بیانات در هفتمین اجلاس استانی نماز
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، هفتمین اجلاس استانی نماز، یک شنبه ۱۵ اسفندماه با حضور آیت الله دژکام برگزار گردید.
متن کامل بیانات آیت الله دژکام در این اجلاس بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
خدای متعال در آیه ۷۸ سوره اسرا می فرماید ” أَقِمِ الصَّلَاهَ لِدُلُوکِ الشَّمْسِ إِلَى غَسَقِ اللَّیْلِ وَقُرْآنَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ کَانَ مَشْهُودًا”، نماز را وقت زوال آفتاب تا اول تاریکی شب به پا دار و نماز صبح را نیز به جای آر که آن نماز به حقیقت مشهود است.
خدمت همه عزیزان ستاد اقامه نماز در استان فارس که امروز این جلسه را برای بازنگری در وظایف و مقتضیات کاری خود در این برهه برگزار کردند عرض ادب، سلام و احترام دارم و میلاد امام حسین (ع) که “مُقیمُ الصَّلاه” بود و در زیارت حضرت خطاب به ایشان می گوییم” أَشْهَدُ أَنَّکَ قَدْ أَقَمْتَ الصَّلاهَ، وَآتَیْتَ الزَّکَاهَ، وَأَمَرْتَ بِالْمَعْرُوفِ، وَنَهَیْتَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ جاهَدْتُمْ فِى اللّهِ حَقَّ جِهادِهِ “، تبریک عرض می کنم و امیدوارم به حرمت خون پاک حضرت ابی عبدالله حسین (ع) و شهدایی که در مسیر او رفتند همه ما در اقامه نماز و پیشبرد اهداف نماز در جامعه اسلامی خود موفق باشیم و انشاالله در روز قیامت از اینکه وظیفه خود را به درستی انجام داده ایم در پیشگاه خدا و اولیا خدا روسفید باشیم.
در چارچوب کارهایی که از نظر اجرایی باید برای اقامه نماز انجام شود استاندار محترم صحبت کرده و چارچوب کار را مشخص کردند و باید تشکر کنیم از ایشان و همه همکارانشان که خود از به پا دارندگان نماز هستند و از روز اول قبول مسئولیت اعلام آمادگی کردند برای هرکاری که بتوانند انجام دهند و امیدواریم همه مدیران استان در این جهت همکاری و همراهی با مدیریت ارشد استان داشته باشند.
نکته ای که بنده می خواهم عرض کنم این است که ما مواجه هستیم با اینکه باید سبک زندگی خود را اسلامی کنیم و این موضوعی است که رهبر معظم انقلاب در سخنرانی های متعددی به آن پرداخته اند.سبک زندگی باید اسلامی شود و اگر می خواهیم تمدن نوین اسلامی را پایه گذاری کنیم نمود این تمدن در نوع زندگی کردن ما هست، اگر همه رفتارهای سبک زندگی ما غیر اسلامی باشد و مقلد تمدن اروپایی وآمریکایی باشیم و فقط ادعای مسلمانی کنیم مطمئنا چیزی به نام تمدن اسلامی ایرانی شکل نخواهد گرفت.
بعضا می گویند می خواهیم پیشرفت کنیم یا به تعبیری توسعه پیدا کنیم، توسعه در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی که مطرح می کنند یعنی ما کاملا شبیه آنها شویم.
در سند ۲۰۳۰ همین ادعا را داشتند.وقتی توسعه یافته را بیان می کنند در ابتدا توسعه را یک کلمه ارزشی و مقدس نشان می دهند و بعد می گویند ما توسعه نیافته ایم.رنج باید ببریم که بعضا فیلم هایی در دل جنگل آفریقا تهیه کرده اند که در این فیلم قبایل آفریقایی مسلمان را نشان می دهند و درحالیکه صدای اذان می آید گوینده انگلیسی زبان می گوید ما در مرکز وحشی های عالم هستیم.
نماز را که نماد تکامل یافتگی بشر است را به هیچ انگاشتند و مسلمانان را وحشی می نامند.خب ما باید این موضوع را تغییر دهیم، روزی قدرت عالم دست ما مسلمانان بوده است و به گونه ای بوده که در شرق و غرب عالم غیر از حرف مسلمانان حرف دیگری خوانده نمی شد.آنها حسادت کردند و به دنبال جایگاه مسلمانان بودند.
ظاهرا ولتر از نامدارترین فیلسوفان و نویسندگان رسما نوشته است که آرزوی من این است پری که در گوشه عمامه سلطان عثمانی است در کلاه شارلمانی رییس وقت فرانسه بیاید.چند سال برای این کار کردند؟چیزی در حدود ۳۰۰ سال تلاش کردند.
دوستان توجه داشته باشند اگر اروپایی ها به اوجی از تمدن خود رسیدند یک روزه و دو روزه نبوده است و در حدود ۳۰۰ سال تلاش کردند تا به این اوج رسیدند درحالیکه اوج تمدن آنها اوج کفر بود حتی نسبت به دین سنتی خود که مسیحیت است آنها کافر شدند.ماتریالیسم، ماده پرستی، بی قیدی و حکومت های لاییک حاصل تمدن اروپایی شد.
قرن ۱۹ و ۲۰ در این حال گذشت و ادعا داشتند رییس دنیا هستند و واقعا زور داشتند و آمدند جهان را تکه تکه کردند و کشور مسلمانان ۹۰ قسمت شد چون یک کشور اسلامی داشتیم و آمدند تکه تکه کردند و قدرت خود را اعمال کردند و کفر بود که حکومت می کرد. در چنین شرایطی صدای علما و شهیدانی مانند شهید سلیمانی بلند شد و گفتند جهان باید به سوی خدا برگردد. اما بازگشت به سوی خدا چگونه است؟ برای بازگشت به سوی خدا باید به سراغ نماز برویم که مهم ترین پل ارتباط انسان و خداست.
پس نماز نماد تمدن اسلامی است چرا که ابعاد فردی و اجتماعی زندگی اسلامی با اقامه نماز شکل میگیرد.شما وقتی می خواهید نماز بخوانید مکان نباید غصبی باشد یعنی نمی توانید ظلم کنید و زمین خواری کرده باشید و نماز بخوانید، این شدنی نیست.لباس نمازگزار باید پاک باشد.آبی که استفاده می کنید باید حلال باشد.پولی که خرج کردید باید خمسش را داده باشید.
نماز روابط اقتصادی و روابط اجتماعی را تنظیم می کند.در نماز جماعت آن فردی که از نظر علمی، تقوایی و عدالت شایسته است پیش نماز می ایستد، یعنی روابط اجتماعی را تنظیم می کند، نماز اگر درست اقامه شود همه ابعاد سبک زندگی را به میدان می آورد.
ارتباط با ولایت در نماز است یعنی رابطه طولی با رییس جامعه اسلامی درست می شود.ارتباط با برادران و خواهران دینی، بحث پوشش و همه این موارد را باید در نماز مراعات کنید پس نماز سوای اینکه رابطه قلبی با خدا است تنظیم کننده رفتارهای ما مطابق سبک زندگی اسلامی است.
پیامبر اسلام فرموده است که پنج بار در روز باید نماز خوانده شود.اگر کسی پنج بار بدن خود را بشوید آیا دیگر کثیفی در بدن دارد؟نماز همین است که روح، جان و جامعه شما را روزی ۵ مرتبه پاک می کند. حضور در نماز جماعت و نمازجمعه را جدی بگیرید.برای حضور نسل نوجوان در نمازجمعه باید برنامه ریزی شود، نسل بعدی باید این حس را داشته باشد که به نماز جماعت و نماز جمعه بیاید.
گاهی اوقات جامعه پذیری که خود یک مرحله از رشد و تکامل است در دوره های جوانی و نوجوانی که دوره آموزش عمومی ماست تمرین نشده است، طرف قلب پاکی دارد و نمازخوان هم هست اما در جامعه حضور پیدا کردن و در جمع حضور داشتن را تمرین نکرده است.اینکه می گوییم سبک زندگی اسلامی در نماز است به همین جهت است، شما وقتی طرف را به جماعت می آورید نظم پذیری را به او یاد می دهید که یکی از پایه های مهم اخلاق و معنویت است.نماز می تواند ارتباط گیری با دیگران و احساس مسئولیت اجتماعی داشتن را تقویت کند.
پس به نماز صرفا به عنوان کاری که تاثیر قلبی در ارتباط با خداوند دارد نگاه نکنید، معنویت اصیل اسلامی ما معنویتی است که به جامعه هم اهمیت می دهد و نگاه اجتماعی به قضیه دارد، معنوی است اما اجتماعی است.
اینکه رهبر معظم انقلاب می فرماید ورزش یکی از گام های معنویت است برای این است که ورزش ما را برای فعالیت های بعدی آماده می کند، انسان گوشهگیر مسلمان نیست.مسلمان در اوج معنویت اوج کار اجتماعی را انجام می دهد.در نماز می توانیم این موارد را تمرین کنیم و از این بعد باید نماز بار دیگری مورد توجه قرار گیرد خصوصا برای جوانان، نوجوانان و مسئولین محترمی که در مسائل روانی و تربیتی کار می کنند.
نماز می خواهد ما را برای یک حضور با نشاط، معنوی و فعال در جامعه اسلامی آماده کند و سبک زندگی اسلامی را در وجود ما نهادینه کند. امیدواریم انشاالله در این جهت همه موفق باشیم و آنچه که از آداب نماز است و به ما کمک می دهد تا زندگی دنیا و آخرت خود را آباد کنیم و به خدای متعال نزدیک شویم را به خوبی عمل کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید