بیانات در دیدار با مدیرکل بنیاد شهید فارس
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، آیتالله دژکام، نماینده ولی فقیه در استان فارس به مناسبت روز شهید و هفته تاسیس بنیاد شهید با حاج آقا محمدی پور، مدیرکل بنیاد شهید فارس و جمعی از معاونین این سازمان دیدار و گفت و گو کرد.
متن کامل بیانات آیت الله دژکام در این دیدار بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدا خدمت همه عزیزان تلاشهای روزافزونشان خسته نباشید می گویم و آرزو می کنیم زحمات و خدمات شما مورد قبول خدای متعال باشد برای اینکه خدمت به خلق ارزش دارد و جامعه ایثارگری در اوج این قضیه است و از این جهت هر کس هر کاری بتواند انجام دهد ارزشمند است و امیدواریم توفیقات شما روز به روز بیشتر شود.
یکی از دستگاه هایی که وظیفه اساسی در خصوص بحث ایثار و شهادت دارد مجموعه بنیاد شهید است اگرچه بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس و امثالهم نیز در حیطه فرهنگ ایثار و شهادت کار می کنند و مجموعه های عظیمی هستند.
واقعیت این است که ما اگر بخواهیم ببینیم در فرهنگ ایثار و شهادت باید چه کار کنیم یکی از اسناد مهم بالادستی ما که سیاست های کلی در بحث ایثار و شهادت را مشخص کرده است توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شده است و تقریبا از حیث خط مشی و سیاستگذاری هیچ سند دیگری از سندهای نظام اینقدر ماده و بند ندارد یعنی به صورت ویژه و ریز رهبر انقلاب خط مشی و سیاست مسائل ایثارگری و فرهنگ شهادت را تعیین کرده اند.
ما باید بررسی کنیم که امروز نسبت به سیاست های تعیین شده کجا قرار داریم؟ و تا چه حد پیش رفتهایم؟ ببینید یک نحوه ارزیابی مدیریت این است که بگوییم ما این تعداد اقدام را انجام داده ایم، این خوب است اما به ما نمی گوید کجای کار هستیم. این مسئله ایست که عموما در گزارش کارها در کشور ما مرسوم شده که آمار کمی می دهیم. نمی گوییم آمار کمّی نیاز نیست اما میزان موفقیت یک مدیر به صرف بررسی آمارهای کمّی قابل تشخیص نیست بلکه نیازمند تعریف شاخصهای دقیق و محاسبه تخصصی برای ارزیابی مدیران مختلف هستیم.
به عنوان مثال وضع ما امروز از لحاظ مسائل مربوط به ایثارگری چگونه است؟ اگر رسانههای بیگانه را بررسی کنید وضعیت را بد می بینند و نشان میدهند؛ حال واقعا اوضاع بد است یا خیر؟ شاخص ها برای ما درست تبیین نشده است و برای همین است که رسانه های بیگانه جولان می دهند اما اگر ما ملاک و شاخص دقیق و علمی تعیین کنیم دیگر نمی توانند فضاسازی کنند. همان طور که حضرت حافظ فرموده است “خوش بود گر محک تجربه آید به میان … تا سیه روی شود هر که در او غش باشد”.
در مسائل دیگر نیز همین گونه است. اگر کار دقیق علمی و منصفانه در خصوص خدمات نظام اسلامی انجام گیرد میبینید آنقدر که سیاه نمایی می شود وضع کشور بد نیست ولی اگر مجال را از بحث محاسبه علمی بگیریم همین می شود واقعیت قابل تشخیص نیست. بنابرین پرداختن به این مسئله یک ضرورت است.
به نظر بنده می رسد هیچ فردی از بیرون نسبت به دستگاه ها و نهادهای کشور همچین نگاه و ملاحظه ای ندارد اما داخل مجموعه خود می توانید این کار را کنید چون هدف خدمت و رضایت خداست خود ما باید بررسی کنیم که کجای کاریم؟
اگر در خصوص مسائل فرهنگی بتوانیم آن اهدافی که در سیاست های کلی مشخص شده بررسی کنیم و پیمایش داشته باشیم و ببینیم وضعیت ما چطور است یک کار بسیار خوب و ارزشمند است.
به نظر می رسد امروز جوانانی که پیرو شهدا و ایثارگران هستند بیش از تعداد شهید و ایثارگری است که داریم. و ما حواسمان به این تعداد نیست و نمی توانیم آنها را نشان دهیم به خاطر این که خیلی بررسی نکرده ایم که بتوانیم قضیه را سامان دهیم.
در بحث سند فرهنگی به نظر بنده می رسد اینگونه نگاهی باید داشته باشیم که تعداد فعالیت های ما ملاک نیست. چون خود ما درگیر سند نقشه مهندسی فرهنگی شدیم این حرف را می زنم و اگر در پایان سال فقط تعداد فعالیت ها را بیان کنیم به کار ما نمی آید. ما باید یک ملاک ارزیابی دیگری بگذاریم و ببینیم وضع جامعه کجا بوده و کجا آمده و آیا تغییری در گفتمان اجتماعی و نوع گرایش ها و علایق ایجاد شده است یا خیر چون این موارد مهم است وگرنه هرچه فعالیت انجام دهیم و تغییری رخ ندهد انگار اقدامی نکرده ایم.
نکته مهم دیگر در خصوص مسئله تخصیص منابع است. شما بیش از ۱۴ هزار شهید دارید و تعداد بسیار بیشتر جانباز و ایثارگر که باید یکسری خدمات به آنها بدهید. از طرفی آنچه که به عنوان منابع در اختیار مجموعه بنیاد شهید است مسلما با تعداد جامعه هدف همخوانی ندارد و یکی از ملاک هایی که مشخص می شود مدیر چقدر موفق بوده همین است که تخصیص منابع باید به گونه ای رخ دهد که رضایت جامعه هدف را تامین کند در حالیکه منابع کمتر از نیاز است.این ظرافت کار مدیر است که کار را سامان دهد با وجود اینکه منابعش محدود است.
پیامبر گرامی و سایر ائمه گاهی نکاتی را فرموده اند که این نکته های مدیریتی در روایات اهل بیت است.در خصوص تخصیص منابع می شود این سخن پیامبر را تابلو قرار داد و جلو رفت.پیامبر فرموده “إنَّکُم لَن تَسَعُوا النَّاسَ بِأَموالِکُم فَسِعُوهُم بِأَخلَاقِکُم “، یعنی شما این ظرفیت را ندارید که همهی مردم را [با اموالتان] در حیطهی محبّت خود و در حیطهی ارتباط با خود نگه ندارید؛ با مال این کار را نمیتوانید بکنید اما یک وسیلهای دارید برای اینکه بتوانید دلهای همه یا اکثر مردم را به خودتان نزدیک کنید. آن چیست؟ آن «اخلاق» است.
پیامبر فرمود که شما مسلما با ثروتی که در اختیار دارید نمی توانید همه مردم را راضی نگه دارید. کاری که پدر یا مادر در خانه انجام می دهند و مدیر در مجموعه خود باید انجام دهد. فرض این است که منابع مالی کمتر از میزان نیاز است و این کمبود منابع است و حال باید اخلاق را بیاورید تا برخی کمبودها جبران شود.
من از بیان این حدیث هدف دارم. امروز ضد انقلاب به دنبال این هستند که جامعه ایثارگری را برعلیه نظام کنند، در این خصوص شما باید با جامعه ایثارگری همدلی کنید که این همدلی کردن سبب ایجاد آرامش می شود.
اخلاق چند سرفصل دارد. یکی از آنها همدلی کردن است. مخاطب ما باید احساس کند اگر رنج می برد همه ما با او شریک هستیم و این احساس همدلی را ایجاد کنید. فرقی نمی کند کدام طرف میز هستیم، درد مشترک داریم. این اخلاقی است که باید به طرف مقابل منتقل کنیم. گاهی باید به همدیگر کمک دهید. این احساس همدلی کردن است که مهم است.
نکته مهم تر بحث عدالت است. در تقسیم منابع اگر عدالت باشد باعث رضایت می شود همان طور که امیرالمومنین فرموده “الْعَدْلُ سَائِسٌ عَامٌّ”، عدل، نگاهدارنده همگان است.برقراری عدالت کار بسیار سختی است و مردم از بی عدالتی ناراحت هستند و باید شرایط را عادلانه کنیم.پس همدلی کردن و عدالت ورزی کردن را در نظر بگیریم.
اخلاق فقط به حسن خلق نیست بلکه همه اخلاق می تواند موثر باشد در اینکه مردم از مدیریت ها راضی شوند. امروز نگرانی که ما داریم و دشمن روی آن حساب می کند همین است که نارضایتی مردم خصوصا جامعه ایثارگری به وجود آید.
در این راستا باید از سایر دستگاه های دیگر برای تبلیغ و فرهنگ سازی کمک بگیریم و تعامل با سایر دستگاه ها نیاز است. ایثارگری شهدا و رزمنده ها را با ظرافت های هنری باید به جامعه تزریق شود. و اینکه چگونه یک فیلم تاثیر گذار و مفید باشد را باید مجموعه شما نظارت کند. در خصوص فرهنگ ایثار و شهادت در یک سطح عالی و فاخری از کار هنری و رسانه ای کار کنید که فرهنگ ایثار، شهادت و جهاد است که در شخصیت ایشان جلوه می کند.
ان شاء الله همگی موفق و موید باشید.
دیدگاهتان را بنویسید