ترویج امر به معروف و نهی از منکر در سطح جامعه مهمترین راهکار پیشگیری از وقوع جرم است
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در فارس و امام جمعه شیراز، متن بیانات آیت الله دژکام در دیدار با فرماندهان انتظامی استان فارس به شرح زیر می باشد.
بسم الله الرحمن الرحیم
قَالَ اَللَّهُ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى : الْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاءُ بَعْضٍ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ
هفته نیروی انتظامی را گرامی می داریم و به روح مطهر و پاک شهدای نیروی انتظامی درود می فرستیم و برای فرماندهی معظم کل قوا و همه ی نیروهای عزیر تحت فرمان ولایت در این حرم نورانی حضرت احمد بن موسی(علیهماالسلام) دعا می کنیم که خداوند متعال سلامت، سعادت و سربلندی و عزت دنیا و اخرت را نصیب همه ی عزیزان قرار بدهد.
تشکر می کنم از خدمات نیروی محترم انتظامی استان فارس و در راس آن فرماندهی محترم برادر سربلند و عزیز جناب سردار حبیبی و همه ی معاونین، فرماندهان محترم مناطق مختلف که علی حسب مراتبهم آستین همت را بالا زدند که نظم و امنیت را به مردم شریف و سربلند این استان هدیه کنند و در این راستا متحمل زحمات بسیاری می شوند که اجرشان با خدا هست و وظیفه ی همه ما مردم تشکر از زحمات ایشان هست و تشکر ویژه ای هم دارم از مجموعه عزیزان عقیدتی سیاسی این نیرو که علی حسب مراتبهم در تلطیف فضای کار و معنوی ساختن این فضا تلاش می کنند و سختی کار را گاهی با نکات معنوی که بیان می کنند و اقدامات دینی که انجام می دهند یک مقدار برای عزیزان آسان می کنند. از این مقدمات که بگذریم دو نکته خدمت شما سروران مکرم عرض میکنم که جزو مبانی برنامه ی اجتماعی دین ما است و درسایه این دو نکته ما بایستی به اهدافی که در جامعه داریم و قسمت قابل توجهی را هم نیروی انتظامی باید محقق کند اِن شاءالله دست یابیم.
نکته اول: بحث ولایت پذیری است. ما همه حق ولایت را برای معصومین علیهم السلام و نواب امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف قبول داریم. در اینکه امام زمان ارواحنا فداه ولایت دارد جای تردید نیست، جای ایمان ما هست. شب اول قبر باید جواب بدهیم مسلما شب اول قبر سوال اول این است که ولی شما کیست، اگر کسی نتواند امام زمان را بشمارد، گیر می افتد و به زمان قیامت موکول نمی شود. قبرش در شب اول پر از آتش می شود. ما باید یاد همدیگر بیاوریم که این جزو عقاید رسمی شیعه بوده، هست و خواهد بود.
امام رضا علیه السلام دو نفر از اصحاب پدر بزرگوارشان امام موسی کاظم علیه السلام در بغداد بودند، یکی از اینها فوت شد و در قبر قرار دادند. حالا امام رضا(ع) در مرو بودند و آن در بغداد فوت شد، فرض کنید هزار و چند صد سال پیش اگر میخواست خبر برسد چقدر طول می کشید، شبی که دفن شد، فردا صبح یک عده ای از شیعیان خدمت امام رضا(ع) رسیدند. امام فرمودند فلانی که یکی از اصحاب پدرم بود فوت شده است. در قبرستان بغداد دفن کرده اند، شب، ملائکه برای سوال و جواب بالای سرش آمدند، در مورد خدا پرسیدند جواب داد، از کتاب پرسیدند جواب داد، از پیغمبر پرسیدند جواب داد. بعد گفتند امامت چه کسی هست، از امیرالمومنین(ع) شروع کرد تا رسید به پدرم، هفت امام شمرد. گفتند بعدش امامت چه کسی هست، اما او هفت امامی بود، واقفه بود، گفت بعدش ما امام نمی خواهیم، فرمود گفتند بعد حجت خدا بر تو که بوده است، نتوانست جواب بدهد چون امام رضا(ع) را قبول نداشت. امام رضا(ع) فرمود قبرش را از آتش جهنم پر کردند و رفتند. این ها بیرون آمدند و تاریخ نوشتند که آقا اینطور فرمودند. در آن زمان یک ماه طول می کشید تا کاروانی مثلا بیاید خبر بیاورد. بلاخره آمدند و گفتند فلان روز فلانی دفن شد. گفتند میدانید که شبش چه خبر بوده، گفتند آن غیب است و کسی نمی داند. گفتند که امام رضا(ع) گفته اند به ما خبر داده که نتوانسته بگوید امام هشتمش چه کسی هست.
امروز من و شما این جهت را معتقدیم که امام دوازدهم حجت بر ما هست. این را همه ما باید داشته باشیم و باید در قبر جواب بدهیم. به این قسمت، ولایت می گوییم. حالا این ولایت یک طرف قضیه است و ما یک واجب دیگر داریم که آن جا متاسفانه لنگی داریم و آن تولی است. تولی یعنی قبول ولایت کردن. اعتقاد به ولایت یک چیزی است و قبول کردن به این معنا که هر چه گفت فرمان ببریم و اگر نپذیریم، گناه هست، موضوع دیگری است. جامعه ما باید در فرمانبری از رهبر معظم انقلاب امروز نشان بدهد که شایسته هست که امام زمان(عج) ظهور کند، شایستگی و لیاقت را باید در خودمان اثبات کنیم. حضرت آقا یک زمانی فرمودند که بایدها را چه کسی باید عمل کند. این شتاب خیلی معنا داشت که تو در مقام باید گفتن نیستی، تو در مقام اطاعت کردن هستی. هر چه دستور ولی امرم بود اطاعت میکنم، برگشته این طور میگوید چرا این طور شده چرا آن طور شده. باید این طور میشده باید آن طور میشده. اینها همش یعنی اینکه ما تولی نداریم. اگر قبول ولایت نکردیم چطور میگوییم ما منتظریم امام زمان(عج) بیاید.
دروغ نگوییم؛ خداوند متعال یک ذخیره در عالم بیشتر ندارد و امام زمان(عج) را به سادگی نمی آید همین طور بین ماها بفرستد. همگی بیاییم تصمیم بگیریم که اِن شاءالله دراموری که آقا جهت گیری را مشخص کردند همین طوری که ایشان گفتند مطیع باشیم و هر کس حرف بیخود زد بگوییم تو حجت بر ما نیستی، ایشان از طرف خدا بر ما حجت هستند و هر چه گفتند باید اطاعت کنیم. این مساله تولی است. درمسائل سیاسی همین طور هست در سیاست گذاری همین طور هست هر چه آقا گفتند باید اطاعت کنیم. اصل این نظام اسلامی که نزدیک به سیصدهزار شهید برایش داده شده ما گفتیم شکل حکومت را می خواهیم عوض کنیم، هر چه تا الان بوده طاغوتی بوده می خواهیم الهی شود یعنی ولی داشته باشیم، ولایت داشت باشیم و بپذیریم و قبول کنیم و عزیزان اگر این نکته بین ما گم شود که اِن شاءالله نمی شود باید به همدگیر تذکردهیم، در غیر اینصورت بزرگترین ضرری که در زندگی شخصی، تاریخی و اجتماعی می توانیم بکنیم کرده ایم. از این این ضرر بزرگتر پیدا نمی شود، برای اینکه هم دنیا و هم آخرتمان خراب می شود .
” خَسِرَ الدُّنْیا وَالاْآخِرَهَ ذلِک هُوَ الْخُسْرَانُ” خسرت دنیا و اخرت یعنی همین. برای اینکه ما عزت و عظمت را میدانیم. ایران در چه وضعی بود. میدانیم امام روزی غیرتش را فریاد زد، معذرت میخواهم این تعبیر را آقا در حالتی خاص به کار برده، به جا بوده و بنده اگر میگویم همان حال را در نظر می گیرم؛ یک سگ آمریکایی اگر شاه ایران را زیر بگیرد نمی توانید شما محاکمه کنید . همین طور هم بوده الان ما به چه عزت و عظمتی در سطح دنیا رسیده ایم. این را نباید نادیده بگیریم. عظمتی که ایران دارد به برکت ولایت به دست آمده است، اگر ولایت نبود نمی شد. حالا این ولایت را قدر میدانیم. نوح به پسرش گفت بیا سوار کشتی بشو. کشتی ولایت بود. مساله اهل بیتی مساله سفینه نوح هست، ولایت همین است. این کشتی نجات هست حالا مدام می گویند طوفان هست. بله طوفان هست و آقا نمیدانید وضع چطور است. بله میدانیم، پسر نوح گفت میروم بالای قله کوه. قله امریکا هست که هر چه رفتند دیدند نشد. موج پسر نوح که پسر پیغمبر هم بود را برد. آخوند باشد غیر آخوند باشد هر کسی که در کشتی ولایت ننشیند همین به سرش می آید. می بینید چه طوفانی راه افتاد. موج طوفان همه را دارد می برد، تنها کشتی نجات همین است، این کشتی نام علی(ع) بر آن نوشته شده است. حضرت نوح(ع) هم بر روی کشتی نوشته بود یا علی و الا کشتی غرق می شد. این کشتی به نام امیرالمومنین که اسم اعظم خدا هم هست دارد در این طوفان حرکت میکند. هر کس سوار نشود به خودش ضرر میزند، به دیگران هم ضرر میزند، سوار شوید که تنها راه نجات همین است.
حالا که بحث ولایت را گفتیم یک نگاهی هم داشته باشیم به ایفای نقش خودمان در جامعه؛
در مورد گزارشاتی که سردار حبیبی بیان فرمودند و می فرستند مساله بر سر این است که بالاخره ما یک سری مشکلات از نظر امنیتی و انتظامی داریم و مساله مربوط به کشور ما هم نیست و همه جا دارند و ما هم داریم. وظیفه نیروی انتظامی و پلیس این است که جلو اینها را بگیرد . پلیس دارد زحمت خودش را میکشد اما مسلما همین طور که سردار محترم فرمودند، نمی شود که بالای سر هر مجرمی یک پلیس بایستد، بلکه باید کاری کنیم زمینه اینکه کسی بتواند خلاف کند را کم کنیم و این همه اش با نیروی انتظامی نیست، ببینیم قران کریم و اهل بیت(ع) چه چیزی پیشنهاد داده اند و چطور میتوانیم آن را مدیریت کنیم. حالا فرمودند در فلان کشور این طور بودند شاید آن ها به قوانینی که ما کمتر توجه می کنیم دقت کرده اند. شما میدانید یک آمریکایی ده سالی دو جلد کتاب در مورد امر به معروف و نهی از منکر نوشت و گفت من متوجه شدم که این امر به معروف و نهی منکر است که جلوی خیلی از جرم ها را می گیرد که حتی دیگر نوبت به اقدام امنیتی و انتظامی نمی رسد. نقش مردم در این که بخواهند جلوی جرم و جنایت را بگیرند در دین ما به عنوان امر معروف و نهی از منکر تعریف شده است، یعنی ما نباید آدمی بی تفاوت نسبت به مسائل اجتماعی داشته باشیم. نیروی انتظامی اعلام کرده در پیشگیری نقش ما ممکن است ۲۰ درصد تعریف شود و در کشفیات ۸۰ درصد با ما است . پس از وقوع جرم معمولا پلیس می رسد اما اگر امر به معروف و نهی از منکر باشد پیش از وقوع جرم جلو آن گرفته می شود. بیایید کاری بکنیم که مردم ما در این راستا به میدان بیایند. باید بررسی علمی شود که چه کار بکنیم فضا به نفع انجام ندادن جرم و به نفع گناه نکردن باشد.
علامه طباطبایی فرمودند نمیتوانیم برای همه پلیس بگذاریم باید پیشگیری کنیم تا نیازی به پلیس نباشد . باید پیشگیری را زیاد کنیم . پیشگیری باید چطور زیاد شود، «إِنَّ الصَّلاهَ تَنْهى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَر».
یک برنامه ریزی و هم فکری با دوستان دیگری که در اجتماع نقش و مسئولیتی دارند بکنیم تا در جاهایی که مشکلاتی هست جلوه ی نماز، روح نماز و عقل نماز یک طوری دمیده شود، مطئمن باشید که این نتیجه اش پیشگیری از جرم است و بار شما عزیزان نیروی انتظامی کمتر می شود و شما به کارهای اصلی دیگری که دارید می رسید و خدا هم در این زمینه به همه توفیق خواهد داد.
همگی اِن شاءالله سربلند و موفق و پیروز باشید.
دیدگاهتان را بنویسید