان دام پهن کرده و چهار بره می گذارند و از دور حلوا حلوا می کنند و می روید و اصل عزت، عظمت و قدرت کشور را می بازید.
امام جمعه شیراز با انتقاد از جدا شدن جزیره بحرین از ایران در دوران طاغوت گفت: چرا قدرت ایران را در خلیج فارس بخشیدند. دوران قاجار و رژیم پهلوی از شمال، جنوب، غرب و شرق کشور چقدر تکه تکه بخشهایی از کشور را بخشیدند. اگر بنا بود عزتمند باشیم، نباید چنین کارهایی انجام میشد. تقریباً ایران را نصف کرده و تحویل ما دادند.
آیتالله دژکام بیان کرد: در طول یک دوره ۲۰۰ ساله و از اول قاجار تا پایان پهلوی نصف ایران به دست ما رسید و در نهایت بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، با زور آمریکا، شوروی و همه قدرتهای جهان ۳۶ کشور به جنگ تحمیلی ما سرباز فرستادند، اما حتی یک وجب از این خاک جدا نشد زیرا یاد گرفتهایم که آزاده باشیم و حرص نزنیم و مقاومت کنیم. اینها درسهای سعدی در گلستان و بوستان است که از پیامبران فراگرفته و به ما یاد داده است. سعدی فرمود “به دین ای فرومایه دنیا مخر”، دین را ندهید که دنیا را بخرید. دنیا را می خواهد بگیرد و دین را مزاحم می بیند و این از نگاه سعدی فرومایگی است.
وی در پایان سخنان خود در خطبه اول نمازجمعه تأکید کرد: اگر طرفدار سعدی هستیم، باید آثار آن را بخوانیم و دقت کنیم. گاهی تنها اشعارش را میخوانیم اما باید مفهوم اشعار آن را درک کنیم. گاهی ممکن است به اسم سعدی، حافظ، فردوسی و نظامی ما را فریب دهند در صورتی که همه اینها حکیمان، عرفان و بزرگانی بودند که در مکتب پیامبر(ص) شاگردی کردند و محتوای کلامشان پر از عطر و بوی محمدی(ص) است.
امام جمعه شیراز در خطبه دوم نماز جمعه ضمن دعوت دوباره همه به تقوا گفت: هرچه می توانیم تلاش کنیم تا توشه تقوا را برای سفر آخرت خود تحصیل کنیم.
نماینده ولی فقیه در فارس در ادامه سخنان خود با بیان اینکه در جامعه امروز نیاز به حکمتی که آبشخور آن قرآن و سیره اهل بیت(ع) باشد، بسیار زیاد است، گفت: در همین راستا تلاشهای خوبی در مجمع عالی حکمت که به فرمان رهبر معظم انقلاب تشکیل شده، انجام شده است و در شعبه فارس هم در حال انجام است. باید قدرت حکمت و حکیم را بدانیم و جایگاه آن را بشناسیم و امیدواریم در این زمینه مجمع عالی حکمت، دانشگاهها و حوزههای علمیه بتوانند قدمهای بزرگتری بردارند.
نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری اظهار کرد: مقام معظم رهبری فرمودند زمینه برای اینکه سعدی روزگار ما رشد کند فراهم شده است که بیاید حکمت یک جهانی را متناسب با روزگار ما در کلمات خودش جلوه دهد یعنی ۸ قرن بعد از اینکه سعدی از دنیا رفته است در ایران دوباره بذر پاشیده شده که آنطور چهره هایی بروز کنند و مجمع عالی حکمت پرورش دهنده این ذهنیت ها است و اگر سعدی و حافظ در مکتب علمی آن روزگار درس نمی خوانده و رشد نمی کردند به این مراتب نمی رسیدند. الحمدالله این مجمع یکی از زمینه های تولید اینگونه چهره ها است و امیدواریم این اتفاق محقق شود و چشم همه جهانیان به چهره های مسلمان ایرانی که جهان را سر سفره حکمت اسلامی مینشانند، روشن شود.
آیتالله دژکام همچنین به در پیشرو بودن سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) اشاره کرد و گفت: روز پنجشنبه پایان هفته آینده مصادف است با شهادت رئیس مذهب حضرت امام جعفر صادق(ع) که انشاالله مثل همیشه عرض ادب و احترام به ساحت مقدس حضرت به شکل ویژه انجام می شود.
وی با بیان اینکه مراسمی به شکل ویژه به مناسبت سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) در مدرسه علمیه خان برگزار میشود که از این مدرسه عزاداری آغاز شده و به سمت حرم شاهچراغ(ع) ادامه مییابد، از عموم مردم ولایتمدار و متدین شیراز برای شرکت در این مراسم دعوت کرد.
آیتالله دژکام همچنین از حرکت بازاریان شیراز در سالروز شهادت امام موسی کاظم(ع) که فعالیت خود را تعطیل کرده و به صورت دستههای سینهزنی حرکت کردند قدردانی کرد و گفت: چنین حرکتی آغازی بر تمدن نوین اسلامی است که مرکز تجارت دوباره پای دین بایستد. این یک رسمی قدیمی بوده است اما مدتی برای آن دلسردی ایجاد کرده بودند.
نماینده ولی فقیه در استان فارس اظهار کرد: برای سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع) هم مراسمی در مسجد حاج غنی و بازار وکیل شمالی طراحی شده است که بازاریان و عموم مردم در آن حضور خواهند یافت. دشمن تلاش دارد تا حس اینکه اینجا حرم سوم است و مردم شیراز در دیانت حرف بسیار بالایی میزنند، کمرنگ کند اما همه باید کمک داده و با این نقشه دشمن مقابله کنیم.
آیتالله دژکام همچنین به فرا رسیدن ۲۹ فروردین روز ارتش جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت: ارتشیان، مرزداران و مدافعان ایران، اسلام و انقلاب اسلامی هستند و ما از حضور امنیتساز ارتش در کشور خودمان به ویژه در استان خودمان تقدیر و تشکر میکنیم. به دلیل آنچه که از ارتش در سالهای پس از انقلاب در حفظ و حراست کشور دیدهایم، انصافا جا دارد برای هر نیرویی از نیروهای ارتش ویژه برنامه بگذاریم و تشکر کنیم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: امروز که ما اینجا که نشسته ایم خدا می داند گرمای مناطق جنوب چقدر است و بچه ها از مرزها نگهبانی می دهند و تا خلیج فارس و دریای عمان و اقیانوس های جهان تسخیر بچه های ارتش است و اقیانوس ها را تسخیر ناو عزتمند جمهوری اسلامی کردند و ناوهای نیروی دریایی ما از تمام تنگه های سخت دنیا مثل تنگه ماژلان رد شدند و ما باید سر شکر به سجده بگذاریم.
وی رشادتهای نیروی ارتش به خصوص یگانهای فارس را در دوران دفاع مقدس یادآور شد و گفت: امروز دلاوران ارتش جمهوری اسلامی عزت اسلام و ایران را در گوشه گوشه جهان به رخ دشمنان میکشند و به همه نشان دادند که اگر کسی قصد سوئی به مرزهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران داشته باشد، ارتش و سپاه ما چنان ضربهای به او میزند که تا ابد فراموش نکند.
امام جمعه شیراز در ادامه سخنان خود به قضایای فلسطین اشاره کرد و افزود: یادآوری رنج امت اسلامی واجب است. هفته گذشته راهپیمایی انزجار نسبت به جنایات صهیونیستها در شیراز برگزار شد اما باز هم جنایات آنان در فلسطین برای ما بسیار دردناک است. راه حل این قضیه را رهبر معظم انقلاب در چند راهبرد مشخص کردهاند و غیر از آن هم اگر کسی بخواهد انجام دهد، معلوم نیست موفق شود.
امام جمعه شیراز منویات رهبر معظم انقلاب را در این زمینه یادآور شد و گفت: طبق فرموده معظمله باید امتسازی کنیم. برخی میخواهند خود را کنار بکشند و فقط ایران اقدام کند؛ ما از جنگ ترسی نداریم و جنگ طلب هم نیستیم اما آیا یک نیروی مسلح میتواند به جای همه نیروهای مسلح امت اسلامی کار کند؟ خیر نمیشود و اینکه رهبر انقلاب فرمودند امتسازی کنید، کاملا یک بحث منطقی است.
آیتالله دژکام تصریح کرد: امت واحده باید در مقابله تجاوز صهیونیستها به مرزهای اسلامی بایستد اما متأسفانه مشاهده میکنیم اطراف فلسطین و کشورهایی که همسایه آن هستند، هیچ واکنشی نشان نمیدهند و روسای این کشورها دغدغه آزادسازی فلسطین را ندارند لذا باید اینها را به سمتی بیاوریم که واکنش مناسبی نشان دهند.
وی در عین حال گفت: به نظر میرسد این تلاش برای امتسازی و جایگاه درست کردن برای امت اسلامی در سطح بینالملل در حال شکلگیری است و پیام این رفت و آمدها و جلسات این است و هر کس به هر شکلی میتواند باید به این جهت کمک دهد تا امت واحده جان بگیرد نه اینکه فقط ملت ایران جور همه را بکشد.
عضو مجلس خبرگان رهبری بیان کرد: در دنیا حکومت واحد جهان اسلامی با رهبری امام زمان(عج) اینگونه شکل نمیگیرد و باید همه بیایند. این زنده شدن و زنده کردن امت تلاش چند ماههاست که رهبری شروع کردهاند و گامهایی در این راستا دارد برداشته میشود و مسلما ایران این نقشآفرینی برای بیداری و همراهی دیگران را انجام میدهد و این کاری است که همه ما باید هم درک و حمایت کنیم.
وی در پایان سخنان خود با یادآوری اینکه رهبر معظم انقلاب درباره فلسطین راهکار ارائه دادند که خود مردم فلسطین رأی داده و حکومت درست کنند، گفت: این پیشنهادی است که هیچکس نمیتواند بگوید غیر دموکراتیک است و کاملا با منطق همه جور است. اینکه هر کسی مال فلسطین نیست، برود و خود فلسطینیها اعم از مسلمان، مسیحی و یهودی حکومت تشکیل دهند، دموکراتیک است و کسی نمیتواند بگوید با حقوق بشر و دموکراسی جور نیست ولی همین موضعگیری رهبری آنها را محکوم کرده و مشخص است که خود آنها با دموکراسی مشکل دارند و وقتی دموکراسی به نفع آمریکا باشد، خوب است اما به نفع مسلمانان باشد، خوب نیست و این عقیده آنهاست و باطن خود را نشان میدهند لذا معلوم است دموکراسی شعار پوچی برای فریب ملتها بود و نهایت قضیه چیز دیگری خواهد بود و امیدواریم همه بتوانیم در این مسئله هم به وظایف خود به خوبی عمل کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید