خطبههای نماز جمعه شیراز ۱۴۰۱/۰۳/۱۳
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، نماز جمعه، ۱۳ خرداد ماه ۱۴۰۱ سومین حرم اهل بیت (ع) در ایران اسلامی به امامت حضرت آیت الله دژکام و با حضور اقشار مختلف مردم شریف شیراز برگزار گردید.
متن کامل خطبههای نماز جمعه ۱۳ خردادماه ۱۴۰۱ شیراز را در ادامه میخوانید:
بسم الله الرحمن الرحیم
خودم وهمه شما برادران و خواهران ایمانی را توصیه می کنم به تقوا و پرهیزکاری و خداترسی، چیزی که بشر امروز عموما آن را گم کرده است. تمام گرفتاری های بشر امروز به این دلیل است که خدا را فراموش کرده است، کسی که خدا را فراموش کند عدالت، انصاف، اخلاق و ارزشهای معنوی را از دست می دهد، وقتی این چیزها را از دست داد اگر تمام دنیا را به او بدهی نه خودش راضی است و نه دیگرانی که در اطراف او زندگی می کنند.
فردا چهاردهم خردادماه، یادآور خاطره موسس نظام مقدس جمهوری اسلامی حضرت آیت الله العظمی امام خمینی رحمت الله علیه است؛ کسی که منت بزرگی بر سر همه بشریت دارد؛ میدانید امام منشا تحول در عالم بوده است، امروز می خواهیم این تحول را با یکدیگر مرور کنیم.
می توانیم تاریخ معاصر جهان را به دوره پیش از امام و بعد از امام تقسیم کنیم، عصری در تاریخ جهان رقم خورد به نام عصر امام خمینی اعلی الله مقامه الشّریف، این عصری که به نام امام ما ثبت شده است عصر بازگشت به معنویت است، چیزی که باید همه به آن به صورت ویژه توجه کنیم.
در قرن هفدهم اروپا با دو مسئله درگیر شده بود، یک دینداری مسیحیان، دوم پیشرفت علم و دانش و صنعت، وقتی می خواستند تفکر علمی و فلسفی داشته باشند احساس می کردند دین داری کلیسا مانع آنهاست؛ وقتی می خواستند دینداری کنند رو به سوی صنعت و تکنولوژی نمی توانستند جلو بروند، این تقابلی است که در قرن هفدهم میلادی در اروپا رخ داد کسی نمی توانست این را جمع بزند، یک نحوه ضدیت بین علم و دین آنجا پذیرفته شده بود، عقلانیت و دینداری نمی توانست کنار هم معنا پیدا کند. نتیجه این تقابل و دوگانگی این شد که اروپایی ها گفتند معنویت را رها کنید و بس است برویم سراغ نان و آب و زندگی، وقتی آمدند این حرکت را شروع کردند میبینید در تاریخ این دو سه قرن اخیر آنها پیشرفت هایی کردند و واقعاً هم پیشرفت کردند اما پیشرفتی که آنها در زمینه علم و تکنولوژی داشتند به قیمت دینداری و معنویت آنها تمام شد؛ الان می بینید دولتهای رسمی اروپایی که نتیجه رونسانس هستند میگویند کسی نباید در دولت ما با دین کاری داشته باشد و جدایی دین از سیاست هم نتیجه این شد.
اینها آمدند زندگی دنیای خود را اداره کنند؛ یک مقداری علم و قدرت داشتند دین هم که نداشتند افتادند به جان آفریقا و آسیا و آمریکا (آمریکای دو سه قرن پیش) و همینطور آمریکای جنوبی، اروپاییها چند قاره را غارت کردند برای اینکه خودشان خوش باشند! این زندگی خوشی که آنجاست به قیمت خون چند ایرانی و عرب و شرق آسیا و آفریقا و اینها تمام شده است؟ این نتیجه این تمدن است! غیر از این اگر چیزی هست بفرمایند، ما نمی خواهیم بگوییم تکنولوژی نبود، ولی تکنولوژی به اضافه بی دینی و بد اخلاقی شد استثمار، استعمار و فشار آوردن بر سر ملت های ضعیف، کاری کردند که روی بشریت را سیاه کردند و شد نقطه سیاهی در تاریخ بشری، انگلیسیها بدهکار ما هستند خود شما هم می دانید، چند میلیون ایرانی به خاطر ظلم آنها نابود شده است؟ و بعد از آن هم آمریکاییها، پرتغالی ها، آلمان ها، فرانسوی ها و ایتالیایی ها که در ردیف بعدی بودند، کدامشان ظلم نکردند؟ چرا این ظلم ها را کردند؟ برای اینکه دین نداشتند.
دین لازم است، ولو اینکه به اوج علم و تکنولوژی و امکانات مادی برسی، تا دین نداشته باشی بشر زندگی دلچسبی نخواهد داشت، می توانید علل گرایش به مادی گرایی شهید مطهری را مطالعه کنید که چرا اروپا به این دام افتاد، ایشان یک نقطه ضعف را کلیسای مسیحی میداند، سه قرن گذشت، بلاخره باید یک فریادی از معنویت بلند می شد، یکی میآمد و میگفت بشر باید با انبیا، قرآن و با دین صلح کند تا به سوی سعادت برود، این مرد نظیر آنچه که در سوره یس خدای متعال می فرماید پیدا شد ” وَجَاءَ مِنْ أَقْصَى الْمَدِینَهِ رَجُلٌ یَسْعَىٰ قَالَ یَا قَوْمِ اتَّبِعُوا الْمُرْسَلِینَ اتَّبِعُوا مَنْ لَا یَسْأَلُکُمْ أَجْرًا وَهُمْ مُهْتَدُونَ ” فریاد بلند امام راحل ما که با خون شهیدان انقلاب اسلامی جان گرفت و به سوی همه جهان حرکت کرد این بود که ای بشریت دور افتاده از خدا و معنویت ای بشریتی که سعادت خودت را دنبال می کنی و می خواهی به سعادت برسی اما راه را گم کرده ای و می روی به سراغ ابزار مادی، ابزار مادی به تنهایی سعادت بخش نیست، این عصری است که امام بر پایه آموزه های اسلام ناب محمدی آغاز کرده و میتواند این نیاز را برای بشر جبران کند.
یکی از ویژگی های مکتب امام که برخاسته از تفکر صدرالمتالهین شیرازی شماست و امام خودشان این را می فرمایند نه اینکه ما گفته باشیم، آن است که در دیانت و توحید ناب اسلامی، عقل و وحی و عرفان و معنویت با هم هماهنگ هستند، سه قرن پیش در اروپا گفتند اگر عقل میخواهی نمی شود دین داشته باشی و اگر دین می خواهی نمی شود عقل داشته باشی و اگر تکنولوژی می خواهی نمی توانی دیندار باشی، این حرف های اروپا بود، ولی ملاصدرای شما معاصر دکارت یک حرف دیگری زد، چهار قرن طول کشید تا این حرف بتواند در دنیا به عنوان پایه یک نظام حکومتی خودش را نشان دهد و در این روزگار با حرکت و نهضت حضرت امام این مسئله تامین شد.
امام این نظریه را اکنون به دنیا ارائه کرده است که عقلانیت و علم و دانش با معنویت و دین کاملاً هماهنگ می تواند رشد کند ما بیش از ۴۰ سال است که این مطلب را تجربه میکنیم، نمیخواهیم بگوییم توانستهایم الگوی کاملی برای این مسئله نشان دهیم، آنهایی که تعهد احساس می کنند در قبال امام و شهدا کارتان مانده است ، کار زمین مانده بسیار است، بدهکار امام هستیم بدهکار شهدا هستیم بدهکار قرآن و اسلام هستیم، ما که طلبکار نیستیم، بدهکار این هستیم که بیاییم و بگوییم این سبک و این الگو می تواند زندگی بشر را اداره کند تا یک انسانی هم معنویت داشته باشد هم علمیت داشته باشد هم دنیایش آباد باشد و هم در آخرت ضرر نکند ” َربَنا اتِنا فِی الدُّنْیا حَسَنَهً وَ فِیالاخِرَهِ حَسَنَهً ” این سخنی است که امام فرموده است، خودش برای آن زحمت کشید تا به یک جایی رسید، شهدا زحمت کشیدند تا به یک جایی رسید، شیاطین نمی خواستند بگذارند انجام شود، اما امروز به حمدلله به یک قوت و قدرتی رسیده که میتوانیم ادعا کنیم نقاط ضعف الگوی خودمان را ان شاء الله به زودی جبران خواهیم کرد.
در این سال های اخیر می بینیم رهبر معظم بر روی مسئله اقتصاد تاکید ویژه دارند، و آن را هر سال شعار سال قرار می دهند، این برای این است که در این قسمت ما باید بتوانیم این الگو را تکمیل کنیم، تا تکمیلش نکرده ایم دنیا می گوید یعنی می توانند یعنی جواب می دهد یعنی شدنی است ؟ این سوال پیش از آنی که در عرصه اقتصاد نمود پیدا کند در عرصه نظامی نمود پیدا کرده، این سالهای جنگی که بر ما تحمیل شد برای همین بود گفتند اینها جانش را ندارند و نابود می شوند، بعد ما دیدیم که جانش را داشتیم و نابود هم نشدیم و امروز الحمدالله از نظر نظامی در یک وضعیتی هستیم که دشمن در محاسبات خود باید ما را در نظر بگیرد.
حال گفته اند در دو چیز دیگر لنگ هستند و باید کاری کنیم تا اینجا شکست بخورند، اول عرصه اقتصاد، دوم عرصه اخلاق، که شیطان همیشه می تواند اینجا میدان داری کند، می گویند آنقدر فساد و فحشا را تبلیغ کنید تا در مقابل آن کم بیاورند، ان شاء الله بصیرت شما مردم و صبر و مقاومت شما مردم و ایستادگی شما مردم این مسئله را هم جبران خواهد کرد و ما توقعمان از مدیران محترم دولتهای مختلف خصوصاً دولت محترم فعلی این است که این گام های عقب مانده را بالاخره با جدیت و با توانایی ویژه دنبال کنند تا ما به مقصد خود برسیم، پس انقلاب اسلامی در عین اینکه انقلاب معنوی است معنویت را با پیشرفت در تعارض نمیبیند بلکه می گوید می توان پیشرفت هایی داشت که از معنویت فرد کم نکند، این پیشرفت را ما باید رقم بزنیم ان شاء الله خدا هم کمک خواهد داد.
البته همه ما اکنون لمس می کنیم مشکلاتی را که در سطح جامعه از نگاه اقتصادی و معیشت مردم وجود دارد، اما راهی غیر از این نیست، ما اگر برویم تسلیم آن تفکری شویم که می گوید نمره معنویت صفر است و دین را کنار بگذار، آیا این راه درستی است؟ اگر نمی خواهیم آن راه را برویم دیگر راهی جز این نمی ماند که خودمان بر روی پای خودمان بایستیم و این بخش اقتصادی را هم ان شاء الله ترمیم کنیم تا الگوی ما تکمیل شود، و امیدواریم ان شاء الله خدای متعال هم به دولت هم به ملت و هم به جوانهای عزیز صاحب فکر و اندیشه کمک دهد تا این مسیر را به خوبی طی کنیم و الگوی اسلامی که ان شاء الله زمینه ساز ظهور آقا امام زمان است را بتوانیم عرضه کنیم.
خطبه دوم
در این خطبه دوم چند نکته است که خدمت شما عزیزان یادآوری میکنم امیدوار هستم همه شما مسئولین محترم و مردم عزیز و سربلند در راستای اقدام مناسب برای این نکاتی که عرض می کنم ان شاء الله موفق و پیروز باشید.
اولین بحث مربوط به دهه کرامت است که آغاز آن میلاد یا بزرگداشت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها است که چند روز پیش بود و گذشت، دو مناسبت ویژه دیگر داریم که باید ان شاء الله به جدّ به آن بپردازیم.
اولین مناسبت: یازدهم ذیالقعده، میلاد امام رضا علیه السلام است، وجود مقدس ایشان مایه افتخار، عزت، عظمت و امنیت کشورمان است، باید ان شاء الله با همت همه شما مردم یک نمود و نمادی از عشق اهل بیت علیهم السلام را که در قلب های شما موج میزند در مغازه ها، خیابانها، مساجد، تکایا و بالاخص در حرم مطهر احمد بن موسی علیه السلام ببینیم، هیچکس کوتاه نیاید، اگر تصمیم بگیرید چیز سنگینی نیست، و می توانیم گوشه گوشه شهر عشق را نسبت به اهل بیت علیهم السلام مشاهده کنیم.
مناسبت دوم: ششم ذی القعده است، که یک کار ویژه برای شیرازی ها و استان فارسی ها است و آن روز بزرگداشت حضرت سید السادات الاعاظم احمد بن موسی الکاظم سلام الله علیهما است که به صورت ویژه بایستی به این مایه عزت و شرف، همه ما اهل فارس و شیراز به صورت ویژه احترام کنیم، جلوه و نمود و بازتاب این اکنون چشم دشمن شما را کور می کند؛ از این جهت باید به آن توجه داشته باشید، با توجه به برنامه ریزی هایی که شده است مسلما آن شبانه روز نباید لحظه ای حس شود که کسی نیست – در همه ایام سال حرم آباد و نورانی است – آن شبانه روز باید جلوهگری بیشتری داشته باشد. ان شاء الله همه برنامه ریزی کنند؛ ائمه جماعات، عزیزان دانشگاهیان، هر کس علم خود را بردارد و بیاید زیر بیرق احمد بن موسی علیه السلام بایستد و این عزتمندی شیراز را به نمایش بگذارید؛ به تصریح رهبر عظیم الشأن انقلاب اینجا حرم سوم اهل بیت علیهم السلام در ایران اسلامی است.
نکته دیگر تسلیت رحلت بنیانگذار انقلاب اسلامی و نظام مقدس جمهوری اسلامی؛ امام راحل عظیمالشأن ما به پیشگاه مقدس حضرت بقیه الله الاعظم ارواحنا له الفدا و عجل الله تعالی فرجه الشریف و به پیشگاه رهبر عظیم الشأن دام ظله العالی و همه علاقهمندان به اسلام و عاشقان معنویت و کسانی که سر در پی انقلاب اسلامی دارند است.
آنچه که در چهاردهم خرداد رخ داده است و اکنون بایستی به یاد خود بیاوریم و شکرگزار نعمت خدا باشیم این است که خبرگان ملت با لطف و عنایت الهی نگذاشتند چیزی طول بکشد و با معرفی ولی فقیه زمان یعنی شخصیت عالی قدر حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای دام ظله العالی، مجلس خبرگان رهبری همه ما را مرهون خدمت شایسته خودشان کردند و جامعه اسلامی و امت اسلامی با رهبری های این بزرگ مرد الحمدلله دارد مسیر خود را ادامه میدهد.
پیروزی های قبلی ما در خدمت حضرت امام راحل ناشی از یک جمله ای است که در نهج البلاغه امام علی علیه السلام فرموده است ” وَثِقُوا بالقائدِ فَاتَّبَعُوهُ ” وقتی عمار یاسر شهید شد حضرت صدا زد و گفت کجا رفتید شماهایی که دو کار را انجام دادید، اول: اعتماد به رهبر کردند؛ رهبر همیشه نمیتواند تحلیل خود را ارائه دهد شاید ده سال طول بکشد تا بگوید آن روز چرا گفتم این کار را انجام دهید، ما باید اعتماد کنیم؛ امام زمان علیه السلام فرموده اعتماد کنید امام صادق علیه السلام فرموده اعتماد کنید، نسل قبلی به امام اعتماد کردند و عظمت آفریدند، امروز ما باید اعتماد کنیم وقتی اعتماد کردیم کار دوم تبعیت است باید اطاعت و تبعیت کنیم ” یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَطِیعُوا اللهَ وَأَطِیعُوا الرَّسُولَ وَأُولِی الأَمْرِ مِنْکمْ ” باید از ولی امر اطاعت کنیم که اگر اطاعت نکردیم ضرر آن به حساب خود ما نوشته می شود، این ویژگی را امت ما به حمدالله در طول این سی و چند سال نشان داده است، باز هم امیدواریم بهتر و بیشتر.
امروز تجدید بیعت خود را با امام مسلمین؛ کسی که پس از امام راحل میدانداری حرکت امت اسلامی را به سمت عزت و عظمت و سعادت به عهده گرفته است و این امت بزرگ اسلامی و این ملت سرافراز ایرانی را به سوی آن اهداف پیش میبرد، اعلام می کنم، رهبرا این حرم سوم اهل بیت علیهم السلام است، این حرم حضرت احمد بن موسی علیه السلام است، در ایام دهه کرامت همه ما بار دیگری اعتماد، اطاعت و فرمانبرداری خودمان را از مقام والای ولایت شما که راه نجات امت اسلامی در همین است با صدای بلند اعلام می کنیم.
نکته دیگر نیازهایی است که ما در استان داریم و لازم است برای اینکه بتوانیم ان شاء الله پیشرفت و توسعه را رقم بزنیم و به اهدافمان برسیم به آنها توجه کنیم؛ اولین مسئله این است که ما برای اقدام جامع پیشرفت استان یعنی همه جانبه بودن این پیشرفت نیاز به وحدت داریم، به محض اینکه یک ذره در دلی نسبت به دیگری یک سوال پیش می آید دست از حرکت می ایستد، این دست ها باید در دست یکدیگر باشد تا به جلو برویم، بار دیگری این نکته و ضرورت را که همه ما آن را درک کرده ایم یادآور می شوم.
تشکر می کنم از مجموعه اجرایی استان که در این راستا کمال جدیت را دارند تا هیچ وقت خدایی نکرده یک حس دوگانگی ایجاد نشود، تشکر می کنم از مجموعه نمایندگان فارس در مجلس شورای اسلامی که پای عهد خود برای عزت و پیشرفت استان فارس ایستادهاند و به اندازه توان خود تلاش میکنند و حرکت میکنند، تشکر می کنم از جامعه روحانیت فارس و شیراز که تلاش می کنند تا آنچه را لازمه ایجاد وحدت و برادری است ایجاد شود، تشکر می کنم از مجموعه دانشگاهیان عزیز که آنها هم تفکرشان و توانمندی های شان را بی دریغ به میدان می آورند، مراکز دانش بنیان ما باید فعال شود این گام اول.
نقطه دومی که نیاز جدی امروز به عنوان زیرساخت پیشرفت استان و مایه رونق زندگی مردم است، بحث راه و جاده ها و خطوط ریلی استان است، ما از این جهت عقب ماندگی داریم شاید هم بگوییم عقب ماندگی نیست و تاخیر فاز داریم، اگر تاخیر فازی هم بوده اکنون نوبت استان فارس است. باید از تهران به اصفهان و از اصفهان به شیراز و از شیراز به بوشهر آزادراه داشته باشیم، این آزادراه تا اصفهان تکمیل شده است، فاصله بین اصفهان تا شیراز چیزی نمانده که بخواهد استفاده شود، چون آزاد راه است با سرعت مطمئن بهتری می شود حرکت کرد و چه سود هایی از نظر کمتر شدن مصرف سوخت و امثال اینها دارد، بایستی ان شاء الله این مورد افتتاح قرار بگیرد، اگر بناست افتتاح شود نیاز دارد که یک مقداری عنایت دولت محترم به اینکه بعضی از بودجههای لازم را تامین کند اینجا باشد، در مورد خطوط ریلی هم به شرح ایضا. باید هم به بندرعباس و هم به بوشهر وصل شویم، نماینده مقام معظم رهبری در بوشهر هم علاقه مندی زیادی دارند به اینکه هم جاده و هم خطوط ریلی متصل شود، کلید پیشرفت استان ما این است. از پیگیری های مکرر مسئولین محترم تشکر میکنیم، اما امیدوار هستیم این به تاخیر نیفتد و ما به همین زودی شاهد افتتاح این آزادراه باشیم.
نکته دیگری در خصوص صنایع نفت و گاز و پتروشیمی است خصوصاً بخش نفت و گاز – حوزه های مشترک در خلیج فارس را باید اول برداشت می کردیم برای اینکه اگر ما اول برداشت نمی کردیم همسایه ما می گفت سهم من است و آن را برمی داشت می کرد – اما اکنون فرصتی است که ما حوزه های نفت و گاز درون استان را که شناسایی شده است فعال کنیم، اینها یعنی نان بر سر سفره مردم بیاید، زمانی که یک خط ریلی کشیده شود یک عده قابل توجهی نان خواهند خورد و کار خوب خواهند کرد آن هم از راه صحیح و نه قاچاق. در حوزه گاز و نفت هم همین طور است و امیدوار هستیم فعالیت این حوزه های گازی را هم بتوانیم رقم بزنیم.
در مورد مصرف بهینه آب، برق و گاز، اگر درست مصرف نکنیم پیشرفت نمی کنیم، این آبی که من و شما می خوریم نیاز بخشهای دیگری هم هست، آیا کشاورزی ما نیاز به آب ندارد؟ آیا صنعت ما نیاز به آب ندارد؟ وقتی آب را هدر دهیم به این بخش ها نمی رسد و تولید کم می شود و این کم شدن تولید در سفره ما خودش را نشان می دهد، بنابراین در مصرف آب، گاز، برق و همه حاملهای انرژی باید دقت کنیم و مصرف بی رویه در هیچ کدام از این جهات نداشته باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید