خطبههای نماز جمعه شیراز (۱۴۰۱/۰۷/۰۸)
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، نماز جمعه امروز، ۸ مهرماه ۱۴۰۱ سومین حرم اهل بیت (ع) در ایران اسلامی به امامت حضرت آیت الله دژکام و با حضور اقشار مختلف مردم شریف شیراز برگزار گردید.
متن کامل خطبههای نماز جمعه امروز شیراز را در ادامه میخوانید:
بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِیمِ
خودم و همه شما برادران و خواهران ایمانی را توصیه می کنم به تقوا و پرهیزکاری و خداترسی
أعوذ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِیمِ اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ الَّذِی خَلَقَ ﴿١﴾ خَلَقَ الْإِنسَانَ مِنْ عَلَقٍ ﴿٢﴾ اقْرَأْ وَرَبُّکَ الْأَکْرَمُ ﴿٣﴾ الَّذِی عَلَّمَ بِالْقَلَمِ ﴿۴﴾ عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ یَعْلَمْ ﴿۵﴾
در بحث هفته پیش مطرح کردم، ارتباط با خداوند و باور به معاد دو عنصر اصلی معنویت است، پس از دو سه قرن مخالفت بالاخره این دو عنصر در تفکر دانشمندان معاصر غربی به عنوان یک نیاز شناخته شد، اما این نیاز در چارچوب تمدن و تفکر غربی نمی تواند بیشتر از یک مسئله شخصی باشد، نقطه تفاوت ما با آنها از همین جا شروع می شود.
اساس تمدن اروپایی بر این گذاشته شده است که مفاهیم معنوی در عرصه سیاست و ابعاد مختلف زندگی اجتماعی انسان حضور نداشته باشد، و اگر کسی میخواهد شخصاً خودش نیاز معنوی را برطرف کند برود هرچه می خواهد دعا بخواند! اما نگاه اسلامی ما این است که خداباوری و معاد باوری باید خودش را در وسط زندگی اجتماعی ما نشان دهد این نقطه تفاوت ما با آنها است.
اینکه می گوییم میخواهیم در عالم یک تمدن جدید را پایه گذاری کنیم و حرفی برای گفتن داشته باشیم از همین نکته ها شروع می شود، گاهی اوقات نمی دانیم آغاز حرکت ما از کجاست! در نتیجه سریع با یک حرف، یک بوق یا یک بلندگو فریب می خوریم خصوصا جوانترها که نمی دانند ابعاد قضیه چیست! باید تفاوت ها را بشناسیم و بر روی همان ها پافشاری کنیم و الا هویت ایرانی و اسلامی ما به مرور گم می شود و مانند آنها می شویم و دردی که بشر در طول چندین قرن داشته است ادامه پیدا می کند .
اگر بناست معنویت در عرصه های مختلف زندگی حضور داشته باشد مسلماً عرصه دانش و علم از مهمترین جاهایی است که باید جلوه معنوی پیدا کند صحبت ما با آغاز کار آموزش و پرورش و دانشگاه و … همراه شده و این را به فال نیک می گیریم.
آیات شریفه سوره مبارکه علق ناظر به مفاهیم خواندن و یادگیری است، خداوند متعال میفرماید: ” اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ الَّذِی خَلَقَ” بخوان اما به نام خداوند بخوان؛ این یعنی جهت معنوی داشتن علم؛ یعنی عرصه دانش را با نام خداوند شروع کردن. ” عَلَّمَ الْإِنْسَانَ مَا لَمْ یَعْلَمْ” به نام آن خدایی که به انسان یاد داد آنچه را که نمی دانست، چیزی را نمی دانستیم چه کسی به ما یاد داده است؟ علت اصلی خداوند است. اگر کسی دست خداوند را در فرآیند یادگیری نبیند یعنی هنوز با منطق اسلام آشنا نشده است گرچه ممکن است انسان متدینی هم باشد اما در جنبه شخصی، چنین فردی را در اروپا هم می توان پیدا کرد، در ایران اسلامی به دنبال چهره های دیگری می گردیم، آن چهره چیست؟ چهرهای که دست خداوند را در فرآیند یادگیری می بیند؛ می گوید خداوند لطف کرد که فهمیدیم.
نگو یاد گرفتم بگو الحمدالله یاد گرفتم؛ یعنی خداوند فهماند که من فهمیدم؛ این حضور خداوند به عنوان رب در همه عالم است؛ خداوند در همه ابعاد زندگی ما حضور دارد. انتظار ما از همه عزیزان متدینی که وارد عرصه های آموزشی و علمی می شوند اعم از دانشجویان و معلمان این است که لحظاتی فکر کنند و حضور خداوند را در عرصه دانش به یاد بیاورند – نمیخواهم بگویم باور ندارند ممکن است کار خداوند را باور داشته باشند اما یادشان نیست – فَإِنَّ الذِّکْرَىٰ تَنْفَعُ الْمُؤْمِنِینَ؛ بایستی همه به یاد بیاورند که آموزش، یاددهی و یادگیری جزء با عنایت خداوند شکل نمی گیرد.
در سوره مبارکه ی طلاق آیه ۱۲ خداوند متعال می فرماید: ” اللَّهُ الَّذِی خَلَقَ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ وَمِنَ الْأَرْضِ مِثْلَهُنَّ” خداوند کیست؟ آنکه آسمانها و زمین را آفریده است. موضوع کدام علوم؟ علوم تجربی. خداوند که اینها را آفریده است برای چه چیزی آفریده است؟ ” لِتَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ عَلَىٰ کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ وَأَنَّ اللَّهَ قَدْ أَحَاطَ بِکُلِّ شَیْءٍ عِلْمًا” برای اینکه شما آگاه شوید خداوند بر همه چیز تواناست؛ دانش وقتی بخواهد معنوی باشد یعنی این. اولین چیزی را که در عرصه شناخت طبیعت فرامی گیرد فورا می گوید این کار چه کسی است؟ کار خداوند است پس خداوند بر همه چیز تواناست. خداوند بر همه چیز تواناست گزاره معنوی آن است بقیه گزاره های فیزیک و شیمی است این را باید داشته باشید یا نه؟
معنویت در عرصه علم حضور دارد یعنی مراقب باشیم نگوییم چه کار داریم به خداوند! گفتند چه کار داریم به خداوند که در عرض ۲۰ دقیقه تمام مردم دو شهر ژاپن را سوزاندند! چرا بمب اتمی زدند؟ از خداوند غافل بودند و الا فیزیک را خوب می دانستند و بهتر از همه این چیزها می فهمیدند! چیزی که نمی فهمیدند چه بود؟ اینکه خدایی هست اینکه قیامتی هست اینکه بمبی را که آن روز زدند باید یک روز جوابش را پس بدهند این را نمی فهمیدند، جامعه بشری نیازمند معنویت است یعنی مراقب باشیم معنویت در عرصه دانش حضور پیدا کند، اگر اهل دانش اهل معنویت نباشند نمی توانند برای خودشان و مردم خدمت زیادی انجام دهند، خدمتشان محدود می شود، اما اگر اهل معنویت بود هرچه می کند برای مردم برکت است. پس هدف از آفرینش همه این عالم طبیعت این است ” لِتَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ عَلَىٰ کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ وَأَنَّ اللَّهَ قَدْ أَحَاطَ بِکُلِّ شَیْءٍ عِلْمًا” یعنی بدانیم خداوند بر همه چیز تواناست و بر همه چیز آگاه است و می داند من و شما چه کاری انجام میدهیم.
می خواهیم امتداد معنویت در عرصه علم را به خود یادآور شویم؛ در سوره مبارکه ی مجادله آیه ۱۱ خداوند متعال می فرماید: ” یَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَالَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ” انسان از نظر معنوی می تواند درجات داشته باشد، رسیدن به این درجات چگونه است؟ علم معنویت آور است اگر درست خوانده شود. بعضی ها میگویند منظور علوم خاصی است، خیر، منظور همه علوم است. اگر جوانان عزیز ما می خواهند پله های معنویت را بپیمایند باید معنویت را با کلاس درس تخصصی گره بزنند؛ بر سر هر سفره بنشستم خدا رزّاق بود.
معنویت بالاتر از این چیست؟ ” یَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَالَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ” کسانی که ایمان آورده اند و کسانی که علم دارند خداوند درجات آنها را در نزد خود بالا می برد. امیدوار هستم عزیزان دانش آموز، دانشجو، اساتید و معلمین سال جدید را با این نگاه آغاز کنند و مدیران بخش های مختلف آموزشی با همین نگاه عزیزان ما را بر سر سفره علم بنشانند و بهره مندی های این جماعت را ان شاء الله از علوم مختلف زیاد کنند که این هم معنویت است و هم قدرت. هر چه دانش جوانان عزیز ما در این کشور بالاتر برود مسلما قدرت کشور ما هم افزایش پیدا می کند.
عصمنا الله تعالی و ایاکم بالتقوی و جعل لنا و لکم الاخره خیرا من الاولی؛ ان احسن الحدیث و ابلغ موعظه المتقین کتاب الله العزیز الحکیم اعوذ بالله من الشیطان الرجیم. (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ لَمْ یَلِدْ وَ لَمْ یُولَدْ وَ لَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوًا أَحَدٌ )
خطبه دوم
بار دیگری خودم و همه شما برادران و خواهران ایمانی را توصیه می کنم به تقوا و پرهیزکاری
هفته ای که پشت سر گذاشتیم مناسبتی داشت که شایسته است از عزیزان آتش نشان و مجموعه آتش نشانی کشور که تلاشهای بسیار ارزشمندی در این زمینه می کند و شهدای گرانقدری را برای حفظ جان و مال مردم تقدیم کردهاند تقدیر کنیم و امیدوار هستیم که ان شاء الله خداوند متعال به همه این عزیزان پرتلاش درعرصه آتش نشانی سلامتی، عزت و سربلندی دنیا و آخرت عنایت بفرماید.
در پایان هفته ای که پیش رو داریم؛ هشتم ربیع الاول، شهادت وجود مقدس حضرت امام حسن عسکری علیه السلام است که پیشاپیش شهادت والد ماجد حضرت بقیه الله الاعظم ارواحنا له الفداء را به پیشگاه مقدس آن حضرت تسلیت عرض میکنیم مسلما از این جهت همه مومنین به پیشگاه مقدس امام یازدهم علیه السلام عرض ادب خواهند داشت. فردای روز شهادت امام حسن عسکری علیه السلام روز آغاز امامت مولا و ولی نعمت ما حضرت بقیه الله اعظم ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف است. از خداوند متعال تعجیل در ظهور آن حضرت را میطلبیم و جا دارد که مومنین به این مناسبت مراسم جشن و سرور و آیین های مناسب مذهبی را برگزار کنند که الحمدلله بعد از آن هم ایام میلاد پیامبر صل الله علیه و آله و سلم و امام صادق علیه السلام است.
ان شاء الله مومنین چند روز متوالی سرور و شادی را دارند از همین جا عرض می کنم جوان هایی که به احترام ماه محرم و صفر ازدواج ها را به تاخیر انداخته اند اکنون زمان آن است و پدر و مادرها اگر نیت خیری دارند بسم الله که فرصت مناسبی است. ازدواج آسان را جدی بگیرید؛ مومنین و متمکنین به هر شکلی که می توانند کمک بدهند تا ازدواج آسان در این ماه هایی که پشت سرهم ایام سرور و شادی است رخ بدهد و ان شاء الله جوانان عزیز ما هم به سرانجام خیر برسند.
اما مناسبت دیگری که بحث امروز بنده هم ناظر به همان مناسبت خواهد بود بحث روز نیروی انتظامی است؛ چهارشنبه هفته آینده سیزدهم مهرماه. از این جهت بنده دلم می خواهد امروز در رابطه با مسئله امنیت و امنیت روانی جامعه کمی صحبت را بسط دهم و نکاتی را که در این زمینه لازم است خدمت شما تقدیم کنم.
نیروی انتظامی حافظ امنیت است – این تعبیری است که همه ما با آن آشنا هستیم – واقعاً هم در این زمینه تلاش های بسیار بسیار ارزشمندی انجام میدهند که جای تشکر و تقدیر دارد، اما یک نکته را باید بدانیم و آن این است که امنیت ابعادی دارد، در برخی از این ابعاد علاوه بر نقش آفرینی نیروی انتظامی باید دیگران هم کمک دهند یعنی نمی شود بگوییم فقط با نیروی انتظامی این ابعاد امنیت تامین می شود.
در بُعد فیزیکی امنیت که امنیت جان و مال مردم است انصافا نیروی انتظامی تلاش های بسیار بسیار خوبی کرده است و شما کشفیات مختلف می کنند و مجرمینی که دستگیر می کنند و … را می بینید، می بینید چقدر تلاش می کنند تا خانواده ما بتوانند در خیابان با آرامش رفت و آمد کنند.
اما بُعد دیگر مسئله امنیت روانی است؛ مسئله امنیت روانی بسیار اهمیت دارد، و همه ما دراین رابطه مسئولیم می خواهم حکم آن را از نظر قانون شرعی بیان کنم، اینکه ما میگوییم غیر از این است که تشخیص مصداقی بدهیم زیرا تشخیص مصداقی وظیفه قاضی است، این را با هم اشتباه نکنید. داوری کار قاضی است چون که دو طرف باید حاضر شوند ما قانون را می گوییم تا مردم مطلع باشند از نظر قانونی چنین حقی وجود دارد تشخیص آن با قاضی محترم است اینها را نباید اشتباه بگیریم. در مدیران و مسئولان هم متاسفانه این موارد هست مدیر و مسئول محترم باید بداند که داوری در این مسائل به یک کسانی سپرده شده است و کسی که به او سپرده شده است باید اقدام کند. اینها در جامعه ما رنجآور است که هرچه می گوییم بعضی ها یاد نمی گیرند.
می خواهم حکم شرعی را بگویم کاری به داوری موردی ندارم، اگر کسی چاقو، اسلحه، کوکتل مولوتوف و … را دست گرفت و مردم را ترساند و اثبات شد که چنین کاری کرده است محارب و مفسد فی الارض است. چرا مردم را ترسانده است؟ بچه های مردم جرات نمی کنند به مدرسه برود، شوخی که نیست، مسلماً وظیفه دستگاه قضایی این است که با موارد و مصادیق محارب و مفسد فی الارض برخورد جدی کند برای اینکه امنیت روانی جامعه به خطر می افتد.
باید همه بدانند هرج و مرج، اغتشاش، ترساندن مردم و اینکه نشود در جامعه راحت زندگی کرد را هیچ دولت و حکومتی بر نمیتابد دولت حکومت اسلامی هم برنمیتابد. در این راستا اقشار مختلف یک وظایفی دارند و یک گوشه آن وظیفه نیروی محترم انتظامی است که آنها به وظیفه خود عمل کرده اند و باز هم می کنند و امیدوار هستم در یک فرصتی پیش از خطبه ها بتوانند برای مردم توضیح دهند که چه وظایف و کارهایی را انجام می دهند، اما بقیه افرادی هم که مسئولیت دارند باید مشخص شوند.
یک وظیفه، وظیفه رسانههاست. به رسانههای دشمن که امیدی نداریم آنها دلشان می خواهد در دل شما ترس باشد. اما رسانه هایی که در داخل کشور با امکانات این کشور دارند برای خود یک بساطی درست می کنند از شبکه های اجتماعی گرفته تا نشریات و روزنامه ها و سایر رسانه ها، اینها باید یک نکته را در نظر داشته باشند و آن این است که بدانند وظیفه اصلی رسانه صدق است باید راست بگویند، نباید اخبار و تیتر هایی بزنند که موجب شود امنیت روانی جامعه لطمه بخورد، بنده گاهی تیتر را می بینم و متن را که می خوانم متوجه می شوم این تیتر اصلاً ربطی به متن ندارد و یک چیزی نوشته تا دل مردم را خالی کند و مطلب چیز دیگری است! می گویند مراجعه کننده (فالوور) زیاد می شود! دروغ نگویند زشت است. بنده بارها تذکر داده ام بازهم عرض می کنم که رسانه باید یک پیام صحیح و سالم را به مردم منتقل کند و برای مردم امیدآفرینی کند.
در این راستا نکته دیگر وظیفه خود مردم است، در قرآن کریم آیه ۶ سوره حجرات خداوند می فرماید: ” إِنْ جَاءَکُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَیَّنُوا ” مردم هر چیز می شنوید معلوم نیست که راست باشد، هرچه در این سایت ها می نویسند معلوم نیست راست باشد. از امام مجتبی علیه السلام پرسیدند بین حق و باطل چقدر راه است؟ فرمود این چهار انگشت. فاصله گوش تا چشم. اگر با چشم خود دیده اید آن واقعیت است. چرا ما حواسمان به این چیزها نیست؟ به خبری که یک فرد فاسق (یعنی کسی که به او اطمینان نیست) پخش می کند خود ما نباید توجه کنیم، عموم مردم باید تَبَیُّن داشته باشند، هیچ کس هم نمی تواند بگوید من دیدم در فلان شبکه اجتماعی اینطور نوشته بود و من هم این کار را کردم! نخیر باید بررسی می کردی. خداوند فرموده تَبَیُّن داشته باشید چرا بدون تَبَیُّن اقدام کردی؟!
مقام معظم رهبری در روز هشتم شهریوری که گذشت در دیدار با هیئت دولت فرمودند ما از دولت میخواهیم که با جنگ روانی دشمن مقابله کند. دشمن جنگ روانی درست می کند تا امنیت روانی ما را مورد خدشه قرار دهد ما باید با آن مقابله کنیم و وظیفه دولت است همینطور که دولت به دیگر وظایف توجه دارد و زحمت می کشد و جای تشکر دارد در زمینه مقابله با جنگ روانی دشمن باید به صورت ویژه دولت محترم برنامه ریزی و سرمایه گذاری بکند. بنده خودم هم یکی دو جلسه با بعضی از مسئولان محترم استان در رابطه با مسئله فضای رسانه ای و این جنگ روانی که وجود دارد و نحوه مقابله با آن با بچه های رسانه داشته ام اما به نظر میآید که فاصله زیادی داریم از این جایی که هستیم تا آنجایی که بتوانیم بگوییم رسانه های ما جلوی جنگ روانی دشمن در آمدند، این را بایستی همه کمک دهند خصوصا دولت محترم باید برای آن برنامه ریزی داشته باشد.
نکته دیگر وظیفه دستگاه محترم قضایی است در برابر کسانی که در عرصه امنیت روانی مجرم هستند. اخیراً هم بالاخره توقعاتی ایجاد شده است و دستگاه قضایی باید به صورت ویژه ورود کند، نمیشود بگوییم یک عده ای نشسته اند دل مردم را با یک ابزارهای رسانهای و تبلیغاتی خالی می کنند و به مردم دروغ تحویل میدهند و فضای اجتماعی را خراب میکنند و غیر واقع می گویند و هیچ کاری نکنیم! مسلماً کسانی یا رسانه هایی یا دستگاه هایی که در راستای جنگ روانی دشمن شده اند ستون پنجم آنها، باید مورد شناسایی دستگاه قضایی قرار بگیرد و با آنها برخورد مناسب انجام بگیرد. این هم تقسیم کاری است که در باب مسئله امنیت روانی داریم و از یک نفر نمی شود درخواست کرد امروز مهمترین مسئله در زمینه مدیریت فضای روحی و روانی کشور این است که دستگاه های مختلفی که وظیفه دارند همه با هم هماهنگ عمل کنند. بنده ابعاد وظایف مردم و مسئولین را یادآوری کردم ان شاء الله همه ما در این زمینه موفق باشیم.
عصمنا الله تعالی و ایاکم بالتقوی و جعل لنا و لکم الاخره خیرا من الاولی؛ ان احسن الحدیث و ابلغ موعظه المتقین کتاب الله العزیز الحکیم اعوذ بالله من الشیطان الرجیم. (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ وَالْعَصْرِ إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ
دیدگاهتان را بنویسید