عمل صالح زمینهساز تولید مطالب جدید نظری و علمی است
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل نهاد نماینده مقام معظم رهبری در استان فارس، بیست و ششمین اجلاس رؤسای دانشگاههای بزرگ کشور با حضور آیتالله دژکام، نماینده ولی فقیه در استان فارس امروز، ۱۰ بهمنماه در جهاد دانشگاهی شیراز برگزار شد.
شرح بیانات آیت الله دژکام در این جلسه به شرح زیر میباشد:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
خدای متعال در آیه ۱۰ سوره مبارکه فاطر می فرماید ” مَنْ کَانَ یُرِیدُ الْعِزَّهَ فَلِلَّهِ الْعِزَّهُ جَمِیعًا إِلَیْهِ یَصْعَدُ الْکَلِمُ الطَّیِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ یَرْفَعُهُ ”
ماه بهمن هست و ماه پیروزی انقلاب اسلامی و خوش آمد عرض می کنم خدمت همه شما عزیزان و سروران گرامی که در این ماه به شیراز آمدید.
ایام فاطمیه را تسلیت عرض می کنم که همه ما به نوعی از غم سنگین شهادت حضرت صدیقه طاهره(س) دلشکسته هستیم و انشاالله خدای متعال با فرج امام زمان(عج) و تعجیل در ظهور آن حضرت مرهم همه دل های سوخته را فراهم آورد.
بنده نقدهایی دارم اما عرایض بنده به حساب قدرناشناسی زحمات دوستان نیست و مسلما خدمات بسیار ارزنده ای به واسطه دانشگاه ها و خصوصا دانشگاه های بزرگ کشور که مسئولین محترم آنها در این جلسه جمع شده اند برای کشور و نظام اسلامی ارائه می شود که جای قدردانی و تشکر دارد.
برای اینکه جهت گیری صحبتم را متبرک کرده باشم در ابتدای سخنانم آیه ۱۰ سوره فاطر را خواندم که هر کس به دنبال عزت است، عزت مال خداست و به هر کس بخواهد می دهد.
ما ایرانی ها انقلاب کردیم که عزتمند شویم.عزیز، مستقل و سربلند باشیم و این عزتمندی جزء اهداف انقلاب اسلامی است و دلمان می خواست و همچنان نیز می خواهد که به این عزت، عظمت و سربلندی که مال اسلام، مسلمانان، مومنان و ایرانیان در طول تایخ بوده است دست بیابیم در حالیکه پیش از پیروزی انقلاب اسلامی از آن فاصله گرفته بودیم. مسلما برای رسیدن به این عزت باید کارهای مبتنی بر علم و دانش می کردیم برای اینکه توانا بود هر که دانا بود.حال اگر دانایی را حذف کنیم دیگر توانایی، عزت و سربلندی به دست نمی آید ولو اینکه در برهه ای بعضی اقدامات عزت آفرین است اما نتیجه طولانی مدت آن چون مبتنی بر علم و دانش نبوده است مطلوب و ماندگار نیست.
دانشگاه محل تولید همین دانش ها است و باید آن را تولید کنیم.اگر بنا به تولید شد نیاز به یک موتور حرکت دارد برای اینکه ما وقتی در یک مرحله کاری را می خواهیم انجام دهیم و موتور حرکتی نداشته باشیم کار در همان مرحله متوقف می شود.آن موتور حرکت عمل صالح است که می خواهیم دانش را کاربردی کنیم.ما تا وارد عرصه عمل و اقدام نشویم نمی دانیم برای مرحله بعدی باید چه تولید کنیم.
بنده موانع نقشه جامع علمی کشور را بررسی کردم. بحث سر این است که فکر ما منعطف به حل مسائل اصلی کشور نیست و گیر ما این است که میخواهیم ببینیم دیگران چه کردند و ما همان را انجام دهیم و تکرار کنیم.
باید راه حل بومی و علمی برای مشکلات اصلی اجتماعی و فرهنگی پیدا کنیم و راه حل همین است که کار کف جامعه و نیاز ملموس کشور را به دانشگاه بدهیم تا برایش راه حل و راهکار تعریف کند و این تولید علم است.
عمل صالح یعنی اقدام کنیم.حال بحث صالح بودن عمل و ملاحظات اخلاقی آن در جای خود بحث دارد ولی عمل صالح زمینه ساز تولید مطالب جدید نظری و علمی است.یکی شروع می کند و دیگری تکمیلش می کند و دیگری مسئله ایجاد می کند و آن پاسخ می دهد و از این آیه شریفه این مطلب را الهام می گیریم.
اگر ما به تعالیم خود رجوع کنیم آنها نیز الهام بخش همین مطالب است نه اینکه صرفا دیگران این کار را کردند و ما هم انجام می دهیم و مسلم است علومی که جنبه عملی و اجرایی دارد باید در میدان عمل خود را بیازماید، رشد کند و مسئله جدید برای آن ایجاد شود.
ما در طول سال هایی که گذشته است در قسمت هایی از کارهای علمی خود میدان دانش را با عمل و کاربرد به هم نزدیک کردیم و نتایج خوبی گرفتیم مثلا در صنایع نظامی که پیشرفت مناسب داشتیم و بسیار ارزشمند است ولی همان طور که مقام معظم رهبری چندین بار اشاره کردند که پیشرفت در یک گوشه از مسائل علمی جالب نیست و اندام علمی کشور نامتقارن رشد می کند، ما باید رشد در همه جوامع علمی داشته باشیم.امروز رشد نامتوازنی در ابعاد کارهای علمی است و توقع است که رشد علمی همه جانبه باشد.
آن قسمتی که ما طلبه ها بیشتر درگیر هستیم و نیاز داریم به تولید افکار جدید و هم خود در عرصه اجتماع به کار گیریم و بازخورد آن را به محیط های علمی برگردانیم مسائلی است که در علوم انسانی داریم.دانشگاه شاخص این قضیه دانشگاه علامه طباطبایی است که این دانشگاه ورود به مسائل علوم انسانی کرده است اما واقعا نیازهایی که در این عرصه داریم خیلی بیش از آن چیزی است که در یک قسمت از دانشگاه های ما به آن پاسخ داده می شود.
ببینید امروز در شیراز با معضل مهاجرت و حاشیه نشینی روبه رو هستیم و به خاطر این مهاجرت ها در شهر شیراز آسیب های اجتماعی فراوانی مانند ساخت و ساز بیجا، حاشیه نشینی ها و … ایجاد می شود که به صورت قانونی با آنها برخورد می شود اما با افزایش مهاجرت هر دولتی که سر کار باشد حاشیه شهر شیراز بزرگ تر می شود و آسیب های اجتماعی ما افزایش می یابد؛ حال راه حل آن چیست؟راه حل آن در سیاسی برخورد کردن نیست که مسئله را حل نمی کند و فقط بار مشکل را از دوش خود برمی داریم و به دوش دیگری می اندازیم در حالیکه مسئله باقی می ماند و ما باید برگردیم به نقطه ای که دانشگاه به کمک شهرداری بیاید تا مسئله را جمع کنند.
امروزه توقع ما در زمینه تولیدات فکری و راه حل های عملی مسائل اجتماعی و انسانی زیاد است و کشور از این جهت بسیار مشکلات حل نشده دارد.
از دکتر نادگران به خاطر حمایت از کارهای دانش بنیان انجام می دهند تشکر میکنم و ناحیه فناوری در سطح شیراز با کمک دانشگاه شیراز و شهرداری ایجاد شود چون بحث ناحیه فناوری مورد تقاضای بچه هایی است که در زمینه دانش بنیان کار می کنند و شیراز از این نظر نیز ظرفیت خوبی دارد و با کمک دوستان این قضیه شکل بگیرد و تجربیاتی که در تهران بوده است به شیراز هم منتقل شود.باز هم از همه عزیزان تشکر می کنم.
والسّلام علیکم و رحمهالله و برکاته
دیدگاهتان را بنویسید