

به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، آیت الله دژکام در خطبههای نماز جمعه شیراز ضمن دعوت همه به اقوا و پرهیزکاری گفت: اگر آخرت خود را خراب کنیم حتی اگر همه دنیا به کام ما باشد سودی نبرده ایم و در نماز عید همه این آیات مبارکات قرآنی را شنیدیم که “بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَیَاهَ الدُّنْیَا وَالْآخِرَهُ خَیْرٌ وَأَبْقَى”(سوره اعلی)، آخرت بهتر است، آخرت ماندگار است و دنیا فانی است، حساب آخرت را فراموش نکنیم.
امام جمعه شیراز با بیان اینکه خداوند در قرآن کریم سه جا رسماً به ما دستور داده است که غم و غصه نخورید، گفت: یکی از آیاتی که تصریحاً میفرماید غصه نخورید آیه ۱۳۹ از سوره مبارکه آل عمران است که میفرماید “وَلَا تَهِنُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ”، سستی به خود راه ندهید و غم و غصه نخورید که شما برتر از همه کفار و ملل کفر هستید.
وی ادامه داد: مطالعه آیات قرآن غیر از تلاوت و خواندن است که ما وقتی قرآن می خوانیم همه فکرمان این است که درست خوانده باشیم ولی وقتی مطالعه می کنیم می خواهیم ببینیم خدای متعال در آیات قرآنی چه می فرماید. توصیه بزرگان علما این است که قرآن و دعا را مطالعه کنید تا بدانید مضمون آن چیست. از آیه ۱۳۹ تا آیه ۱۴۸ سوره آل عمران خیلی نکات و قواعد رفتار اجتماعی، سیاسی مؤمن را میتوانیم یاد بگیریم که یکی این است که اگر مؤمن هستید غصه نخورید.
وی افزود: اینکه ابرقدرتی چنین کرده و قدرقدرتی چنان کرده است و هر کاری کنند غصه نخورید و مگر شما دلتان با خدا نیست و کار برای خدا نمی کنید پس غصه هیچ نخورید و کار خود را درست انجام دهید.
آیت الله دژکام بیان کرد: خداوند در ۱۳ آیه قرآن کریم فرموده است که اگر فرد مومن و باتقوا باشد، غصه نمیخورد و این دستور نیست بلکه گزارش یک واقعیت است. در قرآن می فرماید اگر کسی کارش درست است غصه ندارد و غصه خوردن مال کسی است که کار خود را خراب کرده و ایمان و تقوا ندارد وگرنه زیاد و کم صحنه این عالم را بسیار دیده و شنیده ایم و شاید سخت تر از ساعات ابی عبدالله حسین(ع) برای کسی پیش نیامده است و امام حسن(ع) فرمود “لَا یَوْمَ کَیَوْمِکَ یَا اَبا عَبْدِاللهِ”.
این استاد دانشگاه ادامه داد: امام حسین(ع) غصه نخورد و گفته اند هرچه به ساعت شهادت حضرت نزدیک تر شد رنگ چهره مبارک گلگون تر می شد و کسی که می ترسد رنگ رخسارش زرد می شود و آنکه دلش قوی است هر چه جلو می رود چهره اش نورانی می شو به طوری که در لحظه شهادت امام حسین(ع) آن خبیث که آمد سر مقدس حضرت را جدا کند نگاه به چهره نازنین حسین میکرد مثل گل میدرخشید چون دلش مطمئن بود و کارش درست است و هر که کارش درست است غصه نمی خورد.
نماینده ولی فقیه در فارس گفت: ویژگیهای فرد باایمان در آیات مختلف قرآن بیان شده و یکی از این ویژگیها این است که هدایت الهی را پذیرفته است، در سوره بقره آیه ۳۸ می فرماید “فَمَنْ تَبِعَ هُدَایَ فَلَا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلَا هُمْ یَحْزَنُونَ”، اگر کسی هدایت الهی را بپذیرد دیگه غصه ندارد و مومن قبول هدایت کرده است.
امام جمعه شیراز افزود: شاخصه دیگر باور به قیامت است و اگر کسی روز قیامت را قبول داشته باشد غصه نمی خورد. عمده غصههای ما این است که یک چیزی را از دست داده ایم و اگر کسی قیامت را قبول داشته باشد میداند هر چه پیش بیاید روز قیامت خدا بهتر جواب میدهد چون برای خدا کار کرده است و برای چه غصه بخورد.
آیت الله دژکام گفت: باورمان نسبت به قیامت لطمه خورده است که تا زیاد و کم میشود غصه میخوریم. این همه غم و غصه برای چیست؟ برای اینکه نمیداند روز قیامت است و اگر باورتان هست خدا در برابر چیزی که از دست میدهید و دنبال فرمان خدا بوده اید که اینگونه شده است بهترش را پس میدهد دیگر چه غصهای دارید؟ مزد خوب میدهد و تجارت خوبی است و برد و سود کرده ایم و چرا غم بخوریم.
وی ادامه داد: یکی دیگر از ویژگی های مومن ،استقامت است؛ در آیه ۱۳ سوره احقاف خداوند می فرماید “إِنَّ الَّذِینَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا فَلَا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلَا هُمْ یَحْزَنُونَ”، کسانی که خدا را به خدایی قبول کردند و پای حرف خود ایستادند دیگر خوف، ترس، غم و غصه ندارند.
وی گفت: حضرت علی اکبر(ع) یک سوال از پدر خود کرد که “اَوَلَسنا عَلی الحَق”، آیا ما بر حق هستیم؟ و امام حسین(ع) در جواب فرمود ما بر حق هستیم و دیگر غصه و ترس نداریم. ترس و غصه مال کسی است که در مسیر باطل است و او در روز قیامت ضرر اصلی را می کند و مومن که مسیرش درست است چرا غصه بخورد؟
نماینده ولی فقیه در فارس در ادامه با بیان اینکه ما در یک شهر قرآنی هستیم و افتخار شیراز به قرآن خوان ها و قرآن دان هایش است و در رأس اینها از نظر اشتهار جهانی جناب حافظ است، گفت: خدای متعال چندین بار فرموده غصه نخورید و جناب حافظ هم در غزل مشهور خود ۱۱ بار گفته که غم و غصه مخور. یک نگاه به این غزل بیاندازید و مضامین قرآنی را از نظر بگذارانید کاملا ملموس است حافظ از قرآن بهره می گیرد و توشه خود را برمی دارد و به ما ارائه می کند.
آیت الله دژکام گفت: دشمن گاه میکوشد تا میان فضای شعر و شاعری ایران و محیط مذهبی تقابل ایجاد کند، در حالی که مسیر شاعران ما نیز با دین یکی است. یک بار فردوسی است و یک بار حافظ که همه بزرگ و مایه افتخار ما هستند و هر کس مسیر آنها را بفهمد روی سر ما جا دارد و اکر کسی حافظ را نمی فهمد باید تلاش کنیم حافظ را به او بشناسانیم.
امام جمعه شیراز اظهار کرد: آیات ۱۳۹ تا ۱۴۸ سوره مبارک آل عمران را بخوانید و این غزل زیبای حافظ را نیز سطر به سطر مطالعه کنید و ببینید چه می خواهد بگوید و اصلا یک غزل حافظ که مایه افتخار ما هست را در شیراز به مسابقه بگذارید که چه می خواهد بگوید؟
وی افزود: حافظ در غزل مشهور خود می فرماید “یوسف گمگشته باز آید به کنعان غم مخور … کلبه احزان شود روزی گلستان غم مخور”، مردم! آقا، یوسف زهرا(س) و امام زمان(عج) می آید و غصه نخورید.
نمایندده ولی فقیه در فارس ادامه داد: در بیت دیگری می فرماید “دورِ گردون گر دو روزی بر مرادِ ما نرفت … دائماً یکسان نباشد حالِ دوران غم مخور”، سوره آل عمران را بخوانید که خدا می فرماید “وَتِلْکَ الْأَیَّامُ نُدَاوِلُهَا بَیْنَ النَّاسِ”، این بیت غیر از ترجمه این آیه چه می تواند باشد؟دنیا یک روز دست یک گروه و روز دیگر دست گروه دیگری است؛ دو روز به نفع شماست و دو روز به ضرر شماست و این طبیعت زندگی این دنیاست و چرا خیال می کنیم که اگر اسلامی هستیم همیشه یکجور باشد و هیچ وقت برد با دشمنان نیست؟
وی گفت: حافظ می فرماید “ای دل اَر سیلِ فنا بنیادِ هستی بَرکَنَد … چون تو را نوح است کشتیبان، ز طوفان غم مخور”، اگر کسی قرآن نخوانده باشد معنی این ابیات را نمی فهمد و بعد ذهنیت درست می کنند که تقابل ایرانی و اسلامی وجود دارد اما ما هر چه می کاویم ایرانیت با مضامین قرآن هماهنگ است.
نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری بیان کرد: بنده این موضوع را در دانشگاه و در یک محیط کاملا علمی ادعا کردم که ایرانی پیش از ظهور اسلام هم همین ارزش ها را قبول داشته است، ارزش هایی که اسلام تاکید می کند ارزش های عقلانی است که خردورزی ایرانی همان را تایید می کند و با هم تنافی ندارد و همراه است و این اوج ایرانی و اوج اسلامی بودن را می بینید در غزل چگونه با هم جلو می آید؟
وی ادامه داد: جناب حافظ در بیت بعدی خود می فرماید “در بیابان گر به شوقِ کعبه خواهی زد قدم … سرزنشها گر کُنَد خارِ مُغیلان غم مخور”، غصه مال شما نیست، اگر طرفدار حافظ هستید و اگر طرفدار قرآن هستید غصه مال شما نیست و این دلمردگی و بی نشاطی نه مرام قدیمی های ما بوده است و نه مرام شهید سلیمانی و شهید صیاد شیرای بوده و نه مرام شما مردمی که پای حرف آنها تا آخر برای عزت اسلام و برپا کردن پرچم لا اله الا الله محمد رسول الله در تمامی جهان و رفتن به استقبال امام زمان(عج) آماده هستید و این مرام ما غیر از مرام آن دلمرده های افسوس خوری است که نمی توانند این نشاط و اهتزاز روحی را درک کنند.
آیت الله دژکام در پایان سخنان خود در خطبه اول نماز جمعه گفت: حافظ در بیت آخر خود در این غزل می فرماید “حافظا در کُنجِ فقر و خلوتِ شبهایِ تار … تا بُوَد وِردَت دعا و درس قرآن غم مخور”، تا دعا، قرآن و امام زمان(عج) را دارید دیگر نگران چه هستید؟اینها را به همدیگر یادآور شوید و نگذارید ۴ موضوع که در فضای مجازی شیاطین درست می کنند ایرانی بودن ما را و این عظمت روحی ما را که همیشه مردان مرد از این خطه بلند شده اند تحت الشعاع قرار دهد و طوری شود که خیال کنند با چهار پالس همه چیز را به هم بریزند؛ خیر، اینجا مرز انسان های خداپرست خردورز است و با خدا دادگان ستیزه نکن که خدا این را به ما داده است که در طول تاریخ منشأ خیر، عزت و عظمت بوده اید و خواهید بود و چراغ و مشعل هدایت را برای همه جهان بار دیگر در تمدن نوین اسلامی به دست خواهید گرفت.
امام جمعه شیراز در خطبه دوم نماز جمعه امروز نیز به چهار نکته اشاره و عنوان کرد: اولین مسئله این است که وظیفه انسانی، اخلاقی و دینی همه ما است به هر شکلی که می توانیم انزجار خود را از رفتارهای ددمنشانه رژیم غاصب صهیونیستی اعلام کنیم و امروز هم بعد از نماز عصر خروش ملت فهیم، رشید و سربلند استان فارس همراه با مشهد مقدس و استان خراسان رضوی و قم مقدس در همه جهان طنینافکن خواهد شد که فریاد مرگ بر اسرائیل و مرگ بر آمریکا شما موجب تسریع نابودی این جرثومه های فساد شود.
وی در ادامه به بحث کمآبی و خشکسالی اشاره و اظهار کرد: بحث کمآبی چندین سال است که در کشور ما تجربه می شود و امسال هم مناطق مختلفی از کشور ما دچار این مسئله هستند و در استان فارس بخش هایی این مسئله را تجربه می کنند و طبیعتا باید راهبردهایی برای عبور از این خشکسالی داشته باشیم.
آیت الله دژکام افزود: این راهبردها متعدد و متفاوت است، در بخش کشاورزی به نوعی و در بخش صنعت به شکل دیگری و در مصرف خانگی هم به شکل سوم اما همه باید به این منتهی شود که مصرف ما کمتر شود و برای این مسئله از همین حالا که در فروردین ماه هستیم بیاندیشیم نه در اوج گرما فکر کنیم.
امام جمعه شیراز افزود: افرادی که در مسئله کشت باید تغییر الگوی کشت دهند از همین حالا به فکر باشند و در اوج گرما به فکر نیافتند، پس امروز چیزی بکارید که آب کمتری ببرد، الان آب نیست و نمی شود کشت همیشگی را داشت.
وی در بخش پایانی سخنانش با اشاره به جنگ احد و اینکه تاکتیک مهم نیست و با مشورت انتخاب می شود اما وقتی به تصمیم رسیدیم حرف فرمانده را باید گوش دهیم و وقتی گوش ندادند، نتیجه خراب شد گفت: در جنگ احد یک گزارش از یک صحنه پیش از شروع جنگ خدمت شما عرض کرده و یک نتیجه گیری می کنم. پیامبر اطلاع پیدا کرد لشکر قریش با ۳ هزار نفر جمعیت به سمت مدینه می آید تا با مسلمانان بجنگد، روز جمعه بود و حضرت به مسلمانان فرمود مشورت کنیم که در جنگ چه کنیم.پیشنهاد پیامبر این بود که در مدینه می مانیم و دیوارها را مستحکم می کنیم و بعد از مدتی دشمنان نمی توانند ورود کنند و می روند و موافقان پیامبر عده زیادی از اصحاب، انصار و مهاجرین بودند. اما چون در مقام مشورت بود مخالفان نیز اظهار نظر کردند و گفتند برای ما ننگ است که بایستیم و پشت دیوار مخفی شویم و می خواهیم در میدان بجنگیم.
نماینده مردم فارس در خبرگان رهبری ادامه داد: تاریخ را بخوانید و دقت کنید، در گفت و گو نهایتا آنهایی که می گفتند به بیرون مدینه برویم و بجنگیم اکثریت شدند و میدان دست آنها بود و پیامبر با اینکه مخالف این نظر بود ولی فرمود بیرون می رویم. اینجا باید یاد بگیریم سیره پیامبری که برای ما اسوه است، نظرش چیز دیگری بود اما فرمود برای جنگ به بیرون مدینه برویم. پیامبر در خانه لباس جنگ را پوشید و بیرون آمد و تعدادی از کسانی که میگفتند میخواهیم بیرون مدینه بجنگیم آمدند و به پیامبر گفتند حالا نظر خود شما چیست؟ این تذبذب و ضعف در رای برای مدیر و مدیریت آفت است، یک بار مشورت کردیم و به نتیجه رسیدیم و باید پای آن بایستیم و حضرت فرمود لباس جنگ پوشیدیم و دیگر لباس را در نمی آوریم.
وی بیان کرد: این تذبذب ها خیلی بد است و لحظه ای تصمیم عوض می شود و انسان رنج می برد. در مقام مشورت داریم مشورت میکنیم و به یک تصمیم رسیدیم و دیگر همه باید یک حرف بزنیم و یک جور جلو برویم و این اختلاف انداختن یکی به بهانه اینکه میخواهیم حرف پیغمبر را محکم کنیم و یکی به بهانه اینکه ما مثلا اکثریت شدیم هیچ کدام درست نیست، مشورت کردیم و به نتیجه رسیدیم و تصمیم گرفتیم و الان باید مرحله بعدی ببینیم تکلیف چیست. در فرض اگر درون مدینه مانده بودند تکلیف این بود که همه از پیامبر اطاعت کنند و در فرض بیرون رفتن هم تکلیف همین بود و باید از پیامبر گرامی اسلام اطاعت می کردند و پیامبر در احد گفت تنگه را رها نکنید و رها کردند و شکست خوردند.
دیدگاهتان را بنویسید