مرحوم آیت الله محی الدین حائری شیرازی
مرحوم آیتالله محمدصادق(محیالدین) حائری شیرازی، عضو سابق مجلس خبرگان رهبری، امام جمعه اسبق شیراز و استاد حوزه های علمیه قم و شیراز در ۱۲ بهمن سال ۱۳۱۵ هجری شمسی در خانوادهای اصیل و مذهبی در شیراز متولد شد.
جد اعلای مرحوم آیتالله حائری شیرازی به مرحوم مقدس اردبیلی منتسب بوده و پدربزرگ ایشان نیز آقا شیخ محمد طاهر و پدرش آقا شیخ عبدالحسین، خود در کار تدریس و تربیت طلاب بوده است. همچنین جد مادر مادر مرحوم آیتالله حائری از سادات صفیالدین اردبیلی است.
آقا محمدصادق تحصیلات خود را تا پایان دوره متوسطه در مدارس دولتی شیراز با موفقیت گذراند و در سال تحصیلی ۳۵-۱۳۳۴ شمسی دیپلم ریاضی گرفت.آن عالم ربانی دوره سطح حوزه علمیه را ابتدا در مدرسه علمیه منصوریه و مدرسه سید علاءالدین حسین(ع) و سپس مدرسه آقا بابا خان طی کرد که از جمله اساتید ایشان در این دوره میتوان به آیتالله بهاءالدین محلاتی و آیتالله محمدعلی موحد اشاره کرد.
ایشان پس از فراغت از دروس سطح، برای ادامه تحصیلات حوزوی به قم هجرت کرد و در آنجا در محضر اساتید و فضلایی چون آیتاللهالعظمی بروجردی، امام خمینی(ره)، آیتالله اراکی و غیره کسب فیض کرد.
مرحوم آیتالله حائری شیرازی از سال ۴۲ به مدت ۱۰ سال در مسجد شمشیرگرهای شیراز جلساتی برای جوانان دورههای متوسطه و دانشجو تشکیل داد که اکنون تعدادی از پرورش یافتگان این دوره از بزرگان فرهنگی و اجتماعی استان فارس و کشور هستند ضمن اینکه به خاطر برگزاری این جلسات نیز چندین بار توسط ساواک بازداشت، زندانی و تبعید شد. از سال ۱۳۵۰ش که به طور متناوب بین قم و شیراز رفت و آمد داشت و بیشتر اوقات را در قم به سر میبرد، دروس اعتقادی، مباحث جامعه شناسی و مسائل تربیتی به ویژه نهج البلاغه را تدریس کرد.
وی همچنین در مبارزات علیه رژیم ستمشاهی در کنار امام راحل قرار گرفت و نقش مهمی را در جریانات پیروزی انقلاب اسلامی در شیراز و فارس ایفا کرد. در بهار سال ۱۳۵۱ مدتی به شهر فومن تبعید شد و در منزل همشیره آیتاللهالعظمی بهجت اتاق کوچکی گرفت و این دوران را با همسر و فرزندان و صاحبخانهاش گذراند.
مرحوم آیتالله حائری شیرازی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و در اولین دوره مجلس شورای اسلامی به عنوان مردم شیراز در این مجلس حضور یافت و بعد از آن با شهادت مرحوم آیتالله سیدعبدالحسین دستغیب، از سوی امام خمینی(ره) به عنوان امام جمعه شیراز و نماینده ولی فقیه در استان فارس منصوب شد و تا بهمن ماه ۱۳۸۷ در این سمت حاضر بود.
آن عالم فقیه در دوره اول و دوم خبرگان رهبری به نمایندگی از مردم فارس به مجلس خبرگان راه یافت و پس از فوت امام راحل به عنوان اولین مخالف شورایی شدن رهبری سخنان مؤثری را در این مجلس ایراد کرد که در نهایت به انتخاب رهبری منجر شد.
از این عالم ربانی تاکنون بیش از ۲۰ جلد کتاب منتشر شده است که برخی از آنان عبارتند از مثلها و پندها (در ۸ جلد)، پول رایج جهانی و احیای پول اسلام، در اسلام پول کار نمیکند، ولایت فقیه، نماز، رمز دوام پیوند، در سایه سار وحی، انسان الهی، سیری در آفاق نور، انسانشناسی، تفسیر سوره حمد، علم و دین، تفکر، اخلاق در اسلام، اخلاق اسلامی، درس سحر (شرح ابیات حافظ)، راه رشد، تبلیغ در جبهه، نکتهها، الولایه و جاری حکم.
این عالم ربانی در ۲۹ آذرماه ۱۳۹۶ بعد از طی یک دوره بیماری در سن ۸۱ سالگی در بیمارستان قم دار فانی را وداع گفت.
در پی درگذشت آیت الله حائری شیرازی، رهبر معظم انقلاب پیامی به شرح زیر صادر کردند:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
با تاسف و تأثر خبر درگذشت عالِم متفکر حضرت حجهالاسلام والمسلمین آقای حاج شیخ محیالدین حائری شیرازی رحمهالله علیه را دریافت کردم. ایشان از جملهی عالمان دینی برجسته و موفقی بودند که عمر با برکت را یکسره در خدمت تربیت نفوس و تعالی بخشیدن به روح و دل و فکر و عمل مخاطبان خود قرار دادند. چه پیش از انقلاب در شیراز و قم و چه پس از پیروزی انقلاب در جایگاه امامت جمعه و پایگاههای برجستهی دیگر، ذهن و اندیشهی فعال و کارآمد این روحانی با اخلاص و اهل معرفت و سلوک، همواره نقشی اثرگذار در ترویج معارف اسلامی و قرآنی و انقلابی داشته و به پرورش نفوس پرداخته است. اینجانب فقدان تاثرانگیز این عالم ربانی را به بازماندگان مکرّم و شاگردان و ارادتمندان ایشان و به حوزهی علمیه و عموم مردم عزیز و روحانیون محترم استان فارس تسلیت عرض میکنم و علو درجات ایشان را از خداوند متعال مسألت مینمایم.
سید علی خامنهای
۳۰ آذرماه ۱۳۹۶
دیدگاهتان را بنویسید