besmelah
daftar home
emam
  • زندگی‌نامه
    • شهید آیت الله دستغیب
    • مرحوم آیت الله حائری
    • مرحوم آیت الله ایمانی
    • آیت الله دژکام
  • بیانات
  • خطبه ها
    • خطبه ها
    • مجله آدینه
  • چند رسانه ای
    • فیلم
    • تصاویر
  • کتاب
  • ارتباط با ما
    • پرسش و پاسخ
    • ارتباط با دفتر
  • امور شرعی
date جمعه, 26 خرداد , 1402 4:47 ب.ظ

bullet خطبه‌های نماز جمعه شیراز (۱۴۰۲/۳/۲۶)


تصاویر ::

به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، ، نماز جمعه ۲۶ خرداد ماه ۱۴۰۲ سومین حرم اهل بیت (ع) در ایران اسلامی به امامت حضرت آیت الله دژکام و با حضور اقشار مختلف مردم شریف شیراز برگزار گردید.

متن کامل خطبه‌های نماز جمعه شیراز را در ادامه می‌خوانید:

خطبه اول

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

خودم و همه شما برادران و خواهران ایمانی را توصیه می‌کنم به تقوا، پرهیزگاری و خداترسی.

بحث ما در رابطه با معارف انقلاب اسلامی بود و عمدتا در این مباحثی که خدمت شما تقدیم می کنم می خواهم به زبان آشنای قدیمی خودمان نقش اصول دین را در انقلابی گری یک مسلمانی که در انقلاب اسلامی نقش آفرینی می کند یادآور شوم که خدایی نکرده این ذهنیت برای کسی پیدا نشود که انقلابی گری در انقلاب اسلامی نیاز دارد چیزی غیر از اسلام قرض بگیرد، همین تعالیم دینی ما وقتی دقیق فهمیده شود و به تعبیر امام راحل ناب فهمیده شود، اسلام ناب محمدی(ص) مدنظر ما باشد هم روحیه انقلابی و جهادی را در ما ایجاد می کند و هم از انحرافاتی که انقلابیون غیر مسلمان داشته‌اند ما را باز می دارد.

در طول تاریخ معاصر جهان انقلاب‌های متعددی رخ داده است اما آن انقلاب‌ها انحرافاتی داشته چون عقیده آنها عقیده صحیح اسلامی که نبوده است و عقاید دیگری داشتند که آن عقاید سبب انحراف شده است و طبیعتا هر چه بیشتر با عقاید خود آشنا شویم و نقش این عقاید را در ارتباط با انقلاب اسلامی و اقدامات انقلابی خود بشناسیم رفتارهای ما صحیح تر و خداپسندانه تر می شودو در عین حال به اهداف انقلاب نزدیک تر می شویم.

بحث اخیر خطبه ها ناظر به مسئله معادباوری بود که انسان مسلمان انقلابی معاد را باور دارد و قیامت را یقین دارد که وجود دارد و می داند هر کاری اینجا انجام دهد باید روز قیامت پاسخ دهد به همین جهت اقداماتی که اینجا انجام می دهد به تعبیر رهبر گرانقدر انقلاب که می فرمایند هر وقت مسلمان انقلابی به نقطه‌ای رسید که اگر به دنیا بپردازد آخرت را از دست می دهد دنیا را رها می کند و آخرت را انتخاب می کند و این چهارچوب اقدام انقلابی ما هست که به خاطر آبادی دنیا آخرت را خراب نمی‌کنیم.دیگران این اشتباه را کردند، شما انقلاب کمونیستی روسیه را بررسی کنید.میبینید که برای آباد کردن دنیای خود چه بر سر خود آوردند و ظاهرا بیست میلیون نفر کشته شدند.این همه کشتار غیر از اینکه در روز قیامت گردن استالین است چه فایده داشته است و نتوانستند دنیای خود را هم آباد کنند.

در انقلاب فرانسه نیز چنین است و گیوتین را گذاشتند و همه را کشتند به حساب اینکه می خواهند دنیای خود را آباد کنند و امروز می بینید که رئیس جمهورشان به دریوزگی افتاده است و چشم و گوشمان را باز کنیم که این آخر خط آنهاست اما روز قیامت چه جوابی می خواهند بدهند؟

انقلاب اسلامی انقلابی است که مردمش اگر اقدامی می کنند می‌دانند که روز قیامت باید جواب دهند و کاری می کنند که خدا راضی باشد که اگر خدا راضی باشد اگر همه هم با آن مخالفت کنند چاره ای ندارند همان طور که شهید سلیمانی ما را شهید کردند اما عزت، عظمت و نورانیتش جهان را می گیرد.

میبینید امروز رییس جمهور ما در آمریکای جنوبی است و هر رئیس‌جمهوری به استقبال ایشان می آید در سخنرانی رسمی از شهید سلیمانی تجلیل می کند.کار برای خدا در دنیا جواب دارد و برای آخرت هم جواب دارد.ببینید روز قیامت این شهید چه می کند و شهدا برای شفاعت کردن حضور دارند و عظمت آنها روز قیامت مشخص می شود و الحمدالله در دنیا هم از عزت آنها چیزی کاسته نشده است.

در خصوص این بحث بین دنیا و آخرت امروز یک آیه و یک حدیث خدمت شما تقدیم می کنم.

در آیه ۳۹ سوره مبارک غافر خدای متعال از قول یکی انبیا نقل می کند که”یَا قَوْمِ إِنَّمَا هَذِهِ الْحَیَاهُ الدُّنْیَا مَتَاعٌ وَ إِنَّ الْآخِرَهَ هِیَ دَارُ الْقَرَارِ”، ای قوم، این زندگانی (فانی) دنیا متاع ناچیزی بیش نیست و سرای آخرت منزلگاه ابدی (و حیات جاودانی) است.

این زندگی دنیا متاعی بیشتر نیست.شما ببینید یک کالایی که انسان می خرد و یک مدتی استفاده می‌کند و عمرش محدود است.دنیا و حیات دنیا متاع است، یک کالایی است که باید بهره ای از آن ببریم و بهره‌اش این است که آخرت خود را آباد کنیم.بهره انسان مسلمان انقلابی از این دنیا این است که آخرت خود را آباد کند.

در ادامه آیه می‌فرماید برادران و خواهران یک زندگی پیش رو دارید و آخرت دار قرار است یعنی آنجا ماندگار و جاویدان هستیم.عاقل کسی است که از این زندگی زودگذر می‌گیرد و برای زندگی آخرت و ماندگار می فرستد.

یک شب معاویه چند کیسه زر برای ابوذر فرستاد تا توطئه کند اما همین که کیسه‌های زر را آوردند ابوذر شروع به بذل و بخشش کرد و همه را به فقرا داد.صبح لشکر معاویه و سربازانش آمدند تا ابوذر را دستگیر کنند اما هر چه گشتند دیدند چیزی نیست، ابوذر گفت: پول مال من نبود و به صاحبانشان رساندم.برای کجا فرستاد ابوذر؟برای آخرت خود.

آخرت دارالقرار است و دنیا دار القرار نیست، اینجا می گذاریم و می رویم اما برای خدا کار کنیم هرچه اینجا تلاش کنیم در اخرت مزدش را می گیریم.

این عبارت “إِنَّ الْآخِرَهَ هِیَ دَارُ الْقَرَارِ” که از قرآن کریم است؛ وجود مقدس و با عظمت امام جواد(ع) در یک نامه ای که به برخی از اصحاب مرقوم فرموده این آیه را تذکر داده است چون هفته آینده روز آخر ذی القعده مصادف با شهادت آن امام است این حدیث را خدمت شما می خوانم.در روایت داریم که “وَ کَتَبَ إِلَى بَعْضِ أَوْلِیَائِهِ أَمَّا هَذِهِ اَلدُّنْیَا فَإِنَّا فِیهَا مُغْتَرِفُونَ وَ لَکِنْ مَنْ کَانَ هَوَاهُ هَوَى صَاحِبِهِ وَ دَانَ بِدِینِهِ فَهُوَ مَعَهُ حَیْثُ کَانَ وَ اَلْآخِرَهُ هِیَ دَارُ اَلْقَرَارِ”، امام جواد(ع) به یکی از دوستدارانش چنین نوشت: اما، این دنیاست که ما نیز از آن بهره مند هستیم، ولی هر که مورد دلخواه او همان دلخواه دوستش باشد و به مسلک و فکر او نزدیک گردد پس همواره با اوست. و آخرت اقامتگاه دایمی است.

این دنیایی که در آن زندگی میکنیم امام نهم فرموده که ما یک جرعه‌ و یک مُشتی به حسب نیاز گاهی از آب این دنیا می‌خوریم که این اشاره به آیه شریفه سوره مبارکه بقره دارد.

بعد فرمود شماهایی که امروز منتظر امام زمان(عج) هستید این دنیا میگذرد اما دلتان با چه کسی هست؟امام جواد(ع) فرمود اگر دلت با آقا هست می‌گویی هر چه امام زمان(عج) دوست دارد بشود.این حال را اگر دارید همراه امام زمان(عج) هستید.دلت را بپا، با آقا و سرور خود هستید اگر دلتان همراه ایشان است و هر چه امام زمان(عج) فرموده است و هر چه از ما می خواهد انجام می دهیم و برای خود انتخاب نداریم و انتخاب امام زمان (عج) و آنچه او می فرماید مهم است و اگر اینگونه شدید هر جا که امام هست در دنیا و آخرت همراه ایشان هستید.

در ادامه فرمود آخرت جای زندگی و ماندن است و اینجا قرار و جای ماندگاری نیست و آخرت قرار است.این باور شهدای ما بوده است و وصیت نامه شهدا را بخوانید که معارف انقلاب اسلامی است.این باور در زندگی شهدا آمده و طبق همان زندگی کرده و معلوم است که نتیجه می گیرد.

سخن پایانی حدیث دیگری از وجود مقدس امام جعفر صادق(ع) است که حضرت فرمود “مَن أصبحَ و أمسَى و الدُّنیا أکبرُ هَمِّهِ جَعَلَ اللّه ُ الفَقْرَ بینَ عینَیهِ”، مردم اگر کسی صبح که بیدار می‌شود بزرگترین مسئله اش این باشد که دنیا را بگیرد و شب هم برای بقیه دنیا برنامه ریزی کند و بزرگترین انگیزه و همت کسی اگر دنیا، مقام دنیا، مال دنیا و رسیدن به اسم و زرق و برق دنیا باشد؛امام صادق(ع) فرموده است که چنین فردی همیشه گدا است.

گفت آنان که غنی ترند همیشه محتاج ترند.چرا؟چون همه همتش این است که دنبال دنیا باشد و این چنین فردی مشکل از درونش است و بیماری او از دلش است و هر چه گیرش بیاید سیر نمی‌شود.

پول دارند ولی از زندگی لذت نمی برند و بدبخت هستند چون حس رضایت از زندگی ندارند.چرا چنین هستند؟امام صادق(ع) می فرماید بیمار شده اند و چون دنیا را بزرگ‌ترین همت و دغدغه‌شان کرده‌اند و هیچ وقت کارشان جمع و جور نمی‌شود.

در ادامه فرمود اما اگر کسی صبح و شام با این روحیه زندگی ‌کند که آخرت از دنیا مهم‌تر است.دقت کنید نه اینکه دنیا خراب شود اما آخرت مهم‌تر از دنیا باشد و این تعبیر اهل بیت را بفهمید.بنا نیست دنیا را ول کنیم اما اولویت اول باید آخرت باشد.حضرت فرمود چنین فردی غنی می‌شود.

اوحدی مراغه ای گفت که ” هر دو عالم را به دشمن ده، که ما را دوست بس “.غنا در قلبش است، بی‌نیاز است از دنیا و مافی‌ها؛ خدا را دارد و هر کاری میکند امید به آخرت دارد و در اینجا هم خدا روزی او را رسانده است.

فرد نیکوکاری را در همین شهر دیدم که همت کرده برای ۴۰۰ بچه یتیم خانه درست کند، چرا؟تا خانه‌ای را خدا در آخرت به او بدهد.این در دلش غنا است و به فکر آخرت خود هست.

مردم به فکر آخرت بودن برای زندگی دنیا هم مفید است و برای شما غنای نفس و احساس بی‌نیازی از هر چیزی غیر از خدا به وجود می آورد.این باور و ایمان به آخرت است و امیدوارم همه ما از اهل آخرت باشیم و خدا دنیا را مهم ترین چیز برای ما قرار ندهد.

خطبه دوم

بار دیگری خودم و همه شما برادران و خواهران ایمانی را توصیه می‌کنم به تقوا و پرهیزگاری.

هفته‌ای که پیش رو داریم مناسبت‌های زیادی است که به برخی از آنها اشاره می‌کنم، نکته اول امروز یادآور شهادت چند شهید گرانقدر و عظیم الشأن در تاریخ انقلاب اسلامی است.شهدای موتلفه اسلام که در سال ۱۳۴۴ به دستور رژیم غاصب و ظالم پهلوی به شهادت رسیدند.بزرگمردانی بودند که هر کدام برای اینکه الگوی ما باشند باید درباره‌اش بحث شود. شهیدان بخارایی، امانی، صفار هرندی و…

یک خاطره‌ از استادم نقل می‌کنم که ایشان آن سال‌ها در قم این شهدای بزرگ را دیده بودند و فرمودند بعد از شهادت شهدای موتلفه با جمعی به خانه شهید امانی رفتیم برای اینکه تسلیتی گفته باشیم؛ آن زمان رفتن به خانه کسی که رژیم پهلوی کشته بود جرم ‌بود و جرأت می خواست.برای این جمعی که رفته بودند پرده‌ای زدند و خواهر شهید امانی سخنرانی کرد.استاد ما که خود در سخنوری از چهره‌های اول حساب می‌شد و غوغا بود گفت همه از عظمت، ایمان و قدرت بیان بانویی که اقتدا کرده به بانوان بزرگ صدر اسلام جا خورده بودند، اینها نکات مهمی است.ما امروز چه وضعی داریم؟در جامعه کسانی که قدر خودشان را نمی دانند و خانمی که سربرهنه بیرون می آید و قدر خود را ضایع می‌کند و گوهر خود را می‌شکند؛ می‌گویند که دیگران نگاه نکنند.آنکه با تقوا است که نگاه نمی‌کند اما آنکه بی‌تقوا است گرگ است و حیثیتت را لکه دار می‌کند و جایگاهت را به زمین می زند.یاد بگیریم از الگوهای جاودانه زن در اسلام که حضور اجتماعی دارد و از حق مسلم خود و بچه‌هایش دفاع می‌کند اما حجاب و عفتش را می پاید.اینها صحنه‌هایی است که باید یادآور خود شویم، آنهایی که می‌گویند زن در ایران و اسلام حضور ندارد من می‌گویم زن مسلمان همیشه حضور داشته و همیشه دلگرمی مردان برای خدمت به اسلام و دین بوده است اما با حفظ حیا، حجاب و عفیف خودش.این مسیر را بانوان سربلند کشور ما ادامه خواهند داد و آنهایی که غیر از این رفتار می‌کنند خدا هدایتشان کند.

نکته دیگر در هفته آینده روز تاسیس جهاد سازندگی به فرمان امام؛ روز تاسیس سازمان تبلیغات؛ آغاز هفته قوه قضاییه داریم و چندین مناسبت دیگر از جمله روز اصناف است که اصناف در انقلاب اسلامی نقش مهمی داشتند و این را بایستی یادآور شویم و انشاالله مثل همیشه اصناف عزیز و سربلند ما در میدان‌های مختلف به میدان کار انقلابی می آیند.

اما دو نکته هم یادآور عزیزان میشوم.نکته اول چون فردا روز جهاد سازندگی است و از سوی دیگر ما مواجه هستیم با اینکه یک کارهایی در کشور باید با همان سبک جهادی انجام شود از جمله مردمی‌سازی اقتصاد که رهبر معظم انقلاب بر آن تاکید داشتند.

اگر می‌خواهیم اقتصادی مقاوم داشته باشیم طبیعتا باید به گونه‌ای رفتار کنیم که نقش آفرینی مردم در اقتصاد بیشتر شود که اگر اقتصاد جنبه دولتی داشته باشد یا قسمت اعظم اقتصاد دولتی باشد دشمن راحت‌تر ضربه می‌زند اما اگر ملت همه درگیر فعالیت اقتصادی هستند دشمن کجا را بزند؟در خصوص مردمی سازی اقتصاد قبلا هم عرض کردم که جهاد سازندگی می‌تواند نقش داشته باشد.دیروز یک نمایشگاه کمیته امداد راه انداخته بود که هفت هزار و صد خانواده در استان فارس به واسطه اینکه فعالیت اقتصادی مفیدی را یاد گرفته بودند بی‌نیاز از کمک های کمیته شده بودند.خیلی کارهای خوبی است اگر بشود آن را عمومی کرد، هم بسیج سازندگی و هم جهاد کشاورزی در این عرصه می‌توانند به میدان آیند.

این کار بد نیست ولی با ۷ هزار و ۱۰۰ خانواده اقتصاد مردمی نشده است و سراغ قشر ضعیف رفته ایم و کمک دادیم اما اگر بسیج سازندگی و جهاد کشاورزی هم به میدان بیایند، بانکها اینجا خیلی نقش دارند و دیگران و دیگران این برنامه را برای ۱۰۰ هزار تا طراحی کنید می بینید استان تکانی می‌خورد. لازمه‌ اش این است زنجیره تولید شکل بگیرد و بدانند خریدار دارند ولی می‌شود کار کرد.

رهبر معظم فرمودند دنبال کنید، مردمی کنید تا دشمن نتواند به شما آسیب بزند.وقتی همه تولید کنند دشمن چه غلطی می‌تواند بکند؟از عرصه کارهای ساده در خانه تا بحث انرژی هسته‌ای که دیدید یک جوانی در محضر رهبر انقلاب توضیح می داد و گفت که یک نوع جلبک در آب سنگین(آبی تولیدی در انرژی اتمی) رشد دادیم و گرمی در بازارهای جهانی معامله می‌شود و قیمت نزدیک ۳۹۰ دلار برای آن تعریف کرد؛ از طلا بالاتر است و چرا این همه امکانات فعال نشود؟

نکته دیگری که پایان سخنم هست عرض میکنم این است که مطلبی دیگری هم رهبر معظم انقلاب در سخنرانی اول سال خود در حرم مطهر رضوی مطرح فرمودند که الگوی مصرف ما به ویژه در باب انرژی باید اصلاح شود و فرمودند ما بسیار اسراف میکنیم و همین طور هم هست.

وزارت نیرو طرح تشویقی داده است و می‌گوید اگر اینقدر صرفه‌جویی کردید فلان مقدار پول به خانوارها می‌دهد چون تولید آب، برق و گاز خرجش زیاد است.ما مصارف ناجوری داریم.

بعد از سخنرانی رهبری به دوستان شورای فرهنگ عمومی گفتم با همکاری دستگاه‌های آب، برق و گاز برای صرفه‌جویی در مصرف و جلوگیری از اسراف برنامه ای طراحی شود.اینکه چقدر موفق شدند نمی‌دانم اما در اخبار دیدیم که خود وزارت نیرو وارد شده، اقداماتی کرده و پیگیر است ولی مردم اسراف حرام است و کار حرام‌ نکنیم و عالمانه فکر کنیم تا مصرف را مدیریت کنیم.

بنده به مجموعه بنیاد مسکن استان فارس عرض کردم خانه‌ای بسازید که مصرف آب، برق و گاز کمتر باشد و به حد استاندارد برسد، برخی از خانه‌ها ساخت و سازش سبب مصرف زیاد می شود و به من قول دادند که این اقدام را انجام دهند تا دیگران هم یاد بگیرند ولی هفتاد هزار خانه می‌خواهیم در استان بسازیم یا یک میلیون در سطح کشور بسازیم اگر همین یک میلیون خانه مهندسین محترم و سازمان نظام مهندسی کشور کاری کنند که این خانه ها مصرف آب،برق و گازش کمتر شود و استاندارد باشد و از اسراف جلوگیری شود.برخی از اینها مهندسی می‌خواهد و صرفا مدیریت مصرف در خانوارها نیست.

اینکه برای گرم کردن یک خانه ۴ بخاری لازم باشد بد است و این مشکل از نظام مهندسی است و باید همفکری شود.اگر وزارت مسکن روی این مسئله کار کند بیشتر موفق می‌شویم اما خودمان هم یادمان نرود که اسراف حرام است و به بهانه اینکه آنها فکری نکردند نمی‌توانیم تکلیف را از خود ساقط کنیم و ما مکلف هستیم کمتر مصرف کنیم و امیدوارم در این ایام گرم تابستان کسی مبتلا به بی آبی و بی برقی نشود.

لینک کوتاه :
آیت الله دژکاماصلاح الگوی مصرفامام جمعه شیرازخطبهمردمی سازی اقتصادنماز جمعهنماینده ولی فقیه
ثبت دیدگاه
.

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه + 10 =

فیلم
.
  • صوت خطبه های نماز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳ شیراز video
  • صوت خطبه های نماز جمعه ۱۲ بهمن ۱۴۰۳ شیراز video
  • صوت خطبه های نماز جمعه ۵ بهمن ۱۴۰۳ شیراز video
عکس نوشته ها
.
ارزش های اسلامی، خردورزی ایرانی
دفع شرّ دشمن
شکرگزاری نعمت انقلاب اسلامی
روز جهانی کتاب کودک
روز جمهوری اسلامی
عید سعید فطر
راهپیمایی روز قدس
عدالت در توزیع ثروت
احسان و نیکوکاری
دین داری و مردانگی
Previous Next
  • صفحه اصلی
  • آرشیو
  • اخبار
  • ارتباط با ما
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به پایگاه اطلاع رسانی دفتر نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز می باشد