اجرای سند مهندسی فرهنگی فارس از ابتدای سال ۱۴۰۰
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در فارس و امام جمعه شیراز، آیتالله دژکام، نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس امروز، ۲۱ دیماه در جلسه شورای فرهنگ عمومی این استان گفت: نقشه یا سند مهندسی فرهنگی یک سند ملی است که برش استانی برای آن تدوین شده است.
متن بیانات آیت الله دژکام در این جلسه به شرح زیر می باشد :
بسم الله الرحمن الرحیم
در ابتدا عرض سلام، ادب و احترام دارم خدمت همه اعضای محترم شورای فرهنگ عمومی در سطح استان فارس؛ در خدمت ۳۶ شهرستان هستیم و دعاگوی همه بزرگواران و سایر اعضای محترم شورا هستیم.
از حرم سوم اهل بیت و جوار شاهچراغ(ع) به همه شما ایام فاطمیه را تسلیت عرض می کنم و یاد شهدای عزیز و بزرگوار ایران، شهید سلیمانی و شهید فخری زاده را گرامی میداریم و به روح حضرت آیت الله مصباح عالم بزرگ انقلابی کشور که در این ایام ایشان را از دست دادیم درود میفرستیم.
در پایان دستور اول جلسه مطلبی را در رابطه با برش استانی سند فرهنگ عمومی یا مهندسی فرهنگی استان فارس مختصر عرض میکنم.ما یک سند ملی داریم به عنوان نقشه مهندسی فرهنگی که در سطح کشور چارچوب هایی برای حرکت فرهنگی کشور و نظام مقدس جمهوری اسلامی تبیین شده و باید در سطح استان خود متناسب با نیازهای منطقه ای آن را دوباره تعریف کنیم و در ادامه سند را اجرایی و عملیاتی کنیم و اصل موضوع دستور اول جلسه همین است.
برای اینکه این کار انجام شود همان طور که آقای سهرابی توضیح دادند برنامه ریزی و هدف گذاری فرهنگی بدون نظر کسانی که مجری و تاثیر گذار فرهنگی هستند امکان پذیر نیست و در دیکتاتوری ترین شکل آن هم امید به موفقیت نیست.
شما در دوره رضاخان دیدید که می خواستند بعضی برنامه های فرهنگی را به صورت دیکته شدن، اجباری و استبدادی اجرا کنند و چندین سال به مردم فشار آوردند، کتک زدند و به زندان انداختند اما باز هم تاثیر نداشت و مردم به سر جای اول خود برگشتند پس برای مهندسی فرهنگ باید همفکر شویم و همدل شویم که عمق همدلی بیشتر از همفکری است و زمانی که همدل شدیم دیگر نیاز به دستور از بالا نیست و همه امکاناتی که به حسب موقعیت اجتماعی و مسئولیت اداری اجتماعی که در اختیارمان هست را در راستای آنچه میخواهیم به کار می گیریم و نتیجه همدلی این است.
برای این امر باید از کلی گویی رد شویم. بنده استدعا میکنم به این نکته ای که خدمت شما تقدیم می کنم همه سروران، فرمانداران، ائمه جمعه و اعضای محترم شورای فرهنگ عمومی در استان توجه داشته باشند که اگر بنا هست از این چارچوب کلی که همه قبول داریم عبور کنیم و به سمت برنامه و اقدام عملی جلو رویم باید اطلاعات ما از مجموعه این سند بسیار دقیق تر و عمیق تر باشد.اینکه سند و برش استانی را خدمت شما فرستاده ایم در همین راستا است.و باز هم موکدا می خواهم که همه به شکلی روی این مسئله کار کنند.واقعا مدیران فرهنگی استان چه مقدار این سند را مطالعه کرده اند؟تا ندانیم نمی توانیم اقدام کنیم.در روایات داریم برای انجام هر کاری نیاز به معرفت و شناخت هست.نسبت به این نقشه مهندسی فرهنگی اطلاعات ما چقدر است؟
یکی از کارهای خوب و مناسب که ائمه جمعه می توانند انجام دهند این است که مطالعه سند و بازخورد گرفتن از آن را به مسابقه بگذارند.هر شهر ۱۲ تا ۱۷ نفر اعضا دارند و باید ببینیم از این نقشه مهندسی چقدر اطلاع دارند؟اینگونه نباشد که درمسائل فرهنگی نامه ها یا متن نقشه مهندسی فرهنگی را فقط بایگانیکنیم؛ اگر میخواهیم کار فرهنگی کنیم باید این نقشه مهندسی را در اختیار دیگران قرار دهیم.گاهی می شنویم یک نفر می خواهد با چوب دیگران را براند ولی انقلاب اسلامی از اول که شروع شده است برای این بوده که این اتفاق را کنار بگذاریم.این سبک مدیریت که یک نفر چوب دستش باشد و دیگران را براند بی احترامی به کرامت همه انسان ها است و این سبک را کنار می گذاریم و متناسب با علم و دانش جلو برویم.
حال اعضا محترم شورای فرهنگ عمومی در شهرستان ها نسبت به نقشه مهندسی استان فارس چقدر آشنا هستند؟اصل بحث که تا به امروز نزدیک ۹ ماه هست که معطل هستیم همین است.
ازکلیگویی بیرون بیاییم.متن را مطالعه کنیم، حدود ۷۶ امام جمعه بزرگوار داریم که همه اهل علم هستند و باید ۷۶ حاشیه بر متن اصلی بزنند.برای ما حاشیه نویسی کنید.صاحب نظر یعنیکسی که حاشیه مینویسد.فرماندارن و ائمه جمعه حاشیه بر متن بنویسند و حدود ۱۵۰ حاشیه داریم که اگر جمع بندی کنیم دقیقا متوجه میشویم در استان چه کاری باید انجام دهیم تا از نظر فرهنگی جواب دهد.
حال اگر عزیزان حتی بعد از مدتی از مسئولیت کنار روند ولی به عنوان یک فعال اجتماعی، فرهنگی و سیاسی که حضور دارد و زمانی که جهت گیری این فعال اجتماعی مشخص است دیگران را با خود همراه می کند.
حاشیهنگاری به همان سبکیکه در تاریخ ما بوده و عمده متون مهم ما حاشیه خورده است.وحی فقط قرآن است و این پیشنهاد متن نقشه مهندسی استان فارس است و وحی نیست و حاصل نظر کارشناسان استان است و شما نیز نظر خود را در حاشیه آن بنویسید تا به جمع بندی مناسب برسیم.
در محافلی غیر از محافل رسمی گلایه میکنیم و این کار را باید رسمیت دهیم و در جلسات رسمی نظر خود را بگوییم.انشاالله متن را می خوانید و نظریات خود را اعلام کنید.
اینحاشیه ها را بفرستید و ما فرصت زیادی نداریم، چند ساعتی وقت گذاشته و متن اصلی را بخوانید و دیدگاه های خود را دریغ نکنید.
نهایتا طبق زمان بندی خود باید در نیمه اول سال ۱۴۰۰ نقشه مهندسی را عملیاتی کنیم.دی ماه رو به اتمام است و ۲ ماه وقت داریم تا از اول ۱۴۰۰ در فاز اجرایی قرار گیرد.اگر هنوز کسی متن را مطالعه نکرده عقب هستیم.
استاندار نسبت به مدیران شهرستانی عنایت داشته باشند تا بیشتر همراهی کنند چون اگر آشنا نباشید در زمان اجرا نمی دانید باید چه کاری انجام دهید.
در اینقسمت نهایتا مناسب است که تا اول بهمن ماه خصوصا مسئولین محترم شوراهای فرهنگ عمومی که ائمه جمعه هستند و نایب رئیسان که فرمانداران محترم در ۳۶ شهرستان هستند؛ عنایت داشته باشند چون دیدگاه شما مهم است.یعنی غیر ممکن است که در مرکز استان یک سند فرهنگی مصوب شود و شما چیز دیگری بخواهید و سند استانی بتواند در شهرستان اجرایی شود.
انشااله دریغ نکنید تا اول بهمن ماه بفرستید تا جمع بندی را داشته باشیم و جلسه بعدی شورای فرهنگ عمومی این سند را به رای بگذاریم و نظر شما جلب شود و مرحله اجرایی را به کمک استاندار شروع کنیم و در اول سال ۱۴۰۰ در راستای نقشه مهندسی فرهنگی اقدامات مناسب را انجام دهیم.
در جمع بندی سخنانم به حمدالله بیانات استاندار محترم و دستوراتی که بنده از ضمن صحبت های ایشان نسبت به مجموعه مدیران اجرایی استان استنباط کردم به نظر می رسد انشاالله به خوبی راهگشا خواهد بود و ما قدم های خوبی را در راستای اعتلای جایگاه شورای فرهنگ عمومی و تاثیر گذاشتن آن بر مسیر فرهنگی استان و کشور شاهد خواهیم بود.
انشاالله دغدغه هایی که دوستان از شهرستان های مختلف داشتند را با تدابیری که جناب استاندار اشاره فرمودند حل می شود و دبیر جلسه این موارد را به عنوان مصوبات جلسه تدوین خواهند کرد.
کار فرهنگی با “من” انجام نمی شود و مهم “ما بودن” است یعنی با هم متحد اگر اقدام کنیم نتیجه خواهیم گرفت.اگر قرار است وحدت شکل گیرد نیاز به یکسری باورها است، الحمدالله همه ما مسلمان هستیم و باورهای مشترک داریم اما یکسری از اخلاقیات وجود دارد که هرچه هم فردی در زمینه اخلاق زحمت کشیده باشد باز هم جا دارد که همه تلاش کنیم تا چارچوب های اخلاقی را بیشتر مراعات کنیم که باعث ایجاد وحدت می شود و تواضع وحدتی ایجاد می کند که در سایه این وحدت مسائل را می توان هماهنگ کرد.
پس در درجه دوم اخلاق است که باید پایبندی خود را به نکات اخلاقی داشته باشیم.
۲بحث دیگر می ماند، یکی آگاهی به شرح وظایف و جایگاه ها است.هر جایگاهی که در مجموعه اداری و نظام کشور جمهوری اسلامی تعریف شده است قاعدتا شرح وظایفی دارد و اگر نسبت به شرح وظایف خود آشنا نباشیم گاهی ما از شرح وظایف خود تعدی میکنیم و گاهی فرد دیگری در حیطه مسئولیتی ما دخالت می کند و عدم آگاهی به شرح وظایف سبب اختلاف می شود.
این مسئله به صورت جدی باید واضح شود و جایی که شرح وظایف هم پوشانی دارد نحوه همکاری مدیران برای حل مسئله باید تدوین شود که به نظر بنده می رسد مجموعه برنامه بودجه و بحث آموزش و تحول اداری استان باید کارگاه هایی ویژه این قضیه برپا کنند تا تک تک مسئولان استان با وظایف خود آشنا شده و دقیقا در چارچوب خود اقدام کنیم و اگر حتی جایی مبنای ما این است که وظایف جا به جا شود و به دیگری سپرده شود این رسمش نیست که سرخود کار کنیم.ما به دنبال نظام هستیم و باید در چارچوب یک پیشنهاد برود تا تصویب شود.نظام اداری ما مقداری دیر عمل می کند اما بهتر از هیچ است؛ همیشه نظم بهتر از بی نظمی است ولو اینکه زمان بر باشد.
حضور وزرا و سفرای کشورهای دیگر در جلسه با رهبر یک کشور آداب دارد و اگر آداب و تشریفات مراعات نشود سبب اختلاف بین کشورها می شود.حال این آداب را چگونه باید یاد بگیریم؟به نظر بنده ما نیاز به کارگاه های آموزشی داریم.ما در رفتارهای بین خودمان آداب داریم و اگر آداب مراعات شود بسیاری از اختلافات کم می شود و این نیاز به آموزش دارد و ما که می خواهیم جامعه را درست کنیم در ابتدا باید این چارچوب ها را به خود آموزش دهیم و انجام دهیم.
در زمینه ادبیات و سخنرانی اداری هم نیاز به کارگاه است؛ پس سه کارگاه نیاز داریم و انشاالله استاندار محترم دستور دهند و دوستان سازمان مدیریت موضوع را مدنظر قرار دهند تا در همه استان برگزار شود چون این آموزش ها در ایجاد وحدت بسیار تاثیرگذار است و همه به شرح وظایف خود آشنا می شوند و دقیقا می دانند چه اقدامی باید انجام دهند.
ایجاد وحدت و ما شدن عواملی دارد که یکی از آنها همین است که بدانیم و اگر آگاه نباشیم اختلاف به وجود می آید.
منظور و هدف یکی است اما مشکلاتی که در بحث آموزش اداری به وجود آمده است و لازمه یک تحول انقلابی است گاهی فاصله ایجاد می کند و امیدواریم در این خصوص برنامه ریزی شود و اتاق فکر شورای فرهنگ عمومی هم باید در این زمینه کمک دهد تا بازآفرینی و بازبینی کنیم تا پاسخ مناسب بگیریم.
دیدگاهتان را بنویسید