بیانات آیت الله دژکام در دیدار با سردار گودرزی و جمعی از فرماندهان انتظامی فارس
بسم الله الرّحمن الرّحیم
پیامبر اکرم می فرمایند “بِالْعَدْلِ قامَتِ السَّماواتُ وَ الاَرْضُ”؛ آسمان ها و زمین، با عدالت، پا برجا مى مانند.
در ابتدا هفته نیروی انتظامی را خدمت همه شما عزیزان بالاخص سردار فرماندهی محترم نیروی انتظامی استان فارس سردار گودرزی تبریک عرض میکنم و از خداوند متعال میخواهم که همه ما و شما را در مسیر پیشبرد اهداف دینی و عزت و عظمت و اقتدار نظام مقدس جمهوری اسلامی بیش از پیش موفق و پیروز بفرماید.
به حمدالله از نوع کارها و فعالیت هایی که مختصر آنها را سردار اشاره فرمودند بهره مند شدیم و همه ما این باور را داریم که مسیر نظم و ایجاد عدالت و امنیت در جامعه رو به پیشرفت است.
در آیه مبارکه ای که اول جلسه خوانده شد و شعار نیروی انتظامی است خدا فرموده “أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ”؛ برای خدا قیام کنید.در این آیه شریفه اشاره شده است که همه باید قیام کنیم.گاهی وقتی میبینیم برنامه ها موفق نیست برای این است که قیام همگانی نیست و آنچه که میخواهیم رخ نمیدهد.
در وضعیت کنونی ما در صدد ساختن یک تمدن هستیم.بحث سر این نیست که یک مملکت داریم و اداره اش میکنیم بلکه ما می خواهیم به دنیا بگوییم براساس تفکر اسلامی و اهل بیت عصمت و طهارت میخواهیم تمدنی بهتر و پیشرفته تر بسازیم، بحث تمدن سازی اسلامی است.
برای تمدن سازی اینکه باید همه با هم کار کنیم بیشتر اهمیت پیدا میکند.با یک گل بهار نمی شود و ما میخواهیم شرایط به گونه ای باشد که تمام اجزای فعال در اجتماع هماهنگ باشند تا تمدن شکل گیرد و یکی از این نهادهای ارزشمند نیروی انتظامی است.
چارچوب پیشبرد این تمدن چیست؟
در حاشیه جلسه نکته ای به اصحاب رسانه بگویم که در این تمدن سازی باید واقعا خبرنگاران با بقیه دستگاه ها هماهنگ شوند و نقش آنها بسیار مهم است چون امروزه در یک جنگ نرم و رسانه ای قرار داریم.گاهی یک خبر روی آنتن می رود که باعث سواستفاده دشمنان می شود و دردسر ایجاد می کند.خبرنگاران نباید فقط به فکر گیشه باشند. یکی از نقاط ضعف ما در اطلاع رسانی این است که عده ای تنها به فکر گیشه و فروش و دیده شدن رسانه شان هستند در حالیکه باید به فکر این باشید که خدا چه چیزی را می پسندد و رضای الهی در چیست.
تمام نیروهای جامعه اسلامی با همکاری هم باید برای خدا قیام کنند تا تمدن اسلامی درست شود.تلاش نیروی انتظامی اگر بخواهد به هدف والای خود برسد لازمه اش این است که در اطراف بقیه نهادهای اجتماعی این نیرو را همراهی کنند.
روحانیت نیز مانند سایر نهادها نقش دارند.خیلی از مسائل را اگر ما طلبه ها به مردم آموزش دهیم کار به ورود نیروهای انتظامی نمی کشد.
وظیفه شما بر طبق قانون و حکم شرعی است.عزیزان روحانی باید به مردم آموزش و تذکر دهند تا از رخداد بسیاری از موارد پیشگیری شود.باید نوع ابلاغ مسائل به شکلی باشد که طرف یاد بگیرد و این کار در تمدن سازی لازم است.
این حس که مردم مسلمان هستند و خلاف نمیکنند خیلی آرمانی است.گاهی نگاه برخی از دوستان با توجه به اینکه در یک فضای ذهنی خاصی هستند این است که مشکلی نیست و باید آگاهی را به روحانیون دهیم تا به دیگران انتقال دهند و فضا به گونه ای شود که خلاف رخ ندهد.
تربیت اخلاقی وظیفه نیروی انتظامی نیست اما به دلیل نبود آموزش ها امروزه نیروی انتظامی در گیر است و باید جلوگیری کند.
آموزش پرورش، روحانیت، خبرنگان، رسانه ها و… باید با نیروی انتظامی همکاری کنند تا فضا آماده شود و درصد مشکلات و جرایم کم خواهد شد.
یکی از نقاط ضعفی که ما داریم و باید به مرور برای رفع آن اقدام کنیم تا درست شود عدم وجود هماهنگی ها است.
نکته دیگر بحث حرفه ای گری است که به عنوان هدف در نیروی انتظامی است.
حرفه ای گری در کشورهای مختلف مورد توجه قرار گرفته است.کسی که می خواهد در یک عرصه ای کار کند باید حرفه ای باشد.سه عنصر در انسان حرفه ای باید وجود داشته باشد.
اول دانش است؛ اگر کسی می خواهد حرفه ای باشد باید نسبت به وظایف حوزه عمل خودش اطلاعات کافی داشته باشد.
دومین عنصر مهارت است؛ گاهی دانش داریم اما مهارت عمل کردن به دانش خود را نداریم.با تمرین باید مهارت خود را افزایش دهیم.بزرگ ترها مهارت هایی که در طول خدمت خود کسب کرده اند را باید به جوان ترها آموزش دهند.در ارگان های نظامی ضمن اینکه باید رابطه فرمانده و سرباز حفظ شود می توان پدرانه به سربازان آموزش دهید تا یاد بگیرند و مهارت آنها افزایش پیدا کند.مهارت سربازان در طول چند ماهی که در خدمت شما هستند نسبت به روز اول باید افزایش یابد.نیروی کادر هم در زمینه مهارت افزایی باید تلاش کنند.
سوم اخلاق است؛ هر جا رفتار غیر اخلاقی دیدید بدانید هنوز حرفه ای نشده است.این قضیه در سایر صنوف و اقشار هم هست.حرفه ای ها میدانند اخلاق به نفعشان هست و تجربه نشان داده رفتار غیر اخلاقی اگرچه ممکن است سود لحظه ای داشته باشد اما در ادامه ضرر های فراوانی خواهد داشت.آدم غیر حرفه ای ضرر رفتار غیر اخلاقی را متوجه نمی شود و آدم حرفه ای میداند اخلاق به سود خود و شغلش هست.
امروز ما باید فضایی ایجاد کنیم که انتقال تجربه رخ دهد.افراد مسن و با تجربه راه و رسم حل شدن قضایا را در طی چندین سال کار کردن و کسب تجربه یافته اند و باید این تجربیات مفید خود را انتقال دهند.
رقیب ما در تمدن که غربی ها هستند مستند سازی میکنند تا برای آموزش جوانان استفاده کنند اما متاسفانه ما این کار را نمیکنیم.در قسمت های فرهنگی و عقیدتی باید روی این مسائل کار کنند و تجارب را ثبت شده و مستند شده منتقل کنند.
نکته آخر را عرض میکنم که اگر حجم ورودی پرونده ها را به دادگستری حساب کنیم متوجه می شویم که ما خیلی فضای جامعه را قضایی کرده ایم که این قضایی سازی آسیب جامعه ماست.اگر میدان حرفه ای گرایی در نیروی انتظامی وسیع شود بسیاری از پرونده ها قبل از ورود به دادگستری توسط عزیزان نیروی انتظامی حل می شود.اگر حوزه انتظامی ما قوی تر شود بسیاری از قضایا همان جایی که شروع شده است تمام می شود.
در تمدن رقیب ما برخی از کارها انجام شده است که به نظر می آید یک قدم از ما جلوتر هستند به طور مثال بسیاری از مسائل با حضور پلیس حل می شود و نیاز به ورود به فضای قضایی و دادگاه ندارد.اما در جامعه ما قضایی سازی کردیم و پرونده و احضاریه و کار اداری اضاف کردیم که همه این ها می تواند با حضور پلیس حرفه ای حل شود.
والسّلام علیکم و رحمهالله و برکاته
دیدگاهتان را بنویسید