بیانات در جمع مدیران ارشد جهاد کشاورزی استان فارس
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز، جلسه مدیران ارشد جهاد کشاورزی استان فارس ، امروز یک شنبه ۳ بهمن ماه با حضور آیت الله دژکام برگزار گردید.
متن کامل بیانات آیت الله دژکام در این جلسه بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدالله رب العالمین و صلی الله علی سیّدنا محمّد و آله الطّاهرین
خدا قوت، ان شاء الله همه موفق باشید، بحث های مفصل مدیریت محترم جهاد استان و ریاست محترم کمیسیون کشاورزی را شنیدیم و بالاخره الحمدالله بسیار مباحث هم گرم و جدی القاء شد که ان شاء الله به نتیجه خوب هم برسد.
بنده می خواهم در پایان این جلسه ای که قاعدتاً دوستان هم در شنیدن مباحث به نوعی همراهی کردند و دنبال این هستند که مسائل را حل کنند، دو سه نکته را که به صورت مستمر در طول این ۴۰ سال گذشته همراه ما بوده، و باعث شده آن چیزی که دلمان می خواهد متاسفانه محقق نشود خدمت شما یادآوری کنم، شاید مدیران محترمی که در خدمتشان هستیم بتوانند یک راهحلی را ارائه کنند.
مسئلهی اول: یکی از ضعفهای بزرگ ما این است که گاهی ما دقیقاً نمی دانیم میخواهیم چه کار کنیم، تاکنون در خدمت چند مدیر محترم جهاد بوده ایم، و همیشه هم بنده این سوال را مطرح میکنم که استان فارس برنامه و هدفگذاری اش ذیل سند ملی چیست؟ می خواهید چه کاری انجام دهید؟ کسی جواب واضحی برای ما ندارد. اگر ندانیم از نظر برنامه و راهبرد کلی میخواهیم چه کنیم و کجا باشیم بسیاری از فرصت را از دست میدهیم. ممکن است در مسائل جزئی بخش دامپزشکی یا کشاورزی نتوانم خدمت ویژه ای انجام دهم ولی در پیشبرد هدف کلی در بخش کشاورزی مسلماً بنده دخیل هستم؛ یعنی بخواهیم یا نخواهیم همه شهروندان به نوعی دخیل هستند و بنده هم در همین جایگاهی که خدمت میکنم در این مسئله مسلما تاثیر گذار هستم؛ یعنی اگر همراهی کنم زود به هدف می رسید و اگر بخواهم چوب لای چرخ بگذارم هر کاری بکنید نمیشود.
نبود برنامههای کلان و راهبردی و عدم هدف گذاری واضح در برخی ارگانها و ادارات باعث شده تا هر مدیری که میآید برنامه جدیدی را دنبال کند. مگر مدیران چند وقت می مانند؟ مدتی بعد او نیز می رود و شخص دیگری می آید و می خواهد از صفر مسیر درگیری را بپیماید، اینگونه نمیشود کشور را اداره کرد. ما هلند که نمی شویم هیچ، خودمان هم که بودیم از دست میدهیم، چرا؟ برای اینکه آنها برنامه داشتند، هدف گذاری کردند، و مدیریتهای همه قسمتهای مختلف کشورشان همراهی کردند و به نتیجه رسیدند، با اقدام موضعی و مقطعی نمیتوانیم این کار را انجام دهیم، آیا کمک هایی را که می دهید در راستای آن هدف معین ما می باشد یا خیر؟ مقام معظم رهبری در طول این چند سال اخیر اسناد مختلفی را به عنوان سندهای راهبردی در موضوعات مختلف مشخص کردند، که امروز برای محیطزیست، کشاورزی، اقتصاد و… سند داریم، اینها به چه معناست؟ رابطه ما با این اسناد بالادستی چیست؟ نمیخواهم بگویم سند معجزه می کند، اما سند به ما وحدت هدف میدهد، سند میخواهد آن قله را برای ما مشخص کند، سند می خواهد ما را به این سمت بکشاند که از چند طرف دیگر نرویم، آیا جهاد کشاورزی امروز یک هدف مشخص را دنبال می کند؟ به نظر من این واضح نیست، و نیاز به تبیین ویژه دارد، اینکه فرمودند آن را پایلوت کنیم پیشنهاد خوبی است؛ یعنی ما یک جا هدف گذاری داشته باشیم، و امکانات را هم ویژه آن بیاوریم و نتیجه گیری ها را هم بیاوریم. هدف گذاری ها باید در طول چند دهه ثابت باشد که ما بدانیم چه می خواهیم انجام دهیم.ما در همه بخشها مهمان نفت هستیم و اکنون که در نفت گیر افتادیم، میگوییم چه کار کنیم؟ هدف ادارات ما این نیست که در بخش خودشان نان در بیاورند.
مسئله دوم: نکته دیگر اینکه مدیریت بخش کشاورزی ما باید دانش بنیان باشد، البته این فرق دارد با کشاورزی دانش بنیان؛ چون آن مربوط به خود کشاورز است. اگر می خواهیم بگوییم که در مدیریت این کشور کاری انجام میدهیم باید مدیریت خود را دانش بنیان کنیم.
آن جمله اولی که از مقام معظم رهبری آوردید این است که، اول برنامه داشته باشیم، دوم مدیریت علمی داشته باشیم، سوم جهادی کار کنیم. جهادی کار کردن مرحله بعد از این است که بدانیم میخواهیم چه کاری انجام دهیم، روایتی را از اهل بیت علیهم السلام خدمت شما عرض می کنم که فرمود: مدیران و روسا، رئیس مردم هستند ولی علما، رئیس روسا هستند، برای اینکه به هر رئیسی باید عالم همان قسمت به او یاد دهد. دانشگاه و حوزه ما باید تضمین دهد، این که حقوق میگیرند برای چیست؟ از جیب مردم به عنوان خدمات علمی که میدهد می خورد، باید پاسخگو باشد، در کشور ما جای اینها گمشده، نه خودشان عرضه این را دارند که به میدان بیایند و نه دیگران از آنها میخواهند که به میدان بیایند، تا مدیریت از حیث برنامه ریزی علمی و مدیریت علمی نباشد زحمت های شما به هدر میرود، مدیریتی که علمی نیست زیر پای ما را سفت نمی کند.
می گویند فلانی از این خط است یا از آن خط است! بنده خط را نمی فهمم، خدمت را میفهمم، یا خدمتگزار است یا خدمتگزار نیست و خائن است، و اگر خائن است جای او در مدیریت نیست اگر خدمتگزار است از هر گروهی میخواهد باشد، ما نشسته ایم و شبانه روز این اداها را سرهم درمیآوریم، در حالی که کشور معطل است، الان همه میگویند اجازه بده ببینم که تکلیف رئیس ها چه شود تا بعداً کار کنیم! بنده رسماً در خطبه گفتم نمایندهها یک بار محض رضای خدا محکم آنچه را که حق است بگویند، یک بار بگوید من نمیخواهم دور دوم نماینده شوم، اما خدمتی به شهر و کشور خود می کنم و میروم. ما نشسته ایم ببینیم که میخواهیم دوره بعدی چه می شویم، کسی که میخواهد پنج یا شش دور به مجلس برود، توجه می کند که پنج یا شش دور به مجلس برود، نه اینکه پنج شش دور خدمت کند، ما باید یک روز تکلیفمان را با این حرفها مشخص کنیم، تا این چیزها حل نشود ما در این کشور راه نمی افتیم.
نکته ای دیگر: بازرسی و نظارت اگر خیلی زرنگ باشد جلوی کار خلاف را می گیرد، کشور ما الان نیاز به کارهای خوب و ایجابی هم دارد نه اینکه فقط جلوی کار بد را بگیریم. مدیر است که باید بداند الان این موتور خاموش را چگونه راه بیندازد، سپرده ها در بانکها چه می کند؟ پول هست، فرمودند باید کاری بکنیم که این ها در را بخش کشاورزی بیاورند، این مدیر است که باید یک فکری برای این قضیه بکند. قفل ترین استان در کشور در رابطه با این قضیه استان فارس است. و علت آن بروکراسی است که اعمال می شود و این مانع است که سرمایه گذار جلو بیاید. اگر می توانید برای این قضایا فکری کنید مردم شما را بر روی سر میگذارند و افتخار مردم و افتخار همه ما می شوید، بخاطر عادت ها و پوسیدگی است که در مجموعه های خودمان گرفتار شده ایم، برای اینها فکری بکنید، واقع این است که اگر به اینها فکر کنید ثوابی می برید که حاج قاسم در جبههها برد، زیرا امروز جهاد ما اینجاست.
اگر گرفتاری های مردم به سر پنجه شما حل شود، همه شما ان شاالله ثوابی مثل ثواب حاج قاسم را می برید اگر هم حل نشود اجر حاج قاسم را هم ضایع می کنید، تعارف ندارد، به خودم می گویم به شما هم میگویم، اگر کمک ندهیم روز قیامت گرفتاری سختی خواهیم داشت. اینها را باید بتوانیم تغییر بدهیم و مطمئن هستم که هیچ کس از شما بهتر نمی تواند این کارها را رواج دهد.
باید تصمیم بگیریم و بگوییم هرچه می توانیم به خاطر رضای خدا اقدام می کنیم، و بیش از آن را میگویم خدایا نتوانستیم، اگر به اینجا برسید جلوی خون حاج قاسم و دیگر شهدا جواب داده اید، اگر به اینجا رسیدید جواب دارید ولی اگر کمتر از این است نمی توانید جواب بدهید. نباید خیال کنیم اینها برای مسجد است، خیر، برای دفتر امام جمعه استانداری و جهاد کشاورزی است. ان شاء الله خداوند هم کمک می دهد.
دیدگاهتان را بنویسید