همایش اصحاب مسجد
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، همایش اصحاب مسجد (آغاز عملیاتی شدن طرح مسجد محوری)، در حرم مطهر حضرت شاهچراغ(ع) با حضور و سخنرانی آیت الله دژکام برگزار گردید.
متن کامل بیانات آیت الله دژکام در این همایش بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
خدای متعال در آیه ۴۰ سوره حج می فرماید “الَّذِینَ أُخْرِجُوا مِنْ دِیَارِهِمْ بِغَیْرِ حَقٍّ إِلَّا أَنْ یَقُولُوا رَبُّنَا اللَّهُ وَ لَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَبِیَعٌ وَصَلَوَاتٌ وَمَسَاجِدُ یُذْکَرُ فِیهَا اسْمُ اللَّهِ کَثِیرًا وَلَیَنْصُرَنَّ اللَّهُ مَنْ یَنْصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِیٌّ عَزِیزٌ”، آن مؤمنانی که به ناحق از خانههاشان آواره شده (و جرمی نداشتند) جز آنکه میگفتند: پروردگار ما خدای یکتاست. و اگر خدا (رخصت جنگ ندهد و) دفع شر بعضی از مردم را به بعض دیگر نکند همانا صومعهها و دیرها و کنشتها و مساجدی که در آن (نماز و) ذکر خدا بسیار میشود همه خراب و ویران شود. و هر که خدا را یاری کند البته خدا او را یاری خواهد کرد، که خدا را منتهای اقتدار و توانایی است.
خدای متعال در قرآن کریم اجازه جنگیدن و نبرد را برای مسلمانان و مومنان صادر فرموده است و در ادامه می فرماید که اگر این نبرد، دفاع و جنگ نباشد صومعه ها، کلیساها، کنیسه ها و مساجد نابود خواهد شد.این ۴ مکان مذهبی ادیان نقششان چیست؟” یُذْکَرُ فِیهَا اسْمُ اللَّهِ کَثِیرًا “، در این مکان ها ذکر خدا آن هم زیاد گفته می شود، نقش اصلی مسجد آن است که یاد خدا در آن بشود. پس خدای متعال این جنگ و نبرد مقدس را مشروع می کند تا یاد خدا بماند.
این عبارت “لَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ”، که از سوره مبارکه حج خواندم در سوره مبارکه بقره هم هست که در آنجا می فرماید “وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَفَسَدَتِ الْأَرْضُ”. در سوره حج می فرماید اگر دفاع نکنید صومعه ها و کلیساها و مساجد خراب می شود و در سوره بقره می فرماید اگر جنگ و دفاع نداشته باشید زمین به فساد کشیده می شود پس معلوم است مسجد و ذکر خدا جلوگیری می کند از فساد زمین و این نقش خانه های خدا است.
امروز روز جهانی مسجد است و قبل از آنی که به موضوع جلسه بپردازیم این مناسبت را برای خود یادآور شویم که اسرائیلی ها به مسجد الاقصی جسارت و بی احترامی کردند و فلسطینی ها از خانه، دیار و کاشانه خود بیرون رانده شدند.روزی که به این مسجد مقدس ما مسلمانان یعنی مسجدالاقصی حمله شد را روز جهانی مسجد نامیدیم بنابراین مراقب باشیم که دین داری و ذکر و یاد خدا که وظیفه ما است با دفاع از کیان اسلام و مسلمانان و نبرد در راه عزت اسلامی مسلمانان یک پیوندی دارد و این موضوع در آیات قرآن کریم بسیار زیبا کنار هم چیده شده است که انسان حیران می شود که در یک آیه چگونه همه مطالب گفته می شود که هر کدام برای بحث و گفتگو یک سرفصلی است.
ما همین جا بار دیگری همه جنایات رژیم غاصب صهیونیستی بالاخص اسائه ادب آنها به ساحت مسجد الاقصی قبله اول مسلمانان و محل معراج پیامبر گرامی اسلام را محکوم می کنیم ودر این جمع اصحاب مساجد شیراز بار دیگر به همه جهانیان می گوییم که ممکن است خیال کنند غاصبان فلسطین و هتاکان حرمت مسجد الاقصی که زمان می گذرد و ما فراموش می کنیم اما هرچه بیشتر بگذرد این داغ در دل ما تازه تر می شود که چرا به خانه خدا و محل معراج پیامبر گرامی ما و جایی که در قداست آنقدر بالا بود که سالیان دراز پیامبر ما و اصحابش به سوی آن مسجد نماز خواندند اینگونه مورد بی احترامی قرار گرفت و انشاالله همان طور که انتقام های دیگری برای مستکبران در راه هست انتقام این ظلم و بی احترامی به مسجد الاقصی را هم یک روز خواهیم گرفت.
این نکته اول که عرض کردم برای اینکه بدانیم اگر مراقب مساجد خود نباشیم همین خطری که برای مسجد الاقصی است برای مساجد ما هم پیش می آید و همان کسانی که مسجدالاقصی را هتک کردند بحثشان این بود از نیل تا فرات و اینکه مراکزشان حتی در منطقه ما که فارس هست باید ادامه و توسعه پیدا کنند و آنها مدعی همه عالم هستند و اگر همه دنیا را بخورند باز هم طلبکار هستند و چیزی از معده گشاد صهیونیست ها کم نمیشود.
برادران و خوهران، علما و اصحاب مسجد، مسجد را آباد کنیم تا آبادی مسجد مقابل این ظلم های دشمن و مستکبرین را بگیرد. مسجد را آباد کنیم تا آبادی مسجد نقشههای دشمن و مستکبرین را نقش بر آب کند. البته آنها نتوانستند از نظر نظامی کاری کنند و میبینید که از نظر فرهنگی دارند کارهایی انجام می دهند و تلاش می کنند تا در خود مسجد هم نتوانید کار دینی انجام دهید، بیرون مسجد که جای خود دارد. حالا ما مدعی هستیم که مسجد نقطه محوری محله است و تفاوت این دو نگاه را شما باید برنامه داشته باشید.
این جلسه برای این نیست که بگوییم بنده کاری می کنم خیر، من خادمی کوچکی در خدمت شما هستم و مسجد خود را باید خود شما آباد کنید و اگر دیگری می تواند کمک دهد به این معنا نیست که شخص دیگری بیاید و مسجد محله ما را آباد کند همین نگاه است که همیشه منتظر دیگران می مانیم و کار زمین می خورد. ما خودمان بدون اینکه دیگران بخواهند کاری کنند از نظر منابع مالی و مادی و منابع انسانی و فعالیت های فرهنگی می توانیم اول باشیم و سند این موضوع هم قرآن کریم است که فرمود “هُمُ الَّذِینَ یَقُولُونَ لَا تُنْفِقُوا عَلَى مَنْ عِنْدَ رَسُولِ اللَّهِ حَتَّى یَنْفَضُّوا”، میگویند کاری کنید پول نداشته باشند و مسجد نروند تا اطراف روحانیت خلوت شود و این حرف ها زده می شود.
با همدیگر صمیمی در مورد مشکلات گفت و گو کنیم و سخنرانی و خطابه را برای فرصت دیگری بگذارید امروز درد را متوجه شویم و به دنبال درمانش برویم. میگویند کاری کنید که درِ مسجد را نتوانند باز کنند، منافقین گفتند کاری کنید تا هر کس با پیامبر ارتباط دارد از نظر اقتصادی در محاصره باشد و نتواند ادامه دهد و فرار کند. در مسجد به چه حسابی این کار را انجام میدهند؟ چون خیال می کنند همه پول و امکانات دنیا دست آنهاست در حالیکه خدا به آنها می دهد “وَلِلَّهِ خَزَائِنُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَلَکِنَّ الْمُنَافِقِینَ لَا یَفْقَهُونَ”، خزائن آسمان و زمین دست خداست و مال خداست.
ناباورانه خواهند دید از همین محیط هایی که این همه تحت فشار قرار می گیرد لشکرهای پیغمبر آخرالزمان حرکت خواهد کرد و جهان را خواهد گرفت.این باور را چه کسی باید به جوانان مسجدی القا کند؟ شما اصحاب مسجد، باور روحانی مسجد اگر این نباشد نمی تواند به دیگران منتقل کند، باور خادم و هیئت امنای مسجد اگر این نباشد نمی تواند به دیگران منتقل کند.
خزائن متعلق به خداست و خزانه های الهی را باز کنید و نگوییم می خواهیم رو به دنیا داشته باشیم، هرچه خدا می فرماید باید بشود و نه من کاره ای هستم نه شخص دیگری و بندگی و ذکر خدا باید در مسجد جلوه کند.خزائن آسمان و زمین مال خداست و از او باید درخواست کنیم و کار را جلو ببریم.
اگر مدیران استانی و مدیران شهری با امکاناتی که در اختیار دارند به کمک بیایند دعاگوی آنها هستیم و ناسپاس نیستیم اما کار را به این موارد نباید گره بزنیم. کار من و شمای آخوند و هیئت امنا کاری بزرگتر از این است که مدیری به کمک بیاید یا نه؛ کمک دهند خوب است اما اگر کمک هم نکنند کار باید جلو رود.
مسجد جامع عتیق را ببینید، شهید دستغیب یک خرابه را تبدیل به مسجد جامع عتیق کرد و صدای این مسجد به همه جهان رسید.کار برای خدا و حرکت به سوی ارزش ها را دنبال کنید و هر کس به کمک آمد اول اجرش را از خدا میگیرد و ما هم تشکر می کنیم اما به این معنا نیست که اگر نیامد کار پیش نمی رود.
این موضوع باورمان باشد و اگر این باور در قلب ما آمد و رفتارمان اینگونه شکل گرفت مطمئن باشید جواب خواهیم گرفت.مسئله دیگر این است که امروز در این ۱۳۶ مسجد که در طرح شرکت میکنند و من میخواهم عرض کنم که اگر عنوان مسجد مطرح است احکام ویژه مسجد داریم. مسجد احکام دارد و اگر مسجد داری خواستیم انجام دهیم با احکام خودش باشد چرا که مرکز اجتماع مسلمانان است.
اگر احکام مسجد مراعات نشود حکم خدا را نادیده میگیریم و انتظار داریم کار پیش رود؟ خیر، نمی شود. این وظیفه اول اهل علم و روحانیت است.احکام مسجد، واجبات و مستحبات آن باید یاد گرفته شود و یاد داده شود.شعار سیاسی خالی از فقه نمی دهیم و این حکومت ولایت فقیه است و عاری از فقه نمی توان مدیریت مسجد کرد. ما می خواهیم از مسجد مدیریت فقه را به میدان اجتماع بیاوریم و آن وقت در خود مسجد فقه را نادیده بگیریم؟ نمی شود. بنابراین دقت کنید و مستحبات و مکروهات مسجد را مراقب باشیم و نمی شود بیخیال شد.
زیرکی برخی از مساجد بوده که در کنار مسجد حسینیه یا محیط های فرهنگی ساخته اند، در مسجد می توانیم فضای فرهنگی جدا از قسمت خود مسجد داشته باشیم واین موارد باید در طراحی مسجد بیاید.اوقاف در طراحی هر مسجد جدید باید فکر این را بکند که اگر مسجد می خواهد مرکز فعالیت های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی با همه جنبهها و انواع آن باشد فضاهایی نیاز داریم که تحت مدیریت امام جماعت مسجد باشد اما عنوان و حکم مسجد نداشته باشد و بتوانیم از آن فضا استفاده کنیم. طراح و نقشه کش هم باید احکام مسجد را بداند.
آنچه مطابق با فقه آل محمد(ص) هست انشاالله انجام می شود بنابراین این جهت را به صورت ویژه دنبال کنید مسلما جنبه عبادی در مسجد بسیار مهم است اما بنده انقلاب اسلامی را در چارچوب فقه می دانم، فقهی که امام خمینی(ره) فرمود و امام فقیهانه رهبری کرده است و در این چارچوب اگر کسی نباشد هرچه ادعا داشته باشد نمی پذیریم و حرف خداپسندانه می خواهیم.
این موارد را دقت کنیم و خدایی نکرده فردا از هول حلیم در دیگ نیفتاده باشیم و یکسری کارها انجام دهیم و گله کنند که در شان مسجد نیست. هرچه افراد می گویند الزاما شرعی نیست. حرفی که بر اساس شرع باشد روی سر ما جا دارد اما حرف غیر شرعی را نمی پذیریم.
در خصوص مسجد چند نکته را انشاالله در کارگاه هایی با حضور شما مدیران مسجد مذاکره داشته باشیم تا به یک نقطه مطلوب برسیم.یکی مسئله بهداشت و نظافت مسجد است. این مورد مهمی است که متاسفانه گاهی در مساجد این موارد درعایت نمی شود.برای کودکان فضا تعریف کنیم، آمدن بچه به مسجد حساب و کتاب دارد و بچه غیر ممیز نیاز نیست به مسجد بیاید ما در نمازجمعه تدبیری کردیم تا خانواده هایی که بچه غیر ممیز دارند بتوانند حضور داشته باشند و مهدکودک راه اندازی کردیم.ساماندهی نیاز دارد، تدابیری برای حضور کودکان و نوجوانان باید بشود، باید برنامه داشت تا بتوان حضور کودکان، نوجوانان و جوانان را ساماندهی کرد.
مثلا کانون های فرهنگی و مراکز پایگاه ها طوری برنامه ریزی شود که باعث رونق مسجد شوند.این کار سلیقه می خواهد و بی سلیقگی کار را خراب می کند.بحث باز بودن مسجد در ساعات غیر نماز خیلی مهم است.ائمه جماعات مسجد دور هم جمع شوند و گفت و گو کنند.
هیئت امنای محترم ضمن اینکه دلسوزی هیئت امنا لازم است اما هماهنگی با امام جماعت و در نظر گرفتن اهداف این طرح مهم تر است.خدمات اجتماعی که در همین بحث کرونا در مساجد شروع کردند و بسیار مفید بوده است. امروز رونمایی از مستند لباس کار را خواهیم داشت. یک آخوند به دنبال کار خدمت رسانی به مردم بوده است و کتابی چاپ شد به نام هفت خوان شستن که طلبه های شجاع و نترس در ابتدای کرونا اموات را غسل دادند و تدفین کردند.
این خدمت مسجد است. پخش بسته های معیتشی که بسیجی ها، کانون های فرهنگی و هیئت امنا کمک دادند و دیدیم که انجام شد و به نتایج مطلوبی رسیدیم.آیت العظمی مکارم در اجلاسیه اخیر جامعه مدرسین تصریحا فرمودند خدمات اجتماعی را بیشتر مدنظر قرار دهید زیرا این خدمات اجتماعی مردم را بیشتر جذب می کند.
و نکته پایانی اینکه مسجد انحصاری هیچکس نیست و اجازه دهید که همه پای کار بیایند و حضور داشته باشند و زیبایی مسجد در حضور حداکثری مردم و برپایی نماز جماعت باشکوه است که این در طرح مسجد محوری مورد توجه باشد.
از همه بزرگوران تشکر می کنم و انشاالله اجرشان به خدای متعال است و دلم می خواهد در اجرا و نظارت بر حسن اجرا نیز حمایت کنند از مجموعه امور مساجد استان و همین طور معاونت فرهنگی شهرداری تا کاری که زحمت کشیده شده و هزینه شده انشاالله به خوبی اجرا شود و ما نتیجه مثبت بگیریم.
دیدگاهتان را بنویسید