بیانات آیت الله دژکام در خطبه های نماز جمعه ۲ شهریورماه ۹۷
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل نهاد نماینده ولی فقیه در فارس، آیتالله لطفالله دژکام، نماینده ولی فقیه در استان فارس امروز، دوم شهریورماه در خطبههای نماز جمعه شیراز با اشاره به فرا رسیدن دهه ولایت و امامت که از عید قربان تا غدیر است، گفت: در این ایام مناسبتهای بسیار مبارک ولایی نظیر میلاد امام هادی(ع)، عید غدیر، نزول سوره هل اتی و غیره داریم اما قله همه این مناسبتها همان عید غدیر و معرفی کردن حضرت علی(ع) به ولایت و رهبری امت اسلام است.
وی افزود: در عید غدیر همه عالم به برکت نصب امیرالمؤمنین و معرفی ایشان نورانیت گرفت و آنچه در پشت پرده بود ظاهر شد که ولایت امیرالمؤمنین(ع) من البدو الی الخاتم بوده است و این عرصه سیاسی و اجتماعی مسلمانانها هم ابراز شد و مردم آن روز با امیرالمؤمنین(ع) بیعت کردند به ولایت و امامت ایشان.
آیتالله دژکام با تأکید بر اینکه غدیر، بزرگترین عید اسلامی است و باید آن را به بهترین وجه برگزار کنیم، گفت: در همه مراکز دینی و فرهنگی و اداری و سیاسی و کوچه و خیابان باید روز عید غدیر معلوم باشد.
غدیر روز دخالت مردم در حکومت است
امام جمعه شیراز اظهار کرد: از سوی دیگر غدیر روز دخالت مردم در حکومت است برای اینکه حق حکومت مربوط به امیرالمؤمنین(ع) است و مردم باید با او بیعت کنند و این بیعت یعنی دخالت در حکومت و قول دادن به اینکه ما تا آخر زندگیمان پای ولایت شما میایستیم و اگر سرمان برود نمیگذاریم ولایت حضرت علی(ع) از دست ما برود و این را باید به عنوان بیعت اعلام کنیم.
وی با یادآوری این نکته که ما امروز در بیعت حضرت علی(ع) و ائمه اطهار و امام زمان(عج) هستیم، گفت: اگر بیعت آنها بر گردن ما هست یعنی تا آخر هرچه بشود پای ولایت آنها ایستادهایم و آنها را از جان خود عزیزتر میدانیم و این همان چیزی است که خانوادههای شهدا و جانبازان نشان دادند و ملت سرافراز ایران در طول این ۴۰ سال با صدای بلند اعلام کردند که این کشور امام زمان(عج) است و برای حفظ این کشور و حکومت اسلامی تا پای جان ایستادهایم.
رفتار مسئولان قوای سهگانه علیگونه باشد
آیتالله دژکام اضافه کرد: از سوی دیگر ما در سایه غدیر حضرت علی(ع) توقع داریم که مدیران و مسئولان حکومتی و دولت و قوای سه گانه رفتارشان، رفتار علیگونه بوده و کارشان کار علی پسند و خداپسند باشد و طوری برخورد نکنند که انگار غنیمتی به دست آنها افتاده است که چند روز رئیس جایی باشند، در صورتی که این غنیمت نیست.
وی با یادآوری فرازهایی از نامه حضرت علی(ع) به مالک اشتر مبنی بر اینکه مسئولیت یک امانت است،گفت: هر مدیری باید مراقب باشد که روزی باید پاسخ دهد و این یعنی آیا ما درست عمل کردیم و به پیشبرد اهداف ملی و اسلامی خود کمک کردیم یا خیر.
دولت باید به مسئولیت خود واقف باشد
امام جمعه شیراز با تصریح اینکه امروز ما توقعاتی از دولت خود داریم، گفت: مگر میشود دولت بگوید من دولت اسلامی هستم و در حکومت اسلامی آمدهام و از مردم رأی گرفتهام و این اختیارات مفصلی مردم به من واگذار کردند و بعد ببینیم هیچ مسئولیتی در عقب آن نیست.
وی با تأکید بر اینکه مسئولان دولتی و وزارت و ریاست جمهوری هم در دنیا و هم در آخرت مسئولند، گفت: این مسئولیت را باید حفظ کنیم وگرنه حکومت ما رنگ و بوی علوی ندارد و اگر این مسئولیت حس شود قاعدتاً ما امروز وضعی که در کشور هست و مطالباتی هم خیلی محترمانه از مدیران و مسئولان داریم، نباید باشد.
یک تیم منسجم، کارآمد و جهادی برای رفع مشکلات اقتصادی در دولت شکل گیرد
آیتالله دژکام با یادآوری اینکه دولت بیش از همه میداند که وضع اقتصاد مردم چگونه است، گفت: دولت این مسئله اقتصادی را باید طوری حل کنند و قاعدتاً یک تیم منسجم، کارآمد و جهادی باید در اطراف این دولت شکل بگیرد و گوشههای مختلفی که دخالتشان در مسائل اقتصادی بیشتر است یک تیم باشند و مدیریت و هماهنگی کنند تا به نتیجه برسند.
وی تأکید کرد: توقع امروز ما این است که مسئولان فرصت را از دست ندهند و با جدیت و کمال دلسوزی نسبت به این مشکل ملت بپردازند و ریاست جمهوری هم به تیم اقتصادی خود دقت کند که در کجاها نقاط ضعف دارد و آن را برطرف کند.
نماینده رهبر معظم انقلاب در استان فارس فرمایشات معظمله را یادآور شد و گفت: مقام معظم رهبری فرمودند این مشکلات اقتصادی که داریم از ضعف مدیریت بوده است تا از بیرون کشور و این ضعف مدیریتها را باید جبران کنیم و نمیتوانیم نسبت به آن بیتوجه باشیم.
وی همچنین به تبیین انتظارات از قوه قضائیه نیز پرداخت و گفت: در بسیاری از مراجعات مردمی که داریم متوجه میشویم که این مسائل و مشکلات مردم ناشی از یک کاری است که باید در قوه قضائیه شکل بگیرد.
اطمینانبخشی مردم نسبت به قوه قضائیه باید ارتقا پیدا کند
آیتالله دژکام ادامه داد: یکی از مسائلی که رهبر معظم انقلاب از رئیس قوه قضائیه درخواست کردند این بود که شما باید کاری کنید که مردم به دستگاه قضایی اطمینان داشته باشند؛ البته ما نباید هر چیزی را قضایی کنیم اما وقتی چیزی به دادگاه رفت، طرف باید اطمینان داشته باشد و این اطمینانبخشی باید ارتقا پیدا کند و ما هم تقاضایمان این است و این طور نباشد که حکمی از قاضی صادر شود و هنوز دل طرف محکم نیست که باید همین باشد.
وی افزود: البته یک گوشه این قضیه هم با مردم است یعنی آنها باید بگویند حکم قاضی فیصله دهنده است نه اینکه دائم تشکیک کنند، خصوصاً اهل علم خوب است با قضات مشورت کنند اما خوب نیست که دائما عیب بگذارند و در این صورت مردم با سرگردانی مواجه میشوند.
حکم اعسار مهریه در شرایط اقتصاد کنونی امری واضح است
امام جمعه شیراز با تأکید بر اینکه اعتمادسازی در قوه قضائییه انجام شود، گفت: مسئله دیگر تسریع در رسیدگی به پروندههای قضایی است که سالیان دراز درباره آن بحث میشود و نهایتاً برخی از مسائل است که همین عدم تسریع موجب شده برای مردم سنگین باشد، به عنوان مثال در طی چند روزی که قیمت سکه بالا رفته بود فردی مراجعه کرد که دادگاه مهریه برای او ماهی دو سکه تعیین کرده بود و این حکم در آن زمان بود که قیمت سکه به نرخ اکنون نبود و اکنون به نرخ بالای امروزی دیگر توان پرداخت آن را ندارد و دادگاه میگوید تا رسیدگی به پرونده اعسار مهریه باید چند روزی در بازداشت بماند در حالی که اعسار مهریه واضح است؛ ممکن است مشکلاتی از نظر قضایی وجود داشته باشد ولی دستگاه قضایی باید اینقدر خودش را آماده کرده باشد که چنین مسائلی را زود حل کند یعنی این گردش کار فوری پیدا کند و حکمش را گرفته و باز گردد.
انتقاد از بانوانی که اصرار دارند شوهرشان را به خاطر مهریه به زندان بیندازند
وی در عین حال از بانوانی نیز گله کرد که در این شرایط اقتصاد کنونی و با دانستن وضع اقتصادی شوهرشان، دوباره اصرار دارند که شوهرشان به خاطر مهریه به زندان برود و چنین ظلمی در حق او شود و ادامه داد: در حالی که دستگاه قضایی نباید اجازه دهد چنین اتفاقی رخ دهد و اینها را باید به شکلی حل کند البته ما در این زمینه پیگیری کردهایم و قوه قضائیه هم زحماتی کشیدهاند اما توقع تسریع هست برای اینکه مراجعاتی که اکنون داریم این است که بدانیم مردم اکنون گرفتارند.
آیتالله دژکام در بخش دیگری از سخنان خود به وظایف نظارتی نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و گفت: کم و بیش اخبار را میبینیم و گاهی یک کاری را که باید نظارت مجلس بسیار قویتر باشد، به یک بازی تبدیل میشود در حالی که نمایندگان باید آگاه باشند که اگر مصالح مردم خدای نکرده در این لابیها زیر سئوال رفته و از بین رفت، روز قیامت باید پاسخگو باشند.
وی ادامه داد: ممکن است امروز مردم گذشت کنند و بگویند صبر میکنیم تا دو سال دیگر تسویه حساب میکنیم اما در قیامت که نمیتوان از این مسائل رد شد لذا همه کسانی که مسئول هستند باید به این مهم توجه داشته باشد که روزی باید پاسخ حقالناس را بدهند.
شهیدان رجایی و باهنر راه و رسم حکومت داری مردمی اسلامی را به مردم نشان دادند
نماینده رهبر معظم انقلاب در استان فارس همچنین به فرا رسید هفته دولت و سالروز شهادت شهیدان رجایی و باهنر اشاره کرد و گفت: شهیدان رجایی و باهنر راه و رسم حکومت داری مردمی اسلامی را به مردم نشان دادند.
وی با بیان اینکه ما کارمندان خدوم بسیاری در کشور خود داریم، ضمن قدردانی از خدمات این کارمندان تأکید کرد که کارمندان ما به خدمت صادقان هرچه بیشتر به مردم بپردازند.
آیتالله دژکام در خطبههای اول نماز جمعه شیراز نیز بر لزوم استفاده از فرصت عمر برای عمل به کارهای نیک و پیش بردن اهداف دینی و خدمت کردن به بندگان خداوند تأکید کرد و گفت: اینها ذخیره آخرت انسان است و در روز قیامت اگر نامه عمل کسی از حسنات نوشته شده باشد، عاقبت محبوبی در پیش خواهد داشت.
تبیین سطوح ۴گانه مراقبت طبق آیات قرآن
وی با اشاره به آیه ۶ سوره تحریم « یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَکُمْ وَأَهْلِیکُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَهُ عَلَیهَا مَلَائِکَهٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا یعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَیفْعَلُونَ مَا یؤْمَرُونَ؛ اى کسانى که ایمان آورده اید خودتان و کسانتان را از آتشى که سوخت آن مردم و نگهاست حفظ کنید بر آن [آتش] فرشتگانى خشن [و] سختگیر [گمارده شده] اند از آنچه خدا به آنان دستور داده سرپیچى نمى کنند و آنچه را که مامورند انجام مىدهند»، افزود: این آیه یک توصیه قرآنی عمیق و بلیغ است و میفرماید ای کسانی که ایمان آوردهاید و به روز قیامت یقین دارید، خودتان و خانوادههایتان را از آتش جهنم دور کنید و این دستور خداوند است.
آیتالله دژکام اظهار کرد: معمولاً ما وقتی بحث تقوا میکنیم به این فکر میافتیم که حتماً باید خودمان را نگه داریم تا به گناه نیفتیم که البته این واضح است اما این آیه یک چیز دیگری اضافه کرده است و فرموده خانوادههای خود را هم نگه دارید. این وظیفه دیگری است.
امام جمعه شیراز ادامه داد: ظاهراً خداوند متعال برای اینکه انسانها به ورطه گناه نیفتند چند گونه مراقبت را توصیه کرده است؛ یکی مراقبت فردی است، هر کس خودش مراقب خودش باشد؛ دوم مراقبت خانوادگی است یعنی اعضای خانواده مراقب همدیگر باشند، به عنوان مثال در بحث دیه اگر کسی جرمی کرد دیه بر گردنش افتاد، دیه بر عاقله است و عاقله یعنی قوم و خویشان پس باید همدیگر را نگه داریم و این دستور دینی است.
مراقبتهای خانوادگی را تقویت کنیم
وی با بیان اینکه متأسفانه این مهم را از دست دادهایم، افزود: در برخی از کلانشهرها میگویند اینجا هیچکس، دیگری را نمیشناسد و این بسیار بد است زیرا خویشان باید همدیگر را نگه دارند تا به گناه و خطا آلوده شوند، مراقبت خانوادگی است و باید این مراقبتها را تقویت کنیم.
آیتالله دژکام اضافه کرد: یک مرحله بالاتر و بعد از آن مراقبت اجتماعی پیش میآید یعنی مردم و مؤمنین در سطح اجتماع باید مراقب باشند که دیگران به خطا نیفتند. یعنی ابتدا از خود مراقبت کرده و سپس دستور میرسد که مراقب دیگران هم باشد.
در نظام اسلامی باید مراقبت حکومتی وجود داشته باشد
نماینده ولی فقیه در استان فارس با بیان اینکه یک مراقبت هم مراقبت حکومتی است، گفت: در سطح حکومت هم باید مراقبت شود که مردم به گناه نیفتند چه پیشگیری چه محاکمه و امثال آن و همه اینها در نظام اسلامی دیده شده است و همه اینها باید در سطوح فعال باشند.
وی گفت: متأسفانه ذهنیتی از اروپا به جامعه ما نشت میکند که دولت باید همه کارها را انجام دهد یعنی مراقبت از خود، خانواده و اجتماع را دولت باید انجام دهد در صورتی که خیر باید این سه سطح مراقبت باشد و سطح چهارم « الَّذِینَ إِنْ مَکَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاهَ وَآتَوُا الزَّکَاهَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنْکَرِ …؛ همان کسانى که چون در زمین به آنان توانایى دهیم نماز برپا مى دارند و زکات مى دهند و به کارهاى پسندیده وامى دارند و از کارهاى ناپسند باز مى دارند …» (آیه ۴۱ سوره حج) یعنی مراقبت حکومتی است.
آیتالله دژکام با تأکید بر اینکه باید این ۴ سطح مراقبت در جامعه آموزش داده شود، گفت: همه ما نسبت به آن سطحی که مسئولیت داریم، عمل کنیم و نسبت به آن سطحی که دیگران مسئولند مطالبه داشته باشیم که چرا نمیکنند وگرنه به همان بلاهایی که در جوامع غیراسلامی مبتلا شدند ما هم مبتلا میشویم و امر به معروف و تقوای فردی و سیاسی کنار گذاشته شده و کار به جاهای باریک میکشد.
امام جمعه شیراز همچنین یادآور شد: در ذیل این آیه یک روایتی است که خدمت پیامبر(ص) آمدند و گفتند ما خودمان از عهده خودمان بر نمیآییم چطور میتوانیم خانواده و اجتماع را از گناه دور نگه داریم، حضرت فرمود شما نمیتوانید مجبورشان کنید ولی میتوانید راهنمایی کنید.
وی اضافه کرد: در روایات دیگری این راهنمایی کردن را اینگونه توضیح دادند که خداوند رحمت کند آن انسانی که در خانوادهاش به اهل بیت و خانواده خود بگوید نماز بخوانید، روزه بگیرید، زکات بپردازید، مراقب ضعیفان، یتیمان و همسایگان باشید؛ در صورتی که امروز همه معطل هستیم که انگار یکی از آسمان بیاید این کارها را انجام دهد در حالی که این کار خودمان است و طبق وعدههای قرآن خداوند در روز قیامت قوم و خویشهای این چنینی را در کنار هم قرار میدهد.
از مدیران جامعه خود مطالبهگری داشته باشیم
آیتالله دژکام بیان کرد: تلاش کنید برای حفظ خود، خانواده و اجتماعتان و بعد مطالبه کنید از کسانی که در جامعه مدیر هستند و بگویید شما هم باید تلاش کنید برای اینکه این کشور و ملت برای حفظ آرمانها و ارزشهای اسلامی آماده باشد و کارش پیش رود نه اینکه مسئولان بگویند ما که به این چیزها کاری نداریم و مردم هم بگویند کاری نداریم در این صورت چه فرقی با کافران داریم در حالی که جامعه اسلامی جامعهای است که این چیزها در آن باشد لذا این تلاش را همگی آغاز کنیم.
اهالی علم، ۴ سطح مراقبت را در فضای مجازی جا بیندازند
وی از همه کسانی که اهل فضل و کمال و فرهنگ هستند درخواست کرد که این ۴ سطح مراقبت را در محیط های علمی فرهنگی و فضای مجازی جا بیندازند؛ اگر یک گروه بخواهد اقدام کند هیچگاه به آن نتیجهای که لازم است نخواهیم رسید.
نوعی شبکهسازی فکری و فرهنگی در مساجد ما تقویت شود
امام جمعه شیراز در بخش دیگری از سخنان خود به بیان نکاتی درباره وضعیت جامعه پرداخت و گفت: باید نوعی شبکهسازی فکری و فرهنگی در مساجد ما تقویت شود به گونهای که بتوانیم در یک فضایی که همافزایی فکری و فرهنگی ایجاد میشود، مطالبی را که از نظر دینی نیاز اجتماع هست اگر در خطبه اشاره و شروع میشود مطمئن باشیم که تا پایان هفته سایر ائمه جماعات و روحانیان و کسانی که در این زمینه فعالیت میکنند این مطلب را توسعه و رشد داده و به یک جای مناسب برسانند.
وی با اشاره به برپایی نمایشگاه «راههای میانبر» در مسجد مشیر ابراز امیدواری کرد که این حرکت خوب و ارزشمند به یک جایی ما را برساند که شبکه مساجد جهان اسلام داشته باشیم و همه مساجد در مصالح مسلمانان حرف بزنند نه اینکه جایی صحبتی شود و دشمنان بر سر او بریزند که اگر آن را ساکت کردیم دیگر هیچکس نیست در صورتی که باید بدانند با ملت طرف هستند.
ملت اسلام را به حرکت درآوریم
آیتالله دژکام با تأکید بر اینکه ما باید ملت اسلام را به حرکت درآوریم و این تلاش باید از ناحیه اهل علم بیشتر صورت گیرد، گفت: شیراز به فرموده مقام معظم رهبری در قله فرهنگ است و حرکتش باعث حرکت در جهان اسلام میشود و این یک واقعیت است و باید شیراز این حرکت را آغاز کند و ائمه جماعات دور هم نشسته و حرکتی را که شایسته است را برای پیشبرد اهداف بزرگی که داریم، انجام دهند.
دیدگاهتان را بنویسید