شفابخشی قرآن منوط به شناخت دقیق دردهاست
به گزارش روابط عمومی نهاد نماینده ولی فقیه در فارس و امام جمعه شیراز، آیتالله لطفالله دژکام، نماینده ولی فقیه در استان فارس امروز، ۱۲ آذرماه در مراسم افتتاحیه سی و چهارمین جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان که در مسجد پردیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز در حال برگزاری است، ضمن خوشامدگویی به میهمانان این جشنواره، این مسابقه را مصداق برجستهای برای مسابقه در خیرات دانست.
وی با اشاره به آیه ۸۲ سوره اسراء «وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَهٌ لِلْمُؤْمِنِینَ؛ و ما آنچه را براى مؤمنان مایه درمان و رحمت است از قرآن نازل مى کنیم…» افزود: خداوند میفرماید که ما قرآن را نازل میکنیم برای اینکه شفا باشد؛ شفا یعنی یک بیماری ممکن است دامنگیر فرد یا جامعه شده باشد که این قرآن کریم آن بیماری را درمان میکند.
آیتالله دژکام ادامه داد: شاید یکی از مسائل مهم امروز کشور ما که باید دانشگاهیان و دانشجویان به آن بپردازند، این است که بیماریهایی که داریم از نظر نفسانی یا اجتماعی چیست زیرا تا زمانی که درد را شناسایی نکنیم، نمیتوانیم گام دیگری برداریم.
امام جمعه شیراز یکی از وظایف مهم جامعه قرآنی دانشجویی را پرداختن به توصیف دردها و بیماریهای نفسانی یا اجتماعی جامعه دانست و گفت: توصیف علمی کردن غیر از نق زدن است؛ معمولاً در جلسات زمانی که دور هم مینشینیم، نسبت به یکسری کمبودهایی که داریم همه نق میزنیم اما هیچکس نمیآید بگوید دقیقا مشکل چیست تا بعد دنبال درمان برویم.
وی اظهار کرد: ما درد خود را درست نمیشناسیم و گله بسیاری داریم اما گله توصیف علمی مشکل نیست، گله است و باید به نقطهای برسیم که مشکلاتمان را بتوانیم دقیقاً از نظر علمی توضیح دهیم.
آیتالله دژکام با بیان اینکه اگر قرآن میخواهد شفا باشد، شفای آن دردهایی است که دقیقا شناختیم، گفت: کسی تا مریضی خود را نشناسد به دکتر نمیرود. ممکن است قرآن زیاد بخوانیم ولی دوای دردمان نمیشود چون بیماری خود را نمیشناسیم. این گام اول باید در مراکز علمی ودانشگاهی برداریم و غیر از دانشگاه و حوزه هم جایی برای اینکه بخواهیم تبیین مشکلات و بیماریهای اجتماعی و فردی و نفسانی ما کند، وجود ندارد.
نماینده ولی فقیه در استان فارس با تصریح اینکه متأسفانه در دانشگاههای ما هم علم ترجمهای جای علم اجتماعی را گرفته است، گفت: آیا ایرانیها برای مشکلات خود دوایی دارند و آیا برای حل این مشکل نیاز است که به قرآن مراجعه کنیم؛ اینها را هنوز وارد نشدهایم و رسمیت ندادیم.
وی گفت: جای طرح دردهای ما کجاست؟ همانجایی که میخواهد شفا بیاید؛ دردهایی که در جامعه علمی به آن مبتلا هستیم، باید در محضر قرآن کریم مطرح شده و دوا بگیرد زیرا قرآن برای این چیزها شفاست و هرچه از رسمیت دادن به خودمان و قرآنمان فاصله بگیریم، مشکلمان حل نمیشود.
آیتالله دژکام با بیان اینکه با برگزاری جلساتی که نقش قرآن در محیط علمی نقش اصلی نیست، مشکل حل نمیشود، گفت: باید اول بیماری را بشناسیم و بعد سراغ قرآن برویم تا قرآن پاسخگوی مشکلات ما بوده و شفا باشد و برگزاری این مسابقات مقدمه است برای اینکه به مسئله اصلی بپردازیم که مشکل ما چیست پاسخ و چه خواهد بود.
امام جمعه شیراز با تصریح اینکه متأسفانه چنین رویکردی در کشورمان قوی نیست، گفت: نمیگوییم هیچکس بیماری را نشناخته و هیچکس هم پاسخ نمیدهد ولی یک رویکرد علمی قوی در دانشگاهها و حوزهها برای اینکه پاسخ مشکلات خود را از قرآن بگیریم مشاهده نمیکنیم.
نماینده ولی فقیه در استان فارس تأکید کرد: جشنواره چهلم قرآن و عترت دانشجویان باید به این بلوغ برسد و به سمتی برود که به شفای مشکل بپردازیم و در جلسات و همایشهای قرآنی پاسخ بگیریم البته هنوز ۶ همایش دیگر باید برگزار شود تا به آن برسیم ولی باید جهتگیری را مشخص کنیم.
آیتالله دژکام گفت: نکته دیگری که در آیه مذکور است، این است که فرموده قرآن شفا برای مومنان است. بیماری را باید بشناسیم، شفا در قرآن است اما قرآن شفا را به مؤمنان عطا میکند یعنی باور به اینکه پاسخ مسئله در قرآن یافت میشود را باید در خود بررسی کنیم و آیا هنوز به نظرمان میرسد که درمان دردمان در جای دیگری است یا در قرآن است.
وی بیان کرد: مشکلی که جامعه ما باز هم با آن مواجه است، این است که ما قرآن را میخوانیم برای تبرک و درمان را در جای دیگری جستوجو میکنیم و اینها یعنی ایمان و باورمان باور واقعی نیست.
آیتالله دژکام با تأکید بر اینکه باید به نسخهای که قرآن میپیچید، ایمان بیاوریم وگرنه پاسخ نخواهیم گرفت، گفت: چه دلیلی وجود دارد که بگوییم این را از باب تبرک میگوییم خودش اثر کند. باید باور کنیم و دنبال اجرا برویم و اگر باور کردیم، مفسر و فقیه و قرآنشناس و قرآن پژوه را مجبور میکنیم که پاسخ دقیق پیدا کند و تا باور نکردیم پاسخها دقیق نمیشود.
وی با بیان اینکه مطابق با فرهنگ خودمان میتوانیم به پاسخگویی مسائل اجتماعی بپردازیم، گفت: اگر کسی ظالم و کافر باشد و قرآن را باور نداشته باشد، نمیتوانیم بگوییم که قرآن برای او مفید خواهد شد.
امام جمعه شیراز از جوانان خواست تا به این سه مرحله توجه داشته باشند و گفت: نخست باید بیماری خود را بشناسیم و جامعه ما هم بیماری دارد و باید آن را درمان کنیم؛ دوم باور کنیم که قرآن میتواند نسخه دهد و سوم این نسخه را تهیه و اجرایی کنیم.
نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس تأکید کرد: در صورت توجه به این مراحل مشکل جامعه ما به سوی حل شدن خواهد رفت و حل میشود و غیر از این مسیر را طی کنیم هر چه میرویم نتیجهاش همین گلهها و شکایت ها میشود.
دیدگاهتان را بنویسید