همایش مسجد جامعه پرداز
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، همایش مسجد جامعه پرداز، با حضور آیت الله دژکام برگزار گردید.
متن کامل بیانات آیت الله دژکام در این همایش بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
خدای متعال در آیه ۱۸ سوره توبه می فرماید “إِنَّمَا یَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْیَوْمِ الْآخِرِ”، منحصرا تعمیر مساجد خدا به دست کسانی است که به خدا و روز قیامت ایمان آورده است.
الحمدالله حرکت برای ارتقا جایگاه مسجد در جامعه ما به صورت جدی آغاز شده است و این چند سالی که صحبت از مسجد محوری و محله مسجد محور و عناوین مختلف بوده به سمت اجرایی و عملیاتی شدن قضیه پیش می رویم و چشم ما روشن است به اینکه تلاش های خوب مجموعه ای از دوستان به نتیجه نزدیک می شود.
اما بنده به عنوان طلبه ای که کار در مسجد را در مدت زمان طولانی انجام داده ام و اگر از نظر اجتماعی مسئولیت هایی هم داشته ام مانع از حضور من در مسجد و کار ویژه به عنوان امام جماعت مسجد نشده است، و هرچه خداوند متعال توفیق نصیب من کرده بخاطر کار در مسجد بوده است. یعنی به نظر بنده فعالیتهای روحانیت اگر از مسجد گسسسته شود نتیجه نمی دهد و عزیزانی که در اوج توانمندی های علمی روحانیت بوده اند وقتی از مسجد فاصله گرفتند دیگر موفقیت برای آنها رخ نداد.
عزیزان، ما تعریفی از دین اگر بخواهیم ارائه دهیم تفاوت ما با جاهای دیگر از همین نقطه تعریف دین در فرهنگ ما با تعریف دین در فرهنگ های دیگر مشخص می شود. دین از نگاه ما یک سبک زندگی است که از بدو تکون یک انسان تا پایان مراحل زندگی او در این دنیا و زندگی در عالم آخرت را سامان می دهد. این غیر از آن است که بگوییم دین صرفا یک رابطه معنوی با خدا هست که شکل می گیرد.
دین سبک زندگی است و این تعریف را مرحوم علامه طباطبایی تاکید دارد و اگر سبک و روش زندگی شد طبیعتا ما باید برای همه مراحل زندگی خود برنامه داشته باشیم. از حیث دیگری در جامعه، مسجد به عنوان نهادی که دین اسلام تاسیس کرده که می خواهد محور این سبک زندگی باشد طبیعتا مسجد متفاوت با سایر عبادتگاه ها می شود و مسلمان نگاهش به این است که زندگی دنیا و آخرت خود را در این کانون سامان دهد.
آنچه که در باب فضا و محیط اجتماعی است با تاسیس مسجد شکل می گیرد اما در مسجد ما نیاز به نیروی انسانی داریم. جامعه پردازی اگر می خواهد شکل بگیرد باید نیروی انسانی مناسب آن را داشته باشیم. مسجد جامعه پرداز مکان جامعه پردازی است اما مدیر جامعه پرداز را و نیروی انسانی مناسب کار را باید داشته باشیم.
هیچ کس نمی تواند منکر شود که آن مدیر اصلی مسجد که باید این کار را بکند عالم دینی است و رکن اصلی علمیت مسجد عالم است. بنابراین فضایی می سازیم به نام مسجد و یک نیروی انسانی می خواهیم که رکن اصلی شخصیت او علمیت اوست. عالم باید محوریت مسجد و محله را داشته باشد. باید روی این موضوع کار کنیم.
ما اگر می خواهیم جامعه پردازی کنیم باید نیروی جامعه پرداز خود را در ابتدا ایجاد کنیم و این وظیفه حوزه است و حوزه باید این وظیفه را به خوبی ایفا میکند. پس نکته اول عالم بودن است و در ادامه متخلق بودن به اخلاق لازم است. در مسائل مسجد تعبیری به کار برده ایم که باید اصلاح شود، می گویند روحانی مدیر مسجد است. این کلمه مدیر کلمه دقیقی نیست و مدیریت در مسجد از شکل مدیریت اداری نیست و کار دیگری است و جای پیغمبر است که می نشیند.
در مسجد جای صدر و ذیل پیامبر گرامی اسلام مشخص نبود، مسجد کانون مردمی بودن است و باید مراقب باشیم. عالم مدیر است ولی این مدیریت متفاوت است و این سبک مدیریت متفاوت است. اگر بنا باشد در مسجد کسی مدیریت کند همان که امام راحل فرمود که باید بر دل ها حکومت کرد. نظم داریم و انضباط می خواهیم ولی کسی که بخواهد به شکل اداری مسجدی را مدیریت کند موفق نخواهد شد.
این فن دارد و فن کار را اگر آموزش ندهیم بعد از مدتی با مشکل مواجه میشویم. عزیزان تا یک نسل را تربیت کنیم چند سال طول می کشد؟ اگر مدیر فرهنگی ما و مدیر مسجد ما اینگونه کار کند قضیه به نتیجه نمی رسد. این اشتباهاتی است که رخ داده است. بنده اول از خودمان طلبه ها شروع کردم عالم بودن و متخلق بودن را شرط کردیم تا بعد در مورد هیئت امنا سخن بگوییم. برای بسیجی مسجد هم بتوانیم سخن بگویم. هیئت امنای محترم بازوی امام جماعت است. و باید با امام جماعت همراهی و همکاری کنند
مسئله دیگر در کانون فرهنگی و پایگاه بسیج این است که جوان هستند و آبادی مسجد به همین جوانان است ولی باید یک مواردی را فرا بگیرند. بنده برای مربیان صالحین بسیج کتابی را می خوانم تحت عنوان “شذرات المعارف” مرحوم آیت الله شاه آبادی که این کتاب یک مدل برای مدیریت است. تاکید ایشان بر این است که در اسلام برای اینکه انسجام اجتماعی ایجاد شود ۲ مطلب خیلی تاکید شده یکی ولایت که در دهه ولایت هستیم. ولایت امیرالمومنین و در زمان غیبت، ولایت علما و اگر مسجد عالم نداشته باشد نمی تواند در جامعه نقش آفرین باشد. عالم مانند نخی است که شاخه نبات دارد و نبات دور نخ جمع می شود.
دوم اخوت و برادری دینی، اگر حس برادری بین هیئت امنا، بسیج، کانون فرهنگی و ارکان مختلف مسجد ایجاد نشود مسجد تاثیر گذار در اجتماع نمی شود. پس خیط ولایت و خیط اخوت مثل پارچه است که نخ طولی و عرضی در هم تنیده شده و پارچه به وجود می آید. بیاییم جامعه خود را با این ۲ دستوری که خدای متعال داده به هم ببافیم، ولایت و اخوت.
روز عید غدیر هر دو مورد را داریم یعنی بیعت با ولی امر خود میکنیم و مستحب است دست اخوت و برادری به هم دهیم. بنابراین امیدواریم هفته آینده آغاز مسجد جامعه پرداز از روز غدیر شکل بگیرد و مدل حکمرانی خود را نشان دهد. اگر بتوانیم این ارتباطاتی که جنبه روحی و معنوی دارد و یک نحوه خود سازی است را عمل کنیم مسجد، محله اطراف خود را نیز آباد می کند.
دیدگاهتان را بنویسید