خطبههای نماز جمعه شیراز (۱۴۰۲/۲/۱)
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، نماز جمعه ۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ سومین حرم اهل بیت (ع) در ایران اسلامی به امامت حضرت آیت الله دژکام و با حضور اقشار مختلف مردم شریف شیراز برگزار گردید.
متن کامل خطبههای نماز جمعه شیراز را در ادامه میخوانید:
خطبه اول
بسماللهالرحمنالرحیم
خودم و همه ی شما برادران و خواهران ایمانی را توصیه میکنم به تقوا، پرهیزگاری و خداترسی.
همانگونه که در خطبههای قبل عرض کردم، خدای متعال در قرآن کریم و در آیات متعدد مسئله دشمنی کفار با مسلمانان را یادآور می شود و اینکه دشمن را بشناسیم و در مقابل دشمن و حیلههای دشمن کاری کنیم که دشمن ناکام شود و مسلمانان هر روز عزت و عظمتشان بیشتر شود.
دشمن شناسی بعنوان یکی از آموزهها و معارف انقلاب اسلامی متاسفانه از یاد خیلی از ماها می رود و بعضا کسانی غرض ورزانه وقتی بحث دشمن را مطرح میکنیم این را می گویند که چرا درباره دشمن صحبت می کنید؟
رهبر معظم انقلاب در سخنرانی های خود به کرّات تاکید کردند که دشمن وجود دارد و نباید فریب بخوریم و تاکید کردند که یکی از ارکان حرکت انقلابی امام خمینی (ره) دشمن شناسی بوده است و اگر از این مسئله غفلت کنیم برای ما ضرر دارد.
امروز روز اول اردیبهشت و روز بزرگداشت سعدی است و اگر در شیراز به این مسئله نپردازیم شاید دیگران این بحث را چندان در اولویت ندانند.
سعدی در مجموعه دیوانش به معارف دینی به صورت ویژه پرداخته و حرف های ارزشمند و بلندی ارائه کرده و شایسته است همه کسانی که به ایران و اسلام علاقه مند هستند به مطالعه ی دیوان سعدی بپردازند.
در همین ایامی که گذشت شاهد بودیم که کسانی سنگ سعدی را به سینه میزدند اما از مرام و کلام سعدی هیچ اطلاعی ندارند و بعضاً در آرامگاه ایشان رفتارهایی می شود که موافق نگاه سعدی نیست.باعث تاسف است آنهایی که باید آشنا باشند با سعدی و مطلب را ارائه کنند کوتاه می آیند و این دو طرف سبب شده جولانی برای دشمن ایجاد شود و اگر مومنین و اهل فرهنگ سخن سعدی را مطالعه کنند و عرضه بنمایند مقابل این جولان های باطل گرفته می شود.
بنده موضوع دشمن شناسی را در مجموعه دیوان جناب سعدی مروری کرده ام که ایشان در شناخت دشمن چه می فرماید؟خب می بینیم که این مرد بزرگ در خصوص معارف دشمن شناسی که حرف امروز ما است، خیلی حرف دارد.اینکه ما به عنوان ایرانی و مسلمان باید دشمن خودمان را بشناسیم نکته مهمی است.
لطمهای که در زمان پهلوی خوردیم به این دلیل بود که با دشمن دوست شده بودند و ۱۳ سال فردی نخست وزیر بود که دشمن امام زمان(عج) بود و اینها بخاطر آن است که دشمن شناس نبودند.
سعدی در بوستان می گوید “نه تدبیر محمود و رأی نکوست … که دشمن نداند شهنشه ز دوست”؛ از این پاکیزهتر می توان گفت؟تو که رئیس کشور هستی باید دشمن را از دوست بشناسی.نشناختند و ندانستند که به این روز کشور را گرفتار کردند.
اگر امام نیامده بود و اگر پس از امام رهبری انقلاب این مسیر را ادامه نداده بود وضعیت ایران و جهان اسلام می دانید به کجا می کشید؟آن روزی که آنها مدیریت می کردند نقشه اسرائیل را از نیل تا فرات کشیدند و امروزی که مدیریت و رهبری را نائب امام زمان(عج) انجام می دهد مقام معظم رهبری فرمودند صهیونیست ها بیست و پنج سال آینده را نمی بینند و این تفاوت بخاطر این است که دشمن را شناختیم و در مقابل دشمن ایستادیم.
دشمن شناسی رکن مهمی است در انقلاب اسلامی، خدا می فرماید دشمن من و خودتان را برای خود دوست نگیرید.
دشمن و دوست را نمی شناختند و این کشور را محل بازی و ترکتازیهای آمریکایی کردند با قانون کاپیتولاسیون و کنسرسیوم نفت و موارد دیگری که می خوردند و می بردند.
نکته دیگری که باید دقت کنیم و از زبان جناب سعدی عرض می کنم این است که می بینیم همین الان در جامعه خودمان برخی با دشمن سر دوستی دارند.رفتارشان را که می بینیم باید فورا رفتار و موضع خود را تنظیم کنیم.
سعدی در گلستان میفرماید “هر که با دشمنان صلح می کند سر آزار دوستان دارد ، بِشوی ای خردمند از آن دوست دست … که با دشمنانت بُود همنشست”؛ از این پاکیزهتر معارف خود را می توانیم بگوییم؟
در حکایت ۹ از باب هشتم عبارتی دارد که دقیقا ترجمه حدیث اهل بیت است، “هر آن سری که داری با دوست در میان منه؛ چه دانی که وقتی دشمن گردد”؛ این متن روایت است که به فارسی ترجمه کرده است و عبارتش را باید اهل علم نشان دهند که سالیانی پس از امیرالمومنین چنین پاکیزه ترجمه کرده است. اگر گفتند سعدی شیخ اجل است که از همه بزرگتر و بلندتر واقعا درست گفتند.
همچنین میفرماید “و هر بدی که توانی به دشمن مرسان، که باشد که وقتی دوست گردد”؛ این نیز از آیه شریف سوره مبارکه ممتحنه استفاده کرده است.یعنی یک عبارت را می خوانیم از آیات قران و اهل بیت به پاکیزگی بیان کرده است.
گلستان و بوستان حکمت است؛ در غزلیات سعدی ۱۱ غزل با قافیه دوست تمام میشود و هر غزل چند نکته بسیار درس آموز در زمینه دشمن شناسی برای ما به یادگار گذاشته است.
در روزگار ما برخی مسائل شاید نسبت به سابق سخت تر شده باشد اما نکاتی است که ممکن است ما بین خودمان گلایه داشته باشیم ولی دشمن نباید خبردار باشد.سفره دلمان را بین این رسانه و آن رسانه باز کنیم رهبر معظم می فرماید که ما ممکن است انتقادی هم داشته باشیم ولی نباید کاری کنیم دولت در چشم دیگران کوچک شود.
” گو کم یار برای دل اغیار مگیر … دشمن این نیک پسندد که تو گیری کم دوست”، اگر دوست خود را کوچک کنید دشمن خوشحال می شود؛ گلایه دارید خصوصی بگویید.اگر غرضی نباشد و واقعا دلسوزی می کند این را می تواند خصوصی بگوید.امروز یک رسانه داخلی می گوید و فردا دست بی بی سی و ایران اینترنشنال است و کمک آنها می دهد.
مرام سعدی این است و باید مفصل به این موضوع پرداخت.اگر دشمن شناسی، چگونگی رفتار با دشمن و چگونگی خنثی کردن حیله های دشمن را از زبان سعدی بازگو کنیم باید مقالاتی نوشته شود که هم مطالب حکمی و اخلاقی و هم مطالب ذوقی و عرفانی را به پاکیزگی بیان کرده است.
به جای اینکه صرفا اسمی از این بزرگان ببریم باید فهمی از کلام آنها داشته باشیم و در جامعه اجرا و به مرحله عمل بگذاریم.
عصمنا الله تعالی و ایاکم بالتقوی و جعل لنا و لکم الاخره خیرا من الاولی؛ ان احسن الحدیث و ابلغ موعظه المتقین کتاب الله العزیز الحکیم اعوذ بالله من الشیطان الرجیم. (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ لَمْ یَلِدْ وَ لَمْ یُولَدْ وَ لَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوًا أَحَدٌ )
خطبه دوم
در این خطبه دوم محور اصلی سخنم راجع به مسئله تحول است که مقام معظم رهبری در سخنرانی آغاز سال در حرم مطهر رضوی مفصل هم صحبت کردند.
تحول به فرموده مقام رهبری به معنای شناسایی نقاط ضعف است؛ ما مسلما در مجموعه نظام، یک جاهایی نقاط ضعف داریم و این نقاط ضعف نباید از نگاه دلسوزان انقلاب اسلامی پنهان باشد.
برخی گمان میکنند که پنهان کردند یک نقطه ضعف از چشم دلسوزان کار درستی است، خیر؛ چون وقتی ندانسته اقدامی برای آن نمیکند.
اول نقاط ضعف باید شناسایی شود، دوم این نقاط باید برطرف شود و تبدیل به نقاط قوت شود و سوم این کار به فرموده رهبری با یک حرکت جهادی باید انجام شود نه اینکه بگوییم شد شد نشد نشد.
در یک مرکزی از ادارات استان گزارشی تهیه کردند که باید کارهایی شود و بنده به آنها گفتم که با این برنامه به نظرتان چقدر به نتیجه برسیم؟بررسی کردیم دیدیم این بنای تمام شدن نیست.
مثلی است که در زمان ناصرالدین شاه یکی از وزرایش علاقه به قنات زدن داشت، یکی از کسانی که در چاه بوده گفته این چاه آب ندارد و وزیر جواب داده که برای تو که نان دارد.
برای مردم مسئله حل نمیشود و برخی خیال می کنند که برای خودشان که نان دارد؛ این را باید تغییر دهیم.آمدهایم که حل مشکل مردم کنیم.
بارها مثال زدم یک پروژه بنا بوده ۴ ساله تمام شود و اکنون ۲۴ سال است تمام نشده و پیمانکار هر سال از آن میخورد و حرکات جهادی یعنی این قبیل اتفاقات را کنار بگذاریم.
این نوع رفتار با بودجه عمومی کشور آن هم بودجهای که به اندازه کافی نیست؛ درست نیست.
یک مزایده برگزار شده و کمترین قیمت؛ دو برابر قیمت تمام شده به اضافه ۳۰ درصد سود بوده است، برای چه این کارها میشود؟ کمترین قیمت برای برنده شدن در مناقصه ۲ برابر قیمت تمام شده به اضافه ۳۰ درصد سود است یعنی چقدر می خواهد از یک پروژه بخورد؟رهبری می فرماید تحول، یعنی جلوی اینها گرفته شود.
این ظلمها را نکنند که این لقمهها خوردنی نیست.گرفتاری مردم بیش از اینهاست و توجیه هم دارند که مزایده و مناقصه برگزار شده و درست بوده؛ بله ظاهرش قانونمند بوده اما واقعا چه میکنند؟
بعضا اعلام شده که پروژهای که در حال کار است پیمانکارش در کانادا است با پول این ملت؛ خدا میداند اینها روز قیامت چه بر سرشان بیاید.
خیال نکنید آسان است خوردن این پولها؛ این حاصل خون هزاران شهید است که باید برای مردم نان و رفاه شود.سود باید متعارف و معقول باشد اما این سود است یا دارد باج میگیرد از مردم؟ خون مردم را در شیشه میکنند.
این ظلمها با نگاه تحولی رهبر معظم سازگار نیست؛ آقایان یک فکری برای این مسائل کنند.
در راستای بحث تحول ۲ مناسبت در هفته آینده داریم که دو نگاه تحولی از این دو مناسبت یادآور می شوم.
نکته اول روز یکشنبه روز بزرگداشت شیخ بهایی و روز معماری است.شما میدانید که مکتبی در معماری ایرانی اسلامی داریم که یکی از کانونهای مهمش شیراز است و این مکتب به مناسبت روز معماری و روز بزرگداشت شیخ بهایی باید بازشناسی شود.
خدمت استاندار گفتم چه اشکالی دارد؛ اگر میگویند شیخ بهایی حمامی ساخته بود که با یک شمع گرم میشد؛ مصرف بهینه را در جامعه جا بیندازیم این همه مهندس تحصیل کرده در این کشور اندازه شیخ بهایی نمیشوند؟یک میلیون مسکن سالانه ساخته میشود و اگر این ریخت و پاش آب و برق و گاز باشد چطوری باید آب و برقش تامین شود؟
چند بار به مسئولین عرض کردم که مصرف بهینه را در ساخت و سازهای جدید لازم الاجرا کنید.برخی از پیمانکاران برای اینکه آسان باشد نمیخواهند اجرا کنند و اینها رنج آور است.یک میلیون خانه در سطح کشور اضافه می کنید بعد زمستان به ما میگویند به مردم بگویید گاز کمتر مصرف کنید.
آقا در نگاه تحولی گفتند با موعظه کار درست نمی شود چون مردم به اندازه کافی می دانند که اسراف حرام است؛ الا اینکه مهندس فکر کرده باشد با یک بخاری خانه گرم شود.با یک شمع یک حمام گرم میشده چون آنها فکر داشتند، اگر روز بزرگداشت شیخ بهایی میگوییم برای اینکه اینها می فهمیدند دارند چکار میکنند.
در زمینه مصرف انرژی و مصرف آب مواردی که رهبر معظم در حرم مطهر تذکر دادند که فکری غیر از موعظه کنیم.چرا مجموعههای علمی و دانشگاهی ما شروع نمیکنند؟توانمندی علمی را دارند و از آن طرف مجموعههای دولتی هم همکاری کنند مصرف را بهینه کنند. رهبری فرمودند اسراف و مسابقه تجمل، ریخت و پاشهای اشراف گونه و عدم تعصب درباره تولیدات داخلی، عدم اغماض و گذشت نسبت به یکدیگر مشکلاتی است که در فرهنگ ما کار دستمان می دهد و این موارد را سعی کنیم به خوبی طبق چیزی که آقا تبیین کرده اند در برنامه کار امسال قرار دهیم.
در نقشه ی مهندسی فرهنگی این اولویتها و سبک زندگی نسبت به این ۴ _ ۵ عنصر مشخص شده است.
در رابطه با بحثهای عمرانی و ساخت و ساز رهبر انقلاب چهارچوب دادند و اگر همه فکر کنیم و تلاش کنیم به نقطه مناسبی خواهیم رسید.
عصمنا الله تعالی و ایاکم بالتقوی و جعل لنا و لکم الاخره خیرا من الاولی؛ ان احسن الحدیث و ابلغ موعظه المتقین کتاب الله العزیز الحکیم اعوذ بالله من الشیطان الرجیم. (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ وَالْعَصْرِ إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ)
دیدگاهتان را بنویسید