آیت الله دژکام : رکن مهم برقراری عدالت، کارگزار و مدیر عادل است
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس، ۱۵ دیماه سالروز صدور فرمان تاریخی امام خمینی(ره) مبنی بر تشکیل گزینش است. به همین مناسبت امروز در استانداری فارس مراسم بزرگداشت روز گزینش با حضور آیت الله دژکام نماینده ولی فقیه در فارس و اعضای هستههای گزینش برگزار شد.
متن خام سخنان آیت الله دژکام در این مراسم به شرح زیر می باشد :
بسم الله الرّحمن الرّحیم
خداوند متعال در قرآن آیه ۱۹ سوره مبارکه حشر می فرماید “وَلَا تَکُونُوا کَالَّذِینَ نَسُوا اللَّهَ فَأَنسَاهُمْ أَنفُسَهُمْ أُولَئِکَ هُمُ الْفَاسِقُونَ”.
در ابتدا خدمت اعضای هسته های گزینش استان فارس که به مناسبت روز گزینش در این جلسه تشریف فرما هستید عرض سلام دارم و از زحماتی که برای پیشبرد اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی می کشید تشکر میکنم و از خدای متعال می خواهم که توفیق شما را در ادای این وظیفه بزرگ و سنگین روزافزون بفرماید.
۵ نکته را خدمت شما عرض میکنم که انشاالله برای خود بنده و شما تذکری باشد.
بنده در خصوص مسئله عدالت در خطبه های اول نماز جمعه چند هفته اخیر صحبت کرده ام.
نظام اسلامی بر اساس محتوای خود باید یک نظام عدالت گستر باشد. یکی از مطالبی که خیلی کم به آن توجه شده است و بنده در خطبه ها مدام تاکید میکنم این است که اگر مدیر غیر عادل را در جایی به کار گماردیم، مدیریت ما نیز غیر عادلانه خواهد شد و هر چه قانون و ساختار درست کنید مسئله عدالت در آن ارگان حل نمی شود. این مربوط به کار گزینش می شود.
عدالت کارگزاران مسئله ای است که به عنوان یک بحث فقهی باید به صورت جدی دنبال شود.
اگر بنا هست جامعه اسلامی بسازیم شما دوستان گزینش به خصوص دوستانی که در هسته مرکزی گزینش هستند باید خیلی به این مسئله توجه داشته باشید.در این بحث مهمی که از نظر فقهی داریم باید دقت داشت که اگر فردی می خواهد در جامعه کار اجرایی به عهده بگیرد عدالت را لحاظ کنیم.اگر چنین کاری نکنیم عدالت محقق نخواهد شد و در جامعه ای که عدالت نباشد حکومت شکست خواهد خورد.
مسئله دوم این است که رابطه گزینش با تربیت چگونه باید باشد؟نمی توانیم نظام داشته باشیم و حکومت اسلامی باشد و به این مسئله دقت نکنیم.باید به این مباحث دقت کنیم، موضوع را دقیق تبیین کنیم و برای مردم توضیح دهیم تا بتوانیم حکومت را بر اساس ارزش های فکری خود به پیش بریم.
واقعیت این است که اگر در نظام اسلامی ما، تربیت نسل بر مبنای اسلامی نباشد گزینش شما بعد از مدتی بیهوده خواهد شد.
سند ۲۰۳۰ را ببینید. این سند یک نظام تربیتی به شما می دهد و بعد شما در بین آن نسلی که با این مبانی تربیت شده می خواهید گزینش کنید. خب قطعا موفق نخواهید شد مدیران اسلامی گزینش کنید چون هر کسی که شما انتخاب کنید طبق نظام تربیتی آنها رشد کرده است و در خط آنها کار می کند.
بحثی که امروزه داریم و باید مطالبه هسته گزینش از وزیر آموزش و پرورش، وزیر علوم و حتی رییس حوزه علمیه باشد این است که آنها نسل های نوجوان و جوان را چگونه تربیت میکنند تا دوستان گزینش، از بین آنها کار انتخاب و گزینش را انجام دهند؟
نظام تربیتی که ناصالح باشد شما از بین ناصالح ها هر کسی را که انتخاب کنید خروجی مطلوبی نخواهد داشت.
مسئله بعدی این است سوای مطالبه ای که دارید می توانید تاثیرگذار باشید. ملاک های گزینش اگر تعریف شده و بر اساس معیارهای شفاف باشد هیچگاه بر گزینش خدشه ای وارد نخواهد شد.
باید تمام آنچه در گزینش هست به صورت مسئله شرعی یا ماده قانونی تبیین شود.
نظام اسلامی نظام مبتنی بر شایسته سالاری است. هر کس؛ در هر رده ای که می خواهد باشد حق اینکه سفارش کند تا کار کسی جلو بیافتد یا کارش را عقب بیاندازند ندارد و این کار خیانت به نظام اسلامی است.
در نظام اسلامی باید بدانیم تربیت مقدمه گزینش است و از حیثی باید بدانیم گزینش باعث انگیزه در تربیت می شود.اگر شما گزینش را درست اجرا کنید برای مردم انگیزه می شود که فرزندان خود را مطابق ملاک های صحیح شما تربیت کنند.ما ضعف هایی در انجام کار گزینش داریم که باید برای حل آنها فکر کنیم.
اگر اهمیت گزینش و ربط آن با نظام تربیتی ما واضح شد می توانیم بیاییم سراغ اینکه باید برای گزینش چه کار کنیم.
باید شاخص های گزینش را دقیق کنیم.این حرف های من به این معناست که باید هم رفتارهای منفی را ارزش گذاری کرده باشیم و هم برای رفتارهای مثبت نمره و ضریب قرار دهیم و بعد کسی که از خدا می ترسد را انتخاب کنیم.
وقتی سراغ شاخص ها می آییم می بینیم قرآن کریم فسق را با یک شاخص معین کرده است.در فرهنگ و ادبیات دینی نقطه مقابل عادل؛ فاسق است و هر کسی عادل نیست فاسق است.پشت سر فاسق نمی شود نماز خواند و این شاخص از امام جماعت تا هر کس که کارگزار در نظام اسلامی است صدق می کند.فاسق کسی است که خدا را فراموش کرده است. بحث در اینجا خیلی اساسی است، کسی که خدا را فراموش کرده باشد حتی اگر ظواهر دینی داشته باشد طبق فرموده قرآن فاسق است.
فاسق را نمی توانید بگذارید کارشناس و مسئول چون خدا را از یاد برده است.
آدمی که یاد خدا هست را مسئول بگذارید.
نتیجه خدا فراموشی انسان، خود فراموشی است. انسانی که واقعیت و حقیقت خود را فراموش کرده نمی تواند پشت میز اداره نظام اسلامی بشیند و برای مردم موثر باشد.
کسی اگر بیماری در شخصیت خود دارد به درد نظام اسلامی نمی خورد و شخصیت فرد باید ارزشمند باشد.
خود فراموشی، یکی از شاخص هایی است که در گزینش باید دقیقا ملاکش را مشخص کنیم.
امام صادق (ع) فرمود “لا تَنْظُرُوا إِلَى طُولِ رُکُوعِ اَلرَّجُلِ وَ سُجُودِهِ”، بطول دادن رکوع و سجود مرد ننگرید و این ملاک و شاخص برای گزینش نیست در ادامه فرمود “وَ لَکِنِ اُنْظُرُوا إِلَى صِدْقِ حَدِیثِهِ وَ أَدَاءِ أَمَانَتِهِ” ، ولى براستى گفتار و اداء امانتش بنگرید.ببینید آدم راست گویی است؟
گزینش می خواهد آدم راست گو را بر سر کار بگذارد.
شما باید ببینید راست می گوید یا امانت دار است.گوشه ای از کار مردم و نظام را به امانت در اختیارش قرار می دهید و اگر امانت دار نباشد به مشکل خواهید خورد.
در کار گزینش هر چه مسئولیت بالاتر می رود به این مسئله باید بیشتر دقت کنند.در سال ۶۱ که امام منشور گزینش را صادر کردند تا امروز ۳۶ سال میگذرد، یعنی تقریبا یک دور تمام رؤسای کشور عوض شدند و از هسته گزینش رد شدند.
شعری از مولانا که شهید دستغیب همیشه می خواندند برایتان بگویم که
” گر نه موشی دزد در انبار ماست گندم اعمال چل ساله کجاست”
گزینش روند خوبی دارد اول قراردادی، بعد پیمانی، بعد رسمی آزمایشی و در آخر رسمی می کنند این برای این است که فیلتر داشته باشید و اگر گزینش صحیح نبود نگذارید به رده های بالاتر بیاید.
باید یک تحلیل از عملکرد گزینش در ۳۶ ساله گزینش داشته باشید.سوال این است که آیا ما در فرآیند گزینش موفق بودیم؟من نمی خواهم بگویم نا موفق بوده ایم اما ممکن است درجات موفقیت داشته باشیم.
نکته پایانی سخنم این است که شما اقناع افکار عمومی و اطلاع رسانی کار خود را باید به نحوی انجام دهید که بازخورد مناسبی بگیرید.
باید اطلاع رسانی به مردم طوری باشد که ضرورت گزینش را تمام انسان های معقول در جامعه از هر جناحی بپذیرند که ما می خواهیم فردی را انتخاب کنیم که نظام را ضایع نکند.
نهایتا تلاش کنید چارچوب ها و شاخص هایی که برای گزینش ها اعلام می کنید در روند تربیت کشور تاثیر گذار باشد یعنی مردم دنبال این باشند که فرزندانشان را مطابق ملاک و شاخص شما رشد کند.
والسّلام علیکم و رحمهالله و برکاته
دیدگاهتان را بنویسید