آیت الله دژکام : امروز جامعه ما نیاز به صبوری دارد
به گزارش “روابط عمومی و امور بین الملل” نهاد نماینده ولی فقیه در فارس و امام جمعه شیراز، شنبه ۱۹ آبان ماه ۹۷ در مراسم رونمایی از ۷ کتاب آیتالله احمد بهشتی در فسا حضور بهم رسانید.
متن خام سخنان آیت الله دژکام در این مراسم به شرح زیر می باشد :
بسم الله الرّحمن الرّحیم
( امام علی ابن موسی الرضا (ع) فرمودند که “لا یستَکمِلُ عَبدٌ حقیقهَ الایمانِ حَتَّی تَکونَ فیهِ خِصالُ ثَلاثٍ: اَلتَّفقُّهُ فِی الدّینِ وَ حُسنُ التَّقدیرِ فِی المَعیشَهِ، وَ الصَّبرُ عَلَی الرَّزایا”
افتخار میکنم که امروز سعادت شد در حضور شما برادران و خواهران ایمانی عرض ادب دوباره ای داشته باشم به محضر استاد عالیقدر و چهره پر افتخار استان فارس آیت الله دکتر بهشتی و این مسئله را به هیچ وجه نمی توانم مخفی کنم که وقتی شنیدم این جلسه هست و می توانیم در محضر استاد بهشتی باشیم افتخار و مسرتی برای من ایجاد شد.
در ابتدای سخنانم حدیثی را از وجود مقدس امام رضا (ع) تقدیم حضورتان کردم تا انشاالله آشنایی با شخصیت بزرگمردی که امروز جلسه برای رونمایی از کتاب های ایشان است مقداری عمیق تر شود.
امام رضا (ع) فرموده اند که اگر کسی بخواهد ایمانش را کامل کند باید ۳ ویژگی داشته باشد.
اولین ویژگی فرمودند در دین باید بسیار ژرف اندیشی کرده باشد.فقاهت یک معنای خاصی دارد که آن قدرتی است برای استنباط احکام شرعیه فرعیه از ادله ای که تفصیلا در دین وجود دارد و یک معنای عامی دارد که عبارت است از دقیق و عمیق فهمیدن دین و مختص به احکام شرعی فرعی نمی شود. به تعبیر بعضی ها به تعریف دوم فقیه به معنای اعم یا فقه اکبر گفته می شود.
اگر کسی بخواهد دین شناس باشد نه فقط متخصص در احکام فرعی قاعدتا باید در زمینه اصول دین و اخلاق به نحوی تبحر و علمیت داشته باشد چون به بیان مرحوم علامه طباطبایی تعالیم دین را می شود در سه قسمت دسته بندی کرد که یکی در زمینه اصول دین است،یکی در زمینه فروع دین و سومی در زمینه اخلاق است.در این ۳ دسته اگر کسی بخواهد تعالیم دینی را دسته بندی کند امکان پذیر است به خاطر اینکه مباحث اخلاقی با آن نگاهی که مرحوم خواجه نصیرالدین طوسی داشته است بسیاری از مباحث مدیریتی که امروزه از رشته های علوم انسانی است در بر میگیرد و محدود نیست و اگر قرار باشد ما به این شکل بحث کنیم این ۳ شاخه اصلی می تواند مجموعه تعالیم دین را در بر گیرد.در ادامه کسی را می گوییم فقیه که از عهده هر سه مورد بر بیاید.این فقهی است که در آیه شریفه قرآن این معنا ارائه شده است که “لِیَتَفَقَّهُوا فِی الدِّینِ” تفقه در دین است نه تفقه صرفا در احکام فرعیه که آن نیز ارزشمند و مقام عالی است اما به اندازه مجموعه دین نیست و صرفا احکام فرعی را شامل می شود.
حضرت استاد دکتر بهشتی به حمدالله تالیفاتشان نشان می دهد که در هر ۳ شاخه تعمق و ژرف اندیشی دارند یعنی در خصوص اصول دین ما سخت ترین مباحث اسفار را خدمت ایشان خواندیم و همیشه به تعبیر یکی از عزیزان هم مباحثه ای من که می گفت دکتر بهشتی مسائل اصولی دین را به درستی بیان می کند و جلد ششم اسفار انصافا از مباحث دشوار هست و مباحث سنگینی در علم الهی دارد.بنده نمی خواهم بگویم شاگرد خوبی بودم ولی دکتر بهشتی استاد خوبی هستند.
انشالله خدای متعال به ایشان توفیق دهد و ای کاش میشد که ما در استان فارس محافل علمی داشته باشیم که از این وجود بابرکت بیش از این استفاده شود.
امروز متاسفانه استان ما و مرکز استان، شیراز آن جلوه و توانایی لازم را برای این عرصه فقه اکبر و اصول دین در مدارس و حوزه های علمیه آنچنان که باید و شاید ندارد و ضعف تعملات فلسفی و عقلی باعث شده است که کسانی در این عرصه جولان دهند که میدانشان نیست و هر کسی برای خود نظریه می دهد و این به خاطر اینکه ما مجال به تفکر عقلانی، اساسی و حساب و کتاب دار نداده ایم وگرنه هر کسی دنبال کار خود می رفت و وارد میدانی نمی شد که به او ربطی ندارد و امروز نیاز به حضور علمی و قدرتمندی است که امیدواریم انشالله بتوانیم از حضور امثال استاد بهشتی در این راستا بیشتر بهره ببریم.
نکته دیگر در باب فقاهت به معنای اخص هم شما میبینید آثار، تالیفات و تدریس ایشان را که سالیان متمادی در مدرسه فیضیه قم شاگردان استفاده می کنند.این تفقه در دین اگر نباشد ایمان انسان لطمه میخورد.در جامعه ما یا باید افراد به این مرحله برسند یا اینکه در جهات تخصصی کسانی داشته باشند که در جامعه لنگر حساب شوند و چهره های ارزشمند علمی را ما باید تربیت کنیم که حضورشان خود برای امنیت فکری جامعه بسیار مفید است.
نکته دیگری که امام رضا (ع) فرمودند : دومین ویژگی که کمال ایمان را به دنبال دارد این است که در معشیت و زندگی حسن تقدیر داشته باشد یعنی در کارها برنامه ریزی و اندازه گیری مناسب باشد. این روش کار را خصوصا ما طلبه ها اگر دنبال کنیم خیلی می تواند برای مردم هم مفید و هم قابل الگوگرفتن باشد.
در همین شهر فسا ساعتی می ارزد انسان برود در منزل ایشان و ببیند یک شخصیت با این توان علمی و حضور در عرصه های عالی و علمی کشور و جهان در گوشه ای آرام نشسته و هر کسی وارد می شود احساس آرامش می کند.
ما ممکن است خیلی اسم، رسم، ماشین، خانه و بروبیا داشته باشیم ولی آرامش نداشته باشیم.این آرامش که پدر بزرگوار آیت الله بهشتی القا کردند و در نسل آنها باقی مانده است الحمدالله انسان آنجا حس می کند.
دنبال ایمان کامل هستید این روشش است هر چه از این ها فاصله گرفتیم چیزی به نفع مسلمانان و جامعه اسلامی نشد بلکه به ضرر آنها شد و این ایجاد توقعات بیجا، ایجاد حرص زیادی و… که میبینید به خاطر فاصله گرفتن از روش صحیح و ذی طلبگی و ایمان کامل است.این را به عنوان یک باور باید به یکدیگر القا کنید که کمال اگر هست در درون انسان هست و ظواهری که در اطراف انسانها به اسم حق مدیریت و غیره دیده می شود چیزی را به انسان اضاف نمی کند.
بنده در محضر استاد در جلساتی خدمت مقام معظم رهبری که بودیم عنایت رهبر را نسبت به ایشان دیده ام.یعنی بدون اینکه بخواهد تجملات و ظواهری باشد اگر کسی گوهری دارد گوهر شناس گوهر را می شناسد.می خواهم این مطلب را بگویم خصوصا برای خودم و جوان ترها که نمی خواهد چیزی را پیرایه به خودمان ببندیم، اگر کسی کمالی را داشته باشد می داند و می شناسد و احترام می کند.
سومین ویژگی صبر در سختی ها است؛ جامعه امروز ما نیاز به صبوری دارد.در چند روز اخیر و پس از ۱۳ آبان میبینیم که پشت سرهم ما را تهدید و تحریم می کنند.این تهدید ها یک اراده پولادی می خواهد که در مقابلش بایستد و مقاومت کند.صبری که در طول این سالیان دراز پس از انقلاب اسلامی رده اساتید ما داشتند درس است برای ما و نسل های بعدی که آسان نبوده و نیست اما نتایجش نتایج خوبی بوده و هست.
صبر تلخ است ولکن نتایج شیرین دارد.این ایستادگی که به حمدالله امت سربلند ایرانی داشته است در طول این سالیان که انسان وقتی هر صحنه ای از آن را نگاه می کند مایه افتخار است.امسال ۱۳ آبان با سال های پیش متفاوت بود برای اینکه مردم احساس کرده بودند آمریکا برای آنها قیافه و ژست یک دشمن تمام عیار را گرفته است و آمدند که صبر خود را به نمایش بگذارند و واقعا صحنه های بسیار زیبایی بود.بنده در مسیر راهپیمایی چند نوجوان دبیرستانی را دیدم که می گفتند از منطقه فقیرنشین شیراز آمده اند اما آمده ایم که بگوییم با همین وضع ایستاده ایم.این مقاومت که در امت ما روحش دمیده شده است در راس نظام توسط مقام معظم رهبری دارد القا می شود و ایشان در سخنرانی خود در ورزشگاه آزادی فرمودند که تا من زنده هستم نمی گذارم کسی از این غلط ها کند و این نشانه ایستادگی محکم ایشان است و باید کسانی باشند که همان روحیه را در حد خود داشته باشند و این روحیه مقاومت را القا کنند.این ایستادگی، مقاومت و در مقابل دشمن سرخم نکردن چیزی است که در شخصیت علمای اسلام و استاد بزرگوار آیت الله بهشتی هم جلوه گر است.
والسّلام علیکم و رحمهالله و برکاته
دیدگاهتان را بنویسید