همه مدیران باید توجه داشته باشند که با نگاه جزیرهای نمیتوان کار فرهنگی موثر انجام داد… این قبیل اقدامات نه تنها به نتیجه نمیرسد بلکه موجب اتلاف سرمایه و وقت نیز میشود
به گزارش “روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در فارس و امام جمعه شیراز”، آیتالله لطفالله دژکام، نماینده ولی فقیه در استان فارس، شب گذشته، ۱۱ اسفندماه در جلسه شورای فرهنگ عمومی این استان با بیان اینکه آنچه که اکنون انجام میدهیم با آنچه که باید در گام دوم انقلاب انجام دهیم فاصله زیادی دارد، گفت: بحث کانونهای مساجد ذیل بحث مدیریت امور مساجد قرار میگیرد یعنی ما کانونها را بحث می کنیم اما توجه به مرکز رسیدگی به امور مساجد نمیکنیم که چه کارهایی انجام میدهد.
کار فرهنگی به صورت جزیرهای نباشد
وی با تأکید بر اینکه باید تلاش کنیم به هر موضوعی وارد میشویم به صورت متمرکز باشد، افزود: نمیتوان در این نگاه جزیرهای کار فرهنگی انجام دهیم؛ شورای فرهنگ عمومی برای هماهنگ کردن است که انشاءالله در رویکرد سال آینده شورا این مسئله مدنظر قرار گیرد.
آیتالله دژکام با اهمیت تبیین نقش کانونهای مساجد در تمدن نوین اسلامی تأکید کرد و گفت: حدود ۴ هزار مسجد در استان فارس داریم که در این رابطه چند سؤال مطرح میشود؛ نخست انکه استاندارد مسجد باید چه تعداد باشد؛ نمیتوانیم بگوییم میخواهیم تمدنی بسازیم اما نمیدانیم چقدر مسجد نیاز داریم لذا این مسئله نیاز به یک استاندارد دارد و متولیان امر باید این را پیگیری کنند.
امام جمعه شیراز بحث دیگر را پراکندگی مساجد دانست و گفت: پراکندگی این تعداد مسجد میان جمعیت در استان فارس باید چگونه باشد تا بتواند پاسخگوی نیازهای مردم باشد؛ گاهی اوقات چندین مسجد در یک محله وجود دارد اما در جای دیگری که جمعیت فراوانی دارد، مسجدی وجود ندارد لذا پراکندگی مساجد موضوع مهمی است که باید مدنظر قرار گیرد.
در شیراز مسجد کم داریم
وی با تأکید بر اینکه در شیراز مسجد کم داریم و باید در این مسئله پراکندگی مساجد را مدنظر قرار دهیم، افزود: اگر میخواهیم بگوییم مسجد محوریترین نهاد تمدن اسلامی است، باید به سراغ آن برویم و ببینیم این مسئله را چگونه تأسیس کنیم.
آیتالله دژکام، ساختن مسجد را نیازمند داشتن استاندارد دانست و گفت: متأسفانه این مسئله را نمیتوانیم مدیریت کنیم و در جاهایی تقاضای مسجد یا حسینیه میشود، که نیاز نیست و برعکس آن در جاهایی که نیاز است، هیچکس از این مسئله حمایت نمیکند و اینها مسائلی است که باید در نقشه جامع شهرسازی بدان توجه کرد و بنیاد مسکن و شهرداری هم بدان ورود کنند و اینها را باید سازماندهی کنیم وگرنه بعد از مدتی سرمایههای ما به هرز میرود.
نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس همچنین مباحثی را در رابطه با مسجد طراز انقلاب اسلامی یادآور شد و گفت: برای اینکه به مسجد طراز برسیم یکسری طرحهایی به میدان آمده است که به نظر میآید نگاه کانونها این است که مسجد طراز درست کنند؛ البته طرح مسجدمحوری و طرح شبکه مساجد هم داشتیم که مسجد بهعنوان یک شبکه اجتماعی عمل کند و اینها هیچکدام ناقض دیگری نسیت بلکه مکمل همدیگر هستند ما باید اینها را ببینیم و بعد سراغ این بیاییم که کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد در این فضایی که ترسیم کردند میخواهد چه نقشی ایفا کند.
وی ادامه داد: در این فضای بینالمللی که خیلی به نفع ما نیست، ما وقت دعوا با یکدیگر را نداریم و باید نقش مکمل همدیگر را برای خودمان تعریف کنیم و به سراغ این برود که به نیازهای جامعه پاسخ دهیم.
اشاره به ارتباطات طولی و عرضی کانونهای مساجد
آیتالله دژکام اظهار کرد: به نظر میآید اگر کانونهای فرهنگی ـ هنری مساجد میخواهند موفق باشند، باید ارتباط عرضی و طولی خود را در ساختار نظام جمهوری اسلامی مشخص کنند؛ این کانونها در کنار سایر ارکان مساجد باید فعالیت کنند و نمیتوان اینگونه باشد که هر کدام کار خود را انجام داده و همدیگر را خنثی کنند.
امام جمعه شیراز ادامه داد: باید این ارتباط عرضی را طوری سامان دهیم که کنار هم قرار گیریم و اگر غیر از این شد نمیتوانیم ادامه دهیم و بسیاری از انرژیها صرف تقابل میشود به جای اینکه صرف پیشرفت شود و اکنون اصلاً وقت این چیزها را نداریم.
وی ارتباط طولی کانونهای مساجد را ارتباط با ولایت برشمرد و گفت: همانطور که نقش مسجد را در ارتباط با تمدن اسلامی میگوییم، نقش ولایت در تمدن اسلامی هم باید بگوییم؛ امام خمینی(ره) که حکومت درست کرد طرح حکومت اسلامی خود را با نام ولایت فقیه داد و مگر میتوانیم بگوییم این مجموعهها با ولایت ارتباطی نداشته باشند لذا این ارتباطات باید خیلی مشخصتر شده و چارچوبدارتر باشند.
نمیتوان در تمدنسازی سلیقهای عمل کرد
آیتالله دژکام اظهار کرد: نمیتوانیم در تمدنسازی سلیقهای عمل کنیم و باید چارچوب مشخص کنیم این چارچوبها ارتباط طولی ما را با ولایت که در رأس نظام است، مشخص میکند؛ اینها مسائلی است که احساس کردم در طرح مطرح شده توسط کانونهای مساجد مشاهده نشد و هنوز جزیرههایی هستیم که میخواهیم کار کنیم.
وی با بیان اینکه کانونهای مساجد باید به میدان آمده و به جای جزیره بگویند یک قطعه جورچین پازل هستند و این مسئلهای است که کشور بدان نیاز دارد، گفت: ما بناست که با همدیگر کار کنیم؛ هر کسی غیر از این میگوید خلاف رهبری سخن گفته است و باید با هم کار کنیم، کشورمان را آباد کرده و دینمان را در دنیا معرفی کنیم البته رقابتها در این فضا هم تعریف خواهد شد و ما متمدنانه با هم رقابت خواهیم کرد.
آیتالله دژکام با یادآوری این نکته که مدیریت مسجد با امام جماعت است، گفت: امام جماعتی که میخواهد کانونهای فرهنگی و بسیج و اوقاف و هیئت امنا و غیره را مدیریت کند، باید خودش ویژگیهایی داشته باشد و هر کسی را نمیتوان به این عنوان استفاده کرد زیرا مدیریت یک کار بزرگ است و باید در ارتقای وضع مدیران مسجد فکری کنیم که بحمد الهی تلاشهایی شکل گرفته ولی اصلا کافی نیست.
مهارتهای ائمه جماعات را تعریف کنیم
نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس با تأکید بر اینکه باید مهارتهای امام جماعت را تعریف کرده و آموزش دهیم، گفت: همه باید به این فکر کنیم که وقتی فردی به عنوان امام جماعت مسجد میفرستیم، باید مهارتهای لازم را برای آن فرد ایجاد کنیم وگرنه آنجا میرود و شکست میخورد و خودش اولین محور برای اختلاف میشود.
وی با بیان اینکه باید انحصارطلبی را بشکنیم، از استاندار فارس درخواست کرد که وقتی مسجدی طراحی میشود جای کانونهای مساجد هم در آن دیده شود.
دیدگاهتان را بنویسید