آیت الله دژکام : دفاع از انقلاب را از خطابهای بودن خارج کنیم
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس، آیتالله لطفالله دژکام، نماینده ولی فقیه در استان فارس در گردهمایی طلاب،اساتید و روحانیون شیراز با موضوع تبیین گام دوم انقلاب به ایراد سخن پرداخت.
متن خام سخنان آیت الله دژکام در این گردهمایی به شرح زیر می باشد :
بسم الله الرّحمن الرّحیم
خداوند متعال در سوره مبارکه توبه آیه ۳۳ می فرماید ” هُوَ الَّذِی أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِینِ الْحَقِّ لِیُظْهِرَهُ عَلَى الدِّینِ کُلِّهِ وَلَوْ کَرِهَ الْمُشْرِکُونَ ” ، اوست خدایی که رسول خود را به هدایت و دین حق فرستاد تا آن را بر همه ادیان عالم تسلط و برتری دهد هر چند مشرکان ناراضی و مخالف باشند.
در ابتدا خدمت همه شما سروران و عزیزان، طلاب محترم، اساتید معظم بالاخص بزرگان و محترمین حوزه های علمیه فارس که در این مجمع ارزشمند نورانی جمع شده اند عرض سلام، ادب و احترام دارم.
موضوع این جلسه و علت اجتماع شما عزیزان واضح است که اعلام حمایت، پشتیبانی و همراهی برای برداشتن گام دوم انقلاب اسلامی و پیروی از رهبری امت و مقام ولایت برای به ثمر رساندن اهداف مورد نظر است.
نکاتی در خصوص بیانیه گام دوم رهبری است که مربوط می شود به همه اقشار جامعه و هیچ قشری از آن مستثنی نیست اما وظیفه و جهت گیری روحانیت و آنچه حوزه باید در این راستا انجام دهد مسائلی است که به صورت ویژه می توان در جلساتی مانند جلسه امروز ما مطرح کرد.
بنده در ابتدا خدمت شما عرض می کنم که روح حاکم بر این بیانیه، آیات قرآن و احادیث معصومین است گرچه وقتی آن را می خوانید می بینید به آیه و حدیث مستقیم اشاره نشده است.
یکی از کارهای خوبی که حوزویان می توانند در این رابطه انجام دهند همین است که ما پشتیبانی که قرآن کریم و احادیث معصومین از تک تک بندهای این بیانیه می کند را باید نمود دهیم و اظهار کنیم، نظیر کاری که فقها در درس خارج می کنند.فقیه یک حکم فقهی را انتخاب می کند و دلایل آن حکم را براساس کتاب، سنت، عقل و اجماع تبیین می کند.نظیر همان را نسبت به این بیانیه ما می توانیم انجام دهیم تا اطمینان مومنین به اینکه باید دنباله رو این بیانیه باشند و در راستای آن اقدام کنند زیاد شود.
امروز یک فصل تبلیغی بسیار مهمی پیش رو داریم؛ ماه رجب، ماه شعبان و ماه رمضان در پیش است و این ۳ ماه خصوصا ماه رمضان برای ما یک فرصت طلایی و استثنایی هست.
بنده به عناون یک طلبه ۴۰ سال اخیر پس انقلاب را بررسی کرده ام و معمولا وقتی مسائل اجتماعی و سیاسی را رصد می کنیم در فاصله بین ماه رمضان و ماه محرم یک نقطه اوجی است که کار زیاد است و وقتی ماه رمضان یا ماه محرم نزدیک می شود لشکر امام زمان(عج) و عاشقان اهل بیت باید حرکت کنند تا آسیب ها و خرابکاری هایی که شیطان قصد دارد وارد جامعه کند را جمع کنند و تبعات آن را مهار کنند و این مسئله باید همیشه ادامه داشته باشد.فرصت ۳ ماه پیش رو فرصت خوبی است که ما با مطالعه این بیانیه و مراجعه به سخنان قبلی مقام معظم رهبری چون تفصیلات بسیاری از مطالب بیانیه را رهبری در صحبت های قبلی خود داشته اند و با مراجعه به آن تفصیل ها و نهایتا بازگشت دادن مطالب به قرآن و حدیث کاری کنیم تا مردم احساس نکنند برای خودمان صحبت کردیم و این متن سخن خدا است و بتوانیم مردم را به وظایفشان در قبال این حکم و بیانیه ولی امر جامعه آشنا کنیم.
مقام معظم رهبری فرمودند می خواهیم جامعه را برای طلوع خورشید ولایت عظما آماده کنیم و شما که سرباز امام زمان(عج) هستید باید کار را شروع کنید و برای برگزاری و اثربخش بودن همایش بزرگ “حوزه انقلابی ، حوزه منتظر” کار کنید و هر ساله نتایج فعالیت خود در این زمینه را بروز دهید.
ما می خواهیم انتظار را به انقلاب اسلامی گره بزنیم و تاکنون همچین چیزی نداشته ایم.
در کشور افراد و جریاناتی هستند که می گویند ما منتظریم و کاری به انقلاب نداریم و این تفکر اشتباه است و ما می گوییم چون منتظریم انقلابی هستیم و چون انقلابی هستیم منتظریم و این ۲ از هم جدا نمی شوند و این نگاه را شما عزیزان که هر کدام یک فعال سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و دینی هستید و می توانید در گوشه ای چراغ روشنی باشید تا دیگران را هدایت کنید باید دنبال کنید و این مسیر را انشاالله ادامه دهید و قدم اول حمایت خود از ولایت را در این همایش برمی داریم و در سال های بعد ادامه می دهیم.
مسئله دوم این است که ما باید بیانیه را با این نگاه که نقش حوزه در انقلاب اسلامی چیست بخوانیم.قسمتی از بیانیه مربوط به وضع ما نسبت به قبل از انقلاب است.ضرورت دارد برای جامعه حوزوی که وضع خود را پیش از انقلاب بررسی کند.باید ببینیم حوزه پیش از انقلاب از نظر مسائل سیاسی اجتماعی و نقش آفرینی که داشته چگونه بوده است؟
در بحث امکانات حوزه در سطح پایینی قرار داشته است اما در بحث نقش آفرینی حوزویان ما همانند آتشفشان بودند و دنیایی را متوجه خود می کردند نه اینکه گوشه ای بایستند و کار کوچکی انجام دهند.
در همین استان فارس وقتی یک روحانی را ساواک دستگیر کرد مردم کفن پوشیدند و شهربانی را محاصره کردند.این قضیه را بررسی کنید.اگر می خواهیم نقش آفرین باشیم باید ببینیم آنها که بودند و چگونه کار کردند؟دستشان از دنیا خالی بود اما اراده آنها از هر کوهی عظیم تر و محکم تر بود.
حضرت علی(ع) فرموده است که خدای متعال پیامبرانش را از گروهی انتخاب می کند که دستشان خالی است اما در اراده عظمت دارند.
عظمت اراده بود که روحانیت را پیشتاز حرکت انقلاب کرد.عظمت اراده بود که جلوداری بزرگ ترین حرکت این قوم اخیر را به روحانیت شیعه دادند.اراده ها عظیم بود و به این مسئله باید دقت داشته باشیم.تک تک بزرگانی که در انقلاب بوده اند و زحمت کشیده اند را باید بشناسیم.
آنها چه مردانی بودند باید از آنها درس بگیرید.خدمت شما مثالی می زنم، در پیش از انقلاب ساواک تحلیل کرد و در نامه محرمانه به مقامات بالاتر که این سند موجود است درخواست شد که امام خمینی(ره) را از ترکیه به نجف تبعید کنند تا امام خمینی(ره) در بین علما و مراجع بزرگ نجف دیده نشود.این تحلیل ساواک بود.اما شهید مدنی که خود از علمای بزرگ بود و در نجف شاگرد فراوان داشت به همراه شاگرد های خود به سمت کلاس درس امام خمینی رفت و اعلام کرد از امروز بنده شاگرد امام خمینی هستم و یک راهپیمایی بزرگ ایجاد شد و امام خمینی(ره) که در قم درس خوانده بود و نجف تا آن زمان نبود در آنجا مانند ستاره ای دیده شد و برنامه ریزی و کار حکومت پهلوی به نتیجه نرسید.
ببینید کار شده است تا انقلاب اسلامی شکل گرفته است.
۴۰ سال از انقلاب گدشته است و باید برای پیشرفت دین ایثار کنیم.بخوانید گذشته را تا چراغ راه آینده باشد.
رهبر معظم انقلاب نسبت به گذشته توضیح داده اند و ما نیز باید نسبت به گذشته حوزه در همین چارچوب بیاندیشیم و این بیانیه را بسط دهیم و چیزهایی که لازم است برای ادامه حرکت انقلاب به دست بیاوریم.
رهبر معظم انقلاب فرموده اند که چشم امید من به جوانان انقلاب است و اگر جوانان دنباله رو این قضیه نباشند امید رهبر تحقق نخواهد یافت و جوانان حوزوی هم باید این مسئله را در نظر بگیرند.
این یک جهت از بیانیه است و در ادامه بحث پیروزی انقلاب اسلامی و این ۴۰ ساله گذشته را توضیح داده اند و مقایسه های زیبایی کرده اند.
بنده ۳ جمله از بیانیه گام دوم را خدمت شما می خوانم.در این بخش تفاوت چالش های دیروز و امروز انقلاب با مستکبران جهانی را مقام معظم رهبری بیان فرموده اند.یک جوان باید مراقب باشد که این ۴۰ سال چه بوده و چه شده است و چه زحماتی کشیده شده است که به اینجا رسیده ایم.
یکی از ویژگی هایی که بیانیه رهبر انقلاب اسلامی دارد این است که جنبه خطابه ندارد.خطابه یعنی چه؟
ما وقتی ۱۰۰ کار انجام دهیم اما یک کار نشده باشد می گویند هیچ کار نشده است.بر روی اینگونه سخن گفتن و کلی حرف زدن برای ادامه مسیر انقلاب نمی شود حساب کرد.باید قرآنی و حساب و کتاب دار صحبت کنیم.
یکی از دلایلی که از بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی مقام معظم رهبری استقبال شد این است که رهبری اینگونه صحبت کرده است و فرموده تا به امروز این کارها را کرده ایم و تا اینجا رسیده ایم و از این به بعد باید این کارها را انجام دهیم.یعنی کلی سخن نگفته اند و کارهای مثبت را دیده اند و از مشکلات هم صحبت فرمودند.
امروز کلی گویی و جملاتی که جنبه خطابه محض دارند خیلی اوقات توقعات نسل جوان امروز را برآورده نمی کند.
شما خود از نسل جوان حوزه هستید و مطابق نیازهای نسل جوان بیرون حوزه حرف خود را تنظیم کنید.
باید حد وسط، معتدل و قرآنی صحبت کنیم.رهبر انقلاب اسلامی در بیانات خود اینگونه صحبت کردند و سخنان خود را خیلی منصفانه و برهانی بیان کردند.
در باب تفاوت چالش ها ۳ مورد را رهبر معظم انقلاب بیان کردند که این ۳ چالش را خدمت شما عرض میکنم.
مقام معظم رهبری فرموده اند که چالش آن روز (۴۰ سال پیش) بر سر کوتاه کردن دست عمال بیگانه یا تعطیلی سفارت رژیم صهیونیستی یا رسوا کردن لانه جاسوسی بوده است اما امروز چالش بر سر حضور ایران در مرزهای رژیم صهیونیستی است.
اینکه آنها مخالف بمب اتم هستند چون شما نزدیک دشمن شده اید و اگر دشمن بخواهد از بمب استفاده کند به خودش آسیب می رساند اما امروز قضیه برعکس شده است و ما در درون مجموعه آنها قرار داریم.امروز ما آمریکا را از منطقه داریم بیرون میکنیم.بحث ما برچیدن نفوذ آمریکا از منطقه غرب آسیا است.بحث ما حمایت از مجاهدان فلسطینی و دفاع از حزب الله و مقاومت است.تفاوت قدرت ما از آن روز تا به امروز چقدر است؟
رهبری می فرماید آن روز مشکل غرب جلوگیری از خرید تجهیزات نظامی ابتدایی برای ایران بود اما امروز مشکل غرب جلوگیری از انتقال سلاح های پیشرفته ایرانی به نیروهای مقاومت است.در ابتدای انقلاب و شروع جنگ نمی توانستیم اسلحه کلاشینکف وارد ایران کنیم اما امروز انواع موشکها را تولید میکنیم، آیا ما کاری نکرده ایم و تغییری نداشته ایم؟
در دنیای آنها با اینکه حرف از مذاکره می زنند قانون جنگل حکمفرما است و هر که زور داشته باشد حرف آخر را می زند.ما نمی زنیم و دنبال جنگ نیستیم اما می گوییم اگر کسی جنگ را با ما شروع کند جواب دندان شکنی به آن می دهیم و این قدرت را مدیون انقلاب اسلامی هستیم.
چالش ها تغییر کرده است و امروز جایگاه ما در سطح بین الملل خیلی تغییر کرده است.
مقام معظم رهبری در ادامه می فرمایند آن روز گمان آمریکا آن بود که با چند خودفروخته و با چند هواپیما و بالگرد خواهد توانست بر نظام اسلامی فائق آید و امروز برای مقابله خود را محتاج به یک ائتلاف بزرگ از ده ها دولت معاند و مرعوب می داند.
روزی که همایش “حوزه انقلابی ، حوزه منتظر” را برگزار می کنیم روز شکست آمریکا در طبس است.آن روز اینگونه بود و امروز آمریکا تنها نمی تواند و به دنبال یارگیری و کمک گرفتن از دیگر کشورها است.
این نوع تفاوت هایی که انجام شده و رخ داده است باید متوجه باشیم و به نوعی دنبال کنیم و درس بگیریم.
حرف پایانی من اشاره به توصیه هایی است که رهبری کردند.باید توصیه های رهبر انقلاب را در حوزه به خود تطبیق دهیم و دنباله رو باشیم.
رهبر معظم انقلاب فرموده اند انقلاب ما تجدیدنظر پذیر نخواهد بود اما اگر هدایت گری انقلاب از دست روحانیت خارج شود در انقلاب تجدید نظر خواهد شد.حوزه باید نقش خود را به عنوان جلودار و گروکش انقلاب حفظ کند.
توانمندی هایی در نسل جوان امروز نسبت به جوانان نسل قبل وجود دارد.رهبر معظم انقلاب به این نکته هم اشاره کرده اند.امروز واقعا ظرفیت و زمینه برای نسل جوان امروز خیلی بیشتر از قبل است.
حال با این ظرفیت های موجود حوزه باید به کجا برسد؟نقش حوزه علمیه فارس در مجموعه حوزه های علمیه تشیع باید چه باشد؟شهری که سعدی در آن باشد و هیچ بیانی در ۷۰۰ سال گذشته از بیان سعدی شیواتر و رساتر نبوده است و ما باید مطالب را واضح، شیوا و درست بیان کنیم.ما در ادبیات دینی به زبان فارسی ضعف داریم.شعار دادن دیگر بس است و بیانیه گام دوم انقلاب کار می طلبد.
چه کاری نیاز است؟ما باید ببینیم حوزه ها و مدارس علمیه ما در فارس میخواهد در کجا قرار گیرد و یک افق برای حوزه های فارس در نظر بگیریم.
ما حمایت گر اهداف انقلاب در حوزه هستیم و طراحی برنامه و چشم انداز آن باید از ناحیه شما طلاب عزیز باشد و در این مسیر ما به شما کمک دهیم.
بیانات رهبری در خصوص دانش را به حوزه های علمیه فارس تطبیق کنیدو ببینید شما که طلبه این حوزه هستید چه باید انجام دهید و چه هدفی دارید.
رهبر معظم انقلاب فرمودند دانش وسیله عزت و قدرت یک کشور است.تا می گویند دانش فکر ما سمت علوم فیزیک، مکانیک و… می رود.این دانش ها خوب است و مورد نیاز جامعه است اما آیا دانش ما در این عالم نیز نیاز هست؟مسلما بشریت به دانش ما نیاز دارد و دانش ما باید متناسب با نیازهای امروز جهان تبیین شود.باید دانش خود را تبلیغ کنید.بشریت به اصول شیخ انصاری نیاز دارد.به شرط اینکه بداند پاسخ به چه نیازی از بشر را می خواهد بدهد داتنش شما مورد استفاده قرار میگیرد.تطبیق کردن به مورد اوج اجتهاد است نه اینکه فقط اصطلاح را بیان کنیم.مجتهد کسی است که موضوع را می فهمد و تطبیق به مورد میکند و نیاز جامعه را میداند و از این ابزار استفاده می کند و پاسخ به نیاز جامعه می دهد.
رهبری فرموده اند که ما به سوءاستفاده از دانش مانند آنچه در غرب هست توصیه نمیکنیم.
امروزه ما هنوز از قله های دانش جهان عقب هستیم اما در زمینه فقه اصول خود از قله عقب نیستیم اما این قله را نتوانستیم با جامعه ارتباط دهیم.
رهبری در ادامه فرموده اند که با شتاب پیش می رویم ولی باید این شتاب را افزایش و ادامه دهیم.
در قسمت علمی متناسب با وضع حوزه و افقی که برای حوزه ترسیم می کنید حرف های خود را در همایش “حوزه انقلابی ، حوزه منتظر” بزنید.ما باید صحبت کنیم و تبادل اطلاعات داشته باشیم تا به نقطه ای که لازم است برسیم.
از شما عزیزان به عنوان یک طلبه هم لباس خواهش میکنم بر روی این بیانیه گام دوم انقلاب کار کنید.
والسّلام علیکم و رحمهالله و برکاته
دیدگاهتان را بنویسید