باید بتوانیم الگوواره پژوهشهای بنیادی را بر اساس مبانی فکری خودمان تغییر دهیم
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در فارس و امام جمعه شیراز، آیتالله لطفاله دژکام، در مراسم گرامیداشت هفته پژوهش که در مرکز تحقیقات و آموزش جهاد کشاورزی استان برگزار شد، گفت: بحث پژوهش بحث گستردهای است و بحمدالله نیروهای متخصص و پژوهش گر ما متناسب با ظرفیت استان کارهای خوبی انجام میدهند.
ایشان با طرح این سؤال که حجم مقالات بنیادی نسبت به مقالات کاربردی چقدر است، گفت: نباید تنها به تحقیقات بنیادی بپردازیم. بلکه باید تحقیقات کاربردی را نیز افزایش دهیم چون نیاز جامعه ما به این نوع پژوهشها است یعنی نهایتاً اگر میخواهیم در عمل خدمتی به مردم کنیم، نیاز به پژوهشهای کاربردی داریم؛ از سوی دیگر ضرورت پژوهش در مسائل بنیادی را نیز نباید فراموش کنیم و باید روی آن نیز همچنان کار کنیم.
آیتالله دژکام با تأکید بر اینکه باید قبل از شروع کار پژوهشی، کارگاههای آموزشی شکل گیرد گفت: پژوهشگران باید کاملا به مسائلی که میخواهند به آن بپردازند مسلط شوند، و یک مسئله مهم این است که باید بتوانیم ارتباط مباحث فرهنگی و فلسفی را با نتایج پژوهشهای خود، مشخص کنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: وقتی یک پژوهش کاربردی را آغاز میکنیم یکسری پیش فرضها را که در تحقیقات بنیادی باید پاسخ دقیق آنها مشخص باشد برای خود فرض میکنیم. (به تعبیر تمدن رقیب پارادایمهای فلسفی باید مشخص باشد) اما گاهی آنقدر این پیش فرضها را مسلم میدانیم که گمان میکنیم نیاز به تحقیق بیشتر ندارد در حالی که همین میتواند موضوع یک پژوهش مستقل باشد.
وی با بیان اینکه چون پایه و مبانی پژوهش را از تمدن رقیب گرفتهایم و تغییر ندادهایم، برخی معتقدند پژوهشهای ما باعث تقویت تمدن رقیب میشود و اثری در کشور و جامعه خودمان ندارد، افزود: ما میخواهیم در بستر رئالیسم، صدرایی فکر کنیم، برخلاف تمدن رقیب که دکارتی فکر میکند.
آیتالله دژکام با تصریح بر اینکه باید فضای کار پژوهش بنیادی را برای تبیین الگوواره (پارادایم) های خودمان باز کنیم وگرنه در آینده همیشه دنباله رو غرب خواهیم بود، گفت: وقتی مبانی را از غرب بگیریم در زمین آنها بازی میکنیم اما میتوان زمین بازی را عوض کرد و این یک کار بنیادی عمیق نیاز دارد که امیدواریم شروع شود.
عضو مجلس خبرگان رهبری با تأکید بر اینکه منطق علمی حرف باید چنان قوی باشد تا بخش اجرا را مجبور به کار کنیم افزود: پس نیاز به همکاری در این زمینه هست و اگر کمک ندهید و حرف عالمانه زده نشود، حرف غیر عالمانه زده میشود و کشور پیشرفت نمیکند.
ایشان با بیان اینکه متأسفانه کسانی قدر دانش و علم را آنطور که باید ندانستهاند گفت: امیرالمومنین علی(ع) فرمود العلم سلطان، پس زور دست علم و دانش است به شرط اینکه همه جامعه ما این راه حل منحصر به فرد را بپذیرند و همه به هم کمک دهند تا به نتایج مطلوب برسیم. امیدواریم سال آینده مرکز تحقیقات استراتژیک در زمینه اینکه چه پژوهشهایی، چگونه و برای چه اهدافی شکل میگیرد در بحث بنیادی و کاربردی به تفکیک برنامه داشته باشد و نتایج آن را ببینیم
دیدگاهتان را بنویسید