بیانات در خطبههای امروز نماز جمعه شیراز ۱۴۰۱/۱/۲۶
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، نماز جمعه امروز، ۲۶ فروردین ماه ۱۴۰۱ سومین حرم اهل بیت (ع) در ایران اسلامی به امامت حضرت آیت الله دژکام و با حضور اقشار مختلف مردم شریف شیراز برگزار گردید.
متن کامل خطبههای نماز جمعه امروز شیراز را در ادامه میخوانید:
بسم الله الرحمن الرحیم
خودم و همه شما برادران و خواهران ایمانی را توصیه می کنم به تقوا و پرهیزکاری و خداترسی
در مباحث خطبه اول، پیرامون بحث معنویت به مبحثی رسیدیم تحت عنوان مراقبت، کسی که اهل مراقبه باشد در نگاه اهل معنویت به مقام خوبی رسیده است، مراقبت این است که انسان دقت کند اعمالش و رفتارش طبق چهارچوب شرعی دین اسلام باشد، البته یک مرحله دیگری هم برای مراقبت است و آن این است که انسان مراقب قلب خودش باشد؛ برای اینکه همه بغض ها، کینه ها و علائق همه در دل هستند، کسی که اهل مراقبت است دقت می کند خدایی نکرده در دلش علاقهای به هوا و هوس و مسائل غیر اخلاقی نباشد.
در روایات نقل شده است که عیسی علیه السلام به حواریون خود فرمود: ” ای حواریون همه به شما میگویند گناه نکنید، من به شما میگویم فکر گناه نکنید ” فکر جایش در درون دستگاه ادراکی انسان یعنی قلب است ” لَهُمْ قُلُوبٌ لَا یَفْقَهُونَ بِهَا ” بنابراین اعمالمان را مراقبت کنیم تا برخلاف دستور خداوند نشود، قلب خود را مراقبت کنیم تا حب و بغض و هوا و هوس بیخودی در دل راه پیدا نکند، که اگر دل گرفتار این مسائل شد جسم را به دنبال خودش به عرصه گناه و معصیت می کشاند.
مراقبت کردن از اعمال و رفتار به دو صورت فردی و اجتماعی است، امربه معروف و نهی از منکر یک مراقبت اجتماعی است؛ یعنی میخواهیم گناه در جامعه رواج پیدا نکند، این مسلماً از ویژگی های ارزشمند امت اسلامی است ” یَأمُرُهُم بِالمَعروفِ وَ ینهاهُم عَنِ المُنکَر ” از ویژگی های پیامبر اسلام صل الله علیه و آله در کتاب یهود و نصاری این است که او امر به معروف و نهی از منکر می کند.
اگر بخواهیم مراقبت اجتماعی را انجام دهیم آیا قبلاً باید کمی از خود مراقبت کرده باشیم یا خیر؟ بعضی مواقع دیده می شود که خصوصاً جوانهای بسیار با احساس و ارزشمند بسیار نسبت به مسائل اجتماعی حساسیت دارند، که این بسیار ارزشمند است تقدیر هم می شود، اما نسبت به این مسئله که باید مراقب نفس خودش باشد متاسفانه کاری انجام نمی دهد! اگر همین آقا را بگذاریم جای آن آقایی که از او گله می کند، می بینی همین کارها را انجام می دهد! پس آن همه سر و صدا برای خدا نبوده! برای این بوده که خودش میخواهد آنجا بنشیند و رئیس شود و هر چه دلش می خواهد انجام دهد! معنویت و اسلامیتی در آن نیست.
اگر می خواهیم اسلامیت و معنویت داشته باشیم اول باید مراقب باشیم خودمان اهل گناه نباشیم، روایات زیادی است که تذکر می دهد اگر می خواهید سود آخرتی داشته باشید، مراقبت فردی قبل از مراقبت اجتماعی است. شعار برای اینکه باید اینطور شود زیاد می دهند مانند کمونیست ها و لیبرال دموکرات ها، همه اینها مقدمه است برای اینکه به یک مقامی برسد، به آنجا که رسید همه چیز را تمام می کند و هر خطا و گناهی را برای خود مجاز میشمارد چون به قدرت رسیده است، خیر، اسلام اینگونه تربیت نمی کند، معنویت دینی اسلامی به ما می گویید اول خودت را مراقبت کن، نه اینکه با ظاهر آراسته به همه تذکر می دهد نوبت خودش که می رسد نعوذبالله…
خداوند در آیه ۱۰۵ سوره مبارکه مائده می فرماید: ” یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا عَلَیْکُمْ أَنْفُسَکُمْ؛ ای کسانی که ایمان آورده اید بر شما باد که مراقب خود باشید ” کسی که زورش به خودش نمی رسد میگوید چرا این طور است و آن طور است! آن مسائل باید اصلاح شود، اما اگر یک بار تمرین کند خودش را کنترل کند بعد متوجه می شود که زدن این حرفها آسان نیست ” گفت رطب خورده منع رطب کی کند ” نباید به خودمان اینقدر جرأت و جسارت بدهیم که همه را زیر سوال می برد الا خودش را، یکبار هم بگو من خودم چه کار کرده ام. ” لَا یَضُرُّکُمْ مَنْ ضَلَّ إِذَا اهْتَدَیْتُم؛ اگر شما خودتان را مراقبت کنید دیگران اگر گمراه شده باشند نمی توانند شما را گمراه کنند “؛ این اولین قدم است و مرحله بعد اصلاح اجتماع است.
منظور از مرحله بعدی دو مرحله زمانی نیست، مثلاً چند سالی مراقبت فردی کنیم بعد چند سال مراقبت اجتماعی، خیر؛ هر نهی از منکری که می خوای انجام دهی اول خودت را مراقبت کن بعد به دیگران بگو انجام ندهید، هر امر به معروفی که می خوای انجام دهی اول خودت انجام بده بعد به دیگران بگو انجام دهید ، امر به معروف و نهی از منکر به عنوان مراقبت اجتماعی قاعدتا باید مترتب باشد بر مراقبت فردی، و الا حرف انسان اثر نمی کند و جامعه اصلاح نمی شود.
امام علی علیه السلام در نهج البلاغه می فرماید: ” یَا أَیُّهَا النَّاسُ، طُوبَی لِمَنْ شَغَلَهُ عَیْبُهُ عَنْ عُیُوب النَّاس ” ای مردم خوش به حال کسی که عیب خودش را که می بیند از دیگران عیب جویی نمی کند و به دنبال اصلاح عیب خود می رود. ” وَ طُوبَی لِمَنْ لَزمَ بَیْتَهُ ” خوش به حال کسی که در خانه خودش خدا را عبادت می کند. ” وَ أَکَلَ قُوتَهُ ” خوش به حال کسی که به روزی خود راضی است و حرص نمی زند. ” وَ اشْتَغَلَ بطَاعَهِ رَبِّهِ وَ بَکَی عَلَی خَطِیئَتِهِ ” خوش به حال کسی که مشغول عبادت خداوند است و گریه میکند برای اشتباهاتی که کرده. ” فَکَانَ مِنْ نَفْسهِ فِی شُغُلٍ وَ النَّاسُ مِنْهُ فِی رَاحَهٍ ” چنین کسی مشغول به اصلاح خودش است و دیگران را اذیت نمیکند، که این اذیت کردن غیر از راهنمایی کردن و امر به معروف و نهی از منکر است.
خطبه دوم
باردیگری خودم و همه شما برادران و خواهران ایمانی را توصیه می کنم به تقوا و پرهیزکاری و خداترسی
در هفته پیش رو سه مناسبت داریم که یادآوری آن خدمت شما برادران و خواهران ایمانی لازم است.
مناسبت اول: آغاز هفته؛ یکشنبه پانزدهم ماه رمضان، مصادف است با میلاد سبط اکبر پیامبر گرامی اسلام صل الله علیه و آله؛ حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام.
به این مناسبت چند نکته را عرض می کنم: نکته اول: جشن میلاد امام حسن مجتبی علیه السلام باید بسیار باشکوه برگزار گردد؛ به این دلیل که حرم آن حضرت را خراب کرده اند وحضرت غریب است و کسی در شب و روز تولد ایشان چراغی بالای قبر منور آن حضرت روشن نمیکند و طبیعتاً ما باید این را جبران کنیم، غیر از آن وظیفهای که برای همه ائمه داریم در خصوص امام حسن مجتبی علیه السلام باید این قضیه را به جدّ دنبال کنیم، الحمدالله جشن های خوبی هم در سطح استان فارس و شهر شیراز برگزار می شود که بنده استدعا می کنم این جشنها را اهمیت بدهید و مشخص باشد که محبت شما در میلاد امام حسن مجتبی علیه السلام جلوه کرده است.
نکته دوم:بحث مقام شامخ امام حسن مجتبی (ع) است، اگر شما به این مسئله دقت کنید می بینید که حاوی یک نکته درس آموز برای همه ماست و آن ولایتپذیری حضرت امام حسین علیه السلام است؛ امام حسن مجتبی علیه السلام بر امام حسین علیه السلام امام بوده است؛ یعنی تا وقتی که وجود مقدس امام حسن مجتبی علیه السلام بوده امام حسین امامت نداشته چرا که دو امام در یک زمان جمع نمی شود.
چیزی نزدیک به ۲۰ سال امام حسین علیه السلام از امام حسن علیه السلام اطاعت کرده است (۱۰ سال در زمان حیات حضرت امام حسن و ۱۰ سال پس از حیات ایشان که قرارداد با معاویه بود)
تا زمانی که معاویه زنده بود به خاطر قراردادی که با امام حسن مجتبی علیه السلام داشت، امام حسین علیه السلام خروج نکردند و خروج ایشان در زمان یزید به این دلیل که معاویه بر خلاف قرداد، یزد را جانشین خود کرد؛
امام معصوم هم که باشی در زمان امام بزرگتر باید از او اطاعت کنی، بنابرین اگر دیدی کسی در مقابل فرمان ولی امر حرفی میزند بدانید یک جای کار او ایراد دارد، اطاعت از ولی امر وظیفه همه ما است. از این درس بالاتر نیست که امام حسین فرمان امام حسن علیه السلام را میبرد، هرچه امام حسن امضا کرده او نگه داشته است، همین یک درس را ما بگیریم کافی است برای همه که اطاعت از ولی امر اینچنین است. این را بایستی همه دقت داشته باشیم و در روایات ما در کتاب اصول کافی هم هست دو امام و دو حجت در یک زمان جمع نمیشوند که مردم بگویند ما نمی دانیم چه کار کنیم.
امروز، در زمان غیبت ولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف نیز، مسلماً حجت بر همه ما، فرمان آیت الله العظمی امام خامنه ای دام ظله العالی است، و تفرقه انداختن و دوگانگی درست کردن در بحث ولایت معنایی ندارد. این درسی است که از زندگی امام حسن مجتبی علیه السلام و برادر عظیمالشأن امام حسین علیه السلام می گیریم
مناسبت دوم: از روز ولادت امام حسن مجتبی علیه السلام هفته رسیدگی به محرومان و ایتام شروع می شود تا شهادت امیرالمومنین علی علیه السلام، باید در این هفته همه عزیزان و بزرگواران ثواب خود را مضاعف کنند، در این ماه مبارک ان شاء الله با همکاری نهادها و مراکز خیریه، به تبعیت از امام علی و امام حسن علیهما السلام، رسیدگی خوبی به محرومان و نیازمندان داشته باشید.
گرانی مشکلی است که فزاینده میشود، آیا میخواهید اینها را حل کنید یا خیر؟ دولت ها هرچه هم قوی باشند نمی توانند همه مسائل را حل کنند، ما خدا داریم، چیزی که اروپا و آمریکا متوجه آن نیست، اینکه می گوییم کمک بدهید به این دلیل است که اگر انسان یک چیزی در راه خدا می بخشد خدا به جای آن لطف می کند و دستی که به دعا بلند می کنیم اجابت نصیبش می شود، اینها را رها نکنیم و خیال نکنیم که همهچیز را میتوانیم با فرمول های ظاهری حل کنیم، این فرمول ها در اروپا و آمریکا هم به کار برده شده است و صد سال نفت ما و همه منطقه را دزدیدند، الان به کجا رسیده اند؟ اگر خدا بخواهد یک تغییر دیگری رخ می دهد، بیایید با خداوند معامله کنید، این هفته رسیدگی به محرومین نیت کنید هرچه می توانید کمک دهید و بگویید خدایا تو هم برای این ملت و برای خانوادهام جبران کن، ماه رمضان ماه خواستن است فرصت را از دست ندهیم، خودمان و کشور و جامعه اسلامی را بیمه کنیم.
مناسبت سوم: ۲۹ فروردین ماه، گرامیداشت روز ارتش است، زحمات و خدمات ارتش جمهوری اسلامی باید مورد تقدیر و تشکر قرار بگیرد، الحمدالله عزیزان در همه ردهها؛ نیروی هوایی، زمینی، دریایی و پشتیبانی ها، با جدیت، خلوص و توانمندی ویژه ای از مرزهای جمهوری اسلامی حراست می کنند که از همه آنها متشکر هستم و برای آنها دعا میکنیم که ان شاء الله هم در دنیا و هم در آخرت سعادتمند و سرافراز باشند.
نکته دیگر در رابطه با سیاستهای کلی تامین اجتماعی است که رهبر معظم ابلاغ فرموده اند، تامین اجتماعی برای چه هدفی ایجاد شده است؟ و هدف از ابلاغ سیاست کلی توسط مقام معظم رهبری چیست؟ مقام معظم رهبری فرموده اند باید برای عدالت، کرامت انسانها، حمایت از اقشار ضعیف و ایجاد رفاه عمومی در جمهوری اسلامی کاری انجام دهیم.
از ابتدا هدف ما از انقلاب تشکیل یک نظام جدید بر مبنای اسلام بوده است، اما اینکه سیاستهای کلی را اکنون ابلاغ میکنیم، به این دلیل است که لازم است این سیاست ها مرتبا بررسی شود، تحقیق شود و بعد ابلاغ شود. حال زمانی که سیاست ابلاغ شد تا اجرا شود چقدر کار نیاز دارد؟ متاسفانه دستگاه اجرایی ما نسبت به سیاستهای که مقام معظم رهبری ابلاغ می کنند خیلی آرام و کند حرکت میکند، این نقص است.
دستگاه اجرایی باید متحول شود؛ سازمان برنامه و بودجه برنامهاش برای این سیاست ها چیست؟ برخی از سیاست ها را مقام معظم رهبری ۱۵ سال پیش ابلاغ کرده اند اما بعد از این زمان هنوز هیچ ساز و کار اجرایی ندارد! در سازمان برنامه و بودجه چه می کند؟ از دولت محترم انتظار می رود که سازمان برنامه و بودجه حرکت کند و این مسائل را اجرایی کند، نه اینکه ۱۰ سال دیگر بنشینیم و بگوییم سیاستهای تامین اجتماعی چه شد! این چه مجموعه ای است که دور خودشان جمع شده اند و خیال میکنند دارند کار می کنند.
اگر چشم سازمان برنامه و بودجه در بخش برنامه به دستور مقام معظم رهبری نباشد و بعد از یک مدت معقولی چیزی ارائه ندهد؛ که این سیاست های کلی تامین اجتماعی اینگونه در سال آینده عمل می شود، این ضعف دستگاه برنامه و بودجه است که باید حل شود، غصب است نشستن پشت میزی که حرف و سخن فرمان مقام معظم رهبری را اهمیت ندهد، باید از آن مسئولیت بیرون انداخته شود.
امیدوار هستیم ان شاء الله آنچه که در مجموعه برنامه ریزی کشورمان من بعد رخ میدهد با این رویکرد دولت محترم که الحمدلله علاقهمند هستند، سمتی برویم که مجموعه ۳۷ سند سیاست های کلی اجرایی شود، نه اینکه هر روز بنشینم نگاه کنیم و ببینیم چهار نفر پشت میز نشسته اند و برای خط و نشانی که قانون و مقام معظم رهبری کشیده است به گونه ای دیگر کار میکنند، جای آن شخص آنجا نیست، مجموعههای نظارتی وظیفه خود را باید در این راستا خوب انجام دهند، اگر درست کار نکنند به آنها بگویند شما نمیتوانید کار کنید، مقام معظم رهبری فرموده اند بگذارید جوانها بیایند و کارشان را انجام دهند، این مسائل امیدوار هستیم که به یک نحو مناسبی ان شاء الله پیگیری شود.
سخن پایانی، در هفته گذشته شنیدید که ریاست محترم جمهوری در رابطه با گرانی هایی که متاسفانه در برخی از قسمت ها بروز می کند یک تذکری دادند و آن این بود که فرمودند پشت پرده این ها را بررسی کنید، بنده دونکته را در این رابطه یادآور می شوم؛ به دلیل اینکه شما هم عموماً تاثیرگذار هستید، و برخی از مسئولین هم می توانند تاثیر زیادی داشته باشند.
مسئله گرانی تابع دو مسئله است: اولین مسئله: جنسی را که نیاز دارید اگر به اندازه کافی تولید نشود مسلما این جنس گران می شود، این ساز و کار بازار است و نمی شود بگویی چرا گران شده است، میدانیم در فصلی که برداشت جالیزی ها نیست محصول گران می شود چون باید در سردخانه نگهداری شود و بعد وارد بازار شود بنابراین هزینه اضافه می شود، و نمی شود بگویید این فصل هم مانند فصلی است که برداشت مستقیم است.
اگر گرانی معقولی داشته باشد طبیعی است که بگویم اکنون فصل آن نیست، و یکی عوامل تاثیرگذار در قیمت، تولید است. مقام معظم رهبری امسال را سال تولید دانش بنیان اشتغال آفرین نام گذاری کرده اند، سال گذشته سال تولید و مانع زدایی ها بود، این همه مقام معظم رهبری بر تولید تاکید دارند، چرا ما بنشینیم و دست روی دست بگذاریم و خیال کنیم بدون اینکه به حد کافی تولید کنیم بتوانیم مسئله اقتصاد را حل کنیم؟ این معلوم است که ما اشتباه میکنیم، مقام معظم رهبری می فرمایند باید تولید افزایش پیدا کند.
در خصوص استان فارس، انتظار ما از مجموعه جهاد کشاورزی صمت و امثال آن این است که در مسئله تولید یک تکان جدی بخورند، از ظرفیت های استان فارس حسن استفاده نمیشود، این را باید با جدیت دنبال کنند، ما دلمان می خواهد از آنها گزارش بشنویم، نه اینکه بنشینیم و بگویم شدشد نشدنشد.
دومین مسئله: در نظام توزیع ممکن است فساد باشد، که باید برسی شود؛ این وظیفه دستگاه نظارتی درون دولت و دستگاه نظارتی قوه قضائیه است.
دو مسئله تولید و نظارت بر توزیع باید با هم جلو روند، با نظارت بر توزیع به تنهایی مسئله حل نخواهد شد، برای این که وقتی جنس نیست نمیتوان گفت نگران نشو، آن تابع دیگری دارد و این یک تابع دیگری، اینها باید از هم جدا شود. آنچه که رئیس جمهور محترم در رابطه با کنترل بازار فرمودند، مسلماً باید اقدام شود، ولی این در کنار بیان مقام معظم رهبری است که فرموده اند تولید را حرکت دهید، اگر از این نکته غفلت کنیم همیشه به این مسئله مبتلا خواهیم بود و راهحلی هم ندارد، این اشتباه خدایی نکرده برای ما پیش نیاید.
دیدگاهتان را بنویسید